Hoppa till innehåll
Edgesportfishing.se

Jonas

Recommended Posts

Jodå jag va på sportfiskemässan. Vi va där på söndagen. :) Har lagt upp mer bilder på min blogg http://knubbo.blogspot.se/ nu med batterier osv på plats. Hoppas på islossning nu till helgen så jag får prova allt nytt.

Redigerad med Knubbo
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Blev sjukt impad av Niklaus Bauers set up i hans Scoutbåt förra veckan: http://www.edgeflyfishing.com/flugfiske/artiklar/item/74-gaddfiskemedbauer

Så nu har jag beställt lite mer till Ockelbon.

Lämnar in båten på Kode Marin på måndag och sen ska följande fixas:

* nya förstärkta sportfiskespöboxen
* nya sportfiskeluckan fram för frontmonterad motorn.
* 12' Talon bak (styrbordssida)
* Onix 8 CP CT fram med samma ramfäste som Bauer har i artikeln. Placerar lodet mot babordssida längst ut mot insidan av båten på luckan. ONIXen nätverkas med min nuvarande Onix 8 SI CT som sitter i pulpeten så ONIXen fram kommer åt alla info som aktergivaren ger.
* Ett extra 115 AMP AGM batteri som jag placerar bak i barbordstoften för balansens skull. Det batteriet ska hantera båda ONIXloden samt Talonen. Originalbatteriet kommer bara att agera startbatteri för Evinruden framledes.
* MinnKota batteriladdare för två batterier bak (ska ladda 115amp AGM fram samt 115amp AGM bak)
* Trådlös död mans grepp https://www.fellmarine.com  - väldigt fin och helt ny produkt som jag tror många kommer installera framöver.

Återkommer med bilder när allt är fixat om ett par veckor

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På 2016-03-21 at 10:11 PM Jonas sa:

Snyggt! Jag får på mina vinterdäck till trailern i veckan, lämna in båten idag. Måste ju dra ner båten till havsöringspremiären... Sen kommer jag sätta på nya luckan med motorfäste samt nya förstärkta spöboxen och en Talon (3,7m) med nya Talonfästet under april. Skickar bilder så snart det är klart.   

Såg dig inte på sportfiskemässan? antar att du inte var där? Vi hade en B16 med alla nya tillbehör i edgemontern och jag måste säga att jag är jäkligt nöjd med slutresultatet. Nya luckan med motorfästet blev väldigt stabil.

Fick tag på en prislista på alla tillbehör. bifogar den och en bild på edgemontern med båten på sportfiskemässan.

_56V4560.jpg

Prislista Rek Utpris inkl sportfiske.pdf

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

3 hours ago Knubbo sa:

Oj det va en rejäl uppgradering av din båt. Kommer kosta en slant men säkert väl värt det.

 

Ja det blir en liten investering men nu har jag kört båten en säsong så nu vet jag exakt vad jag vill ha och vad jag vill göra om. Talonen tänkte jag först sätta på från början men sen beslutade jag mig för att jag skulle vänta ett år och känna in behovet samt åka med några vänner som har den installerad. Nu vet jag att jag behöver den och hur jag vill ha den installerad.

Det ska även bli otroligt spännande att få åka ut på årets första vertikaltur om några veckor när allt är klart. Onixloden har ju precis fått marknadens bästa CHIRP (bredspektra 2D lod) i och med 2.7 uppdateringen som kom i slutet av februari. Den funktionen är helt ny och man får den på köpet i och med uppdateringen. I praktiken gör det att 2D strålen numera sänds i 175-225khz. Det ger en betydligt skarpare bild och separering av objekten. Det ska bli otroligt kul att testa det här och med ett extra lod där fram kommer det bli betydligt roligare för de som sitter fram och vertikalar då de kan hänga med på lodet på ett helt annat sett framöver.

Batteriladdaren för två batterier bak blir ett också ett lyft och den skulle så klart varit med från början om jag hade haft koll på läget. Nu river jag ju ändå upp båten för nätverks och strömkabeln till lodet fram så då kan jag lika gärna åtgärda det samtidigt. Rekommendationen är att man aldrig kör lod och frontmonterad motor på samma batteri då det kan ge störningar på skärmen så därför blir det att båda loden och Talonen får ett separat batteri nu.

