Hoppa till innehåll
Edgesportfishing.se

Jonas

Recommended Posts

@Jonas Det ser ju bra ut på filmen, inget skvätt där inte! Nu börjar det så smått närma sig leverans för min del. Jag har gjort dem sista justeringarna/förhandlingarna med Marinkompaniet i Karlshamn. Bland annat kommer båten utrustas med Mercurys Active trim, digitala instrument samt möjlighet att läsa av motordata i plottern. Plottern kommer även vara kopplad till motorguiden för styrning och avläsning av det inbyggda ekolodet. Får se i framtiden om jag väljer att sätta en skärm till fram. Springer lätt iväg i kostnad med all elektronik :)

Det som verkar fördröja leveransen just nu är dessvärre att Ockelbo inte hade varken främre lucka till elmotor eller den förstärkta spötoften hemma så det är beställ från fabriken. Återkommer när jag fått båten!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

@Purra frågan är om det går att få till på ett bra sätt. Jag kan acceptera att det stänker lite men vill ju gärna inte att lodet tappar bottenkontakt. Får se om firman löser detta - annars känns det kanske som att själva givarskenan kan vara felplacerad på båten? Du får gärna återkomma om du löste problemen. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...

Då var den här, efter vissa förseningar??IMG_1135.thumb.JPG.1df024c3f88b6f66dcbd1a1049dc2602.JPG

Valde bla Mercury 60hk, Active trim, Lowrance hds, digitala instrument, Motorguide xi5 samt integrerat båda motorerna med plottern. Dubbla tankar, dynor å pulpetskydd blev det oxå.

Som jag nämt i tidigare tråd så har jag haft en Yamarin 50sc tidigare. Jämför jag de båda så har de ju sina för och nackdelar båda två. Men som fiskemaskin, som någon tur om året används till sol å bad, är Ockelbon steget före alla kategorier. 

En riktigt pigg båt - nästan 33knop! Å det kommer jag nog få upp den i när jag vågar trycka gasen helt i botten. Inte fel heller med två knops högre marschfart. Måste säga att Mercurys active trim e grymt! Motorn trimmas automatiskt via gps å varvtal. Typ som en bil med automat. 

Ekolodet fungerar hyfsat men kan finjusteras mer. Stänker en del men inte så att det stör. Tappar bottenkontakt när jag kör över 20knop. Antar att det har med placeringen att göra. Ska även höja ping å se om det för ngn skillnad. Sedan tycker jag inte att bilden på ekolodet (side, down) är så skarp som jag har sett bilder på som andra lagt upp på FB. 

Ska bli kanonroligt att bekanta sig med Ockelbon!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tackar! Återkommer med bilder. Jag harinte haft elmotor tidigare å det har helt enkelt överträffat mina förväntningar. Trots 8m/s med vindbyar upp mot 12 höll elmotorn båten på plats. Imponerad! Det öppnar ju även upp för ett väldigt effektivt sökande efter fisk, gör ju inget att det är väldigt bekvämt å miljövänligt ?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Här kommer lite utlovade bilder; IMG_0008.thumb.JPG.3c2ca5ad6b30bf2ad624486e8ba8dfec.JPGIMG_0009.thumb.JPG.abb7a9d3ca07157d28859e7b51976cbb.JPG

IMG_0011.thumb.JPG.551e146df35c2b6eddea5b4824e6f69e.JPG

IMG_0012.thumb.JPG.53c99cbe2b0cb20f0b9b4cc347814598.JPG

Var ute i hård blåst idag med hyfsade vågor och båten skötte sig utmärkt! Väldigt skönt med active trim som hela tiden optimerar trimvinkeln automatiskt. Har idag synkat å kalibrerat elmotorn med handkontrollen å testat funktionerna. Ska på fisketur på tisdag så då lär dessa komma väl till pass. 

IMG_0010.JPG

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

 Hej! Köpte en Ockelbo B16 AL i mars månad detta året. Har den i havet i Göteborg. Utrustad med Evinrude 50hk, motorguide m.m. Kolla gärna min fiskeblogg Fiskepolacken på Facebook och Instagram. Jag har blivit orolig för eventuellt har den börjat gå lite långsammare. Ca 21 knop med två tunga individer och eventuellt lite vågiga förhållanden. Motorn verkar dock låta fint (tror jag) och jag ser inga synliga skador på propellen. Ringde försäljaren (som f ö varit mkt hjälpsam) som trodde det kunde kunde vara algväxt. Den har ju faktiskt legat i havet sen slutet av Mars. Eller tror ni jag behöver tänka att det är orsakat av något annat?  Mvh Michael Skalenius aka "Fiskepolacken"

received_710377495815624.jpeg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

@Fiskepolacken  21 låter lite, var ute igår, 2 vuxna + två tonåringar + lite fiske utrustning, körde i motsjö ca 8/ms å rätt bra sjö i nosen. Låg på 4500 varv å då gjorde ca 20 knop. Som du ser på fejan så använder jag skrovduk sedan 4 år och har slitet ut 1 st av den billigare varianten, se bilder på min föregående båt,Tracker, hur den såg ut under efter en säsong vid brygga, dock I Stockholmsskärgård.  Den enda jag gör är att på sommaren vid någon badutflykt så drar jag av lite på akterspegel och ca 50