Jag kollade igenom din blogg. Blev du nöjd med Ekolodsplaceringen?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På 17 april 2016 at 5:08 PM sad_ant sa:

Har du någon koll på hur de drog fram el till fören?

Hur fungerar eran regnläns? Min verkar fungera sådär... Bara regnst en gång så framtiden får väll visa.

Tack för att du delar med dig!

Jag har ju ett separat batteri för motorn i fören så det har inte behövts dra kabel förut men när jag sätter dit ekolodet fram nu så kommer vi dra bak en elkabel till barbords förvaringsfack bak där jag ska ha batteriet för Talon samt båda ekoloden. Det kommer även gå en elkabel från en MinnKota laddare för 2x12V som jag lägger i samma fack. Elkabel dras från den till batteriet fram + bak. Nätverkskabeln mellan ekoloden drar vi med stor sannolikhet på styrbordssidan annars räcker nog inte kabeln tror vi (6 meter)

Jag gör inte den här installationen själv utan den gör tekniker på Kode Marin men jag vill mena att man får borra upp poppnitarna på serviceluckorna på insidan av båten för att kunna komma åt och fiska upp kablarna. Sen popnitar man fast luckan igen och sen är det klart.

 

Regnläns - Ockelbo anger själva att det är självläns men jag antar att vi menar samma?

Jag googlade lite på det där och begreppen skiljer sig och betyder tydligen:

Självläns: vatten åker ut när man har fart

Regnläns: regnvatten åker ut när man står stilla (och vid fart).

Jag är extremt noga med att alltid spola igenom självlänsen på båten grundligt med vattenslangen efter varje tur. Fiskar man stationärt och det är blir hällregn är det inte fel att ha med en skopa i båten. Sätter det igen händer det att man behöver hjälpa till och ösa ur om man bara kör med elmotorn. Drar du däremot igång stora motorn och kör en vända får du en bättre vinkel och då drar vattnet ur båten när man förflyttar sig. 

Jag är som sagt ganska noga med det här och jag tror inte att jag använde skopan under mer än ett par-tre fisketurer under förra året så för mig har det här varit ett minimalt problem. Fiskar man havet kör man ju sällan elmotorn längre stunder så där tycker jag inte problemet bruka uppkomma. Fiskar man däremot fjällsjöar, insjöar eller vertikalar gös så använder man inte stora motorn i samma utsträckning och då är det klart att man kan uppleva problem vid ihållande regn. Drömmen hade ju varit att det skötte sig själv oavsett förhållanden så kommer Ockelbo fram till en effektivare lösning kommer jag garanterat att uppgradera min båt.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för uttömmande svar!

jag hade nog missat skillnaden, det är ju knappast självläns om den behöver hjälp av motorn... Mest irriterande när man kommer till båten och det är några cm vatten där man har fötterna. Dessutom verkar min svetsfog till bakre luckan där bensintanken är läcka för där var det vatten.

man får kanske helt enkelt gilla läget som du skrev...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Läste på lite och det verkar som självläns är bättre?


Regnläns innebär att båten tömmer sig själv vid regn. Det innebär att vattnet naturligtvis måste rinna till läns öppningen i durken och inte stanna tex i båtens främre del. Den skall även länsa med full tank ombord. En person skall även kunna gå hyfsat torrskodd till självläns kranen/eller proppen för att stänga den. När man lastar båten skall kranen/proppen vara stängd!
 
Självlän (Eng. selfbailing) innebär att båten tömmer sig själv med den last den är godkännd för vid stillaliggande en viss marginal. Man kan även överlasta en båt genom att stänga kranen momentant för att öppna den vid gång i planade läge med överbrytande sjö för att stänga igen när båten övergår i deplacementfart. Detta förfarand kan även användas med regnläns förutsatt att båten länsar under gång. Många tillverkare använder ordet sälvläns felakigt i sin reklam. Som båtägare bör man naturligtvis som alltid på sjön veta vad man sysslar med och vad avsikten är med systemet
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På 24 april 2016 at 2:24 PM sad_ant sa:

Tack för uttömmande svar!

jag hade nog missat skillnaden, det är ju knappast självläns om den behöver hjälp av motorn... Mest irriterande när man kommer till båten och det är några cm vatten där man har fötterna. Dessutom verkar min svetsfog till bakre luckan där bensintanken är läcka för där var det vatten.

man får kanske helt enkelt gilla läget som du skrev...

Låter ju inte ok att det läcker in till tanken? Det utrymmet är absolut torrt hos mig så det skulle jag kolla upp och få fixat.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu snart är båten klar. Jag fick åka och fixa en längre nätverkskabeln då det visade sig att vi inte kunde dra nätverkskabeln på styrbordssidan med mindre än att vi skruvade bort pulpeten. Det kändes onödigt så jag bytte 6 meterskabeln mot en 9 meters och så drog vi kabeln på babordssidan tillsammans med elkabeln för ekolodet fram istället. Allting är på plats i båten nu så nu ska bara alla luckor osv skruvas fast så förhoppningsvis kan jag hämta båten på måndag. Återkommer med ett gäng bilder så snart allt är klart.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Då var båten äntligen hemma igen :) Är supernöjd med nya installationerna och har testat det lite på land under eftermiddagen och allt verkar fungera perfekt. Stort tack till proffsen på Kode Marin som gjort ett väldigt snyggt jobb.

Måste säga att nya luckan fram med motorfästet blev väldigt stilren och tajt i konstruktionen.  

Jag tänkte mycket kring balansen i båten innan installationerna och det ska bli intressant att få lägga i båten och se om allt hamna rätt så båten ligger rätt i sjön.

Ska även bli väldigt spännande att få testa det trådlösa dödmansgreppet. Jag tycker placeringen blev bra på pulpeten och det känns som att alla nya installationerna hamna bra och att både harmonin och den avskalade känslan är bibehållen trots att det numera är en rätt välutrustad båt. Batteriet och laddaren barbord bak hamnade bra och det finns mycket utrymme kvar i toften trots den nya installationen.

Stort plus till enkelheten i Onixloden. Jag drog igång båda loden och allt funka direkt. Lodet fram kan nu plocka upp alla funktioner jag har i lodet bak. Dvs båda loden har 100% funktion och är helt oberoende av varandra. 

Återkommer med lite fler bilder in action om några veckor när jag hunnit var iväg på några turer.

_56V6514.jpg

_56V6502.jpg

_56V6570.jpg

_56V6568.jpg

_56V6488.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 5 weeks later...
På 5 juni 2016 at 10:30 PM David_kåge sa:

Hej, kan man få se nån mer bild på ditt minn kota fäste, ska bygga mig ett. Är det en bockad alu plåt eller rostfri? 

Jag vill mena att det är bockad aluminium men jag får dubbelkolla det.

Sen skulle jag vilja påstå att det är väldigt viktigt att du får till en bra lösning för att stadga upp luckan. Min första lösning med det extra spännet vid elmotormotorfästet var inte tillräckligt bra. Lösningen vi utvecklade tillsammans i Riga innebär att luckan sitter dikt an mot båten vilket gör den helt stabil. Jag är supernöjd med nya luckan och lösningen för elmotorfästet.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På 9 juni 2016 at 10:38 PM David_kåge sa:

Ja tyvärr känns det lite väl dyrt med Ockelbos lösning men den verkar ju bra. Ingår set i den alltså en ny lucka komplett med kablar och däckkontakt, och en hållare till batteriet?

Det som ingår är luckan med elmotorfästet samt plattan till förstuven och aluminiumprofilen man ställer batteriet i som man monterar på plattan. Däremot vet jag inte om 12V kontakten ingår? Den köper man från Comstedt annars. Jag vill ju kunna ta av min motor ibland och då är en vattentät snabbkontakt en förutsättning för att det ska fungera smidigt.

Prislista Rek Utpris inkl sportfiske.pdf

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...
På 26 april 2016 at 8:53 AM Jonas sa:

Låter ju inte ok att det läcker in till tanken? Det utrymmet är absolut torrt hos mig så det skulle jag kolla upp och få fixat.

Jag har väntat på att det skall hända igen men mitt utrymme är också torrt nu. Jag tror att anknäbbsventilen var knasig när jag fick båten, när det regnade så fylldes vattnet på och läckte in i ventilationshålet till tank-luckan. Kanske på grund av trycket eller då jag "kastat" några hinkar på hålet så har den fixat till sig. 

mao, allt frid och fröjd numera!

snygga lösningar du har fått till förresten! Kul med lite utvecklingspotential.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 months later...

Jag fick problem med nätverket i båten för en månad sen och av någon outgrundlig anledning så fick jag inte fram ekolodsinfomationen från givaren på lodet i fören trots att ekolodet fram visade att givaren var ansluten. efter att ha testat byta nätverkskabel samt att vi bytte ut Onixenheten fram så tog jag med mig grejerna till Comstedt i Göteborg och vi testade min setup i sluten miljö... givetvis funkade allt perfekt. Pelle på comstedt kom då fram till att det kunde bero på ett spänningsfall fram som gjorde att ekolodet helt enkelt prioriterade bort den infon för att kunna visa allt annat. Jag har ungefär fem meter elkabel till ekolodet fram och när jag kollade kabeln visade det sig att man hade dragit 2,5 kvadrats kabel. Pelle trodde att det var problemet och skickade med mig 10 kvadrats kabel (väldigt tjock kabel). Väl hemma drog jag om kablarna och nu fungerar allt perfekt igen :)

Så tänk på att dra en tjockare kabel vid längre sträckor, speciellt om ni kör Onix som drar betydligt mer ström än standardlod (runt 1,6Ah tror jag?). tydligen så räknar man kabellängd ggr 2 med då strömmen ska tillbaka till batteriet så i mitt fall skall man tänka 10 meter kabel för att försörja lodet.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tror jag ska montera några spöhållare. Har äntligen hittat en placering jag kan leva med. Om man monterar infällda spöhållare bakom räcket till soffan bak tror jag det kan bli väldigt snyggt. Det finns gott om plats för det här i respektive lucka bak och ryggstödet bak har också en vinkel som gör att det här borde kunna fungera väldigt bra utan att det tar plats i respektive förvaringsutrymme.

Jag har kollat på en infälld spöhållare i rostfritt syrafast stål från Wiggler som ser bra ut men möjligtvis att jag skulle vilja ha en något rakare vinkel på röret. Någon som har något bra förslag på alternativ till det här? Rostfritt stål eller liknande är ett krav, allt av plast går bort.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 4 months later...

Har ju lagt några timmar på det här med båten och nu fick jag vara med i en intervjuartikel i årets Ockelbokatalog:

https://issuu.com/ockelboboats/docs/ockelbo_modellprogram_2017

Kan även nämna att jag kommer ha med min egen båt till Sportfiskemässan i jönköping 17-19 mars. Varmt välkomna förbi om ni är sugna på att se mina lösningar på min båt och snacka Ockelbo :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...

Har monterat nya Minnkota Riptide I-pilot 55lb BT på båten. Funderar bara på var jag ska placera Bluetooth GPS-givaren men det lutar åt att den får sitta på barbordstoften bakom soffan under relingen. ska suga lite på det. Känns ju sådär om man borrar hål i båten för strömkabeln och sen ångrar sig...

Har även satt in en ny testvariant på sil till dyviken. första intrycket är kanonbra men jag ska se om jag kan lägga i båten en sväng i veckan så jag får testa i praktiken.

IMG_5580.JPG

IMG_5581.JPG

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

14 hours ago Jonas sa:

Har monterat nya Minnkota Riptide I-pilot 55lb BT på båten. Funderar bara på var jag ska placera Bluetooth GPS-givaren men det lutar åt att den får sitta på barbordstoften bakom soffan under relingen. ska suga lite på det. Känns ju sådär om man borrar hål i båten för strömkabeln och sen ångrar sig...

Har även satt in en ny testvariant på sil till dyviken. första intrycket är kanonbra men jag ska se om jag kan lägga i båten en sväng i veckan så jag får testa i praktiken.

IMG_5580.JPG

IMG_5581.JPG

Den där silen  va snygg. har du byggt den själv ? är den i plast eller metall ? Jag skulle vilja ha 1 sådan med. din va snyggare än min. haha

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 0 Gäster (Se hela listan)

    • Det finns inga registrerade användare online





×
×
  • Skapa ny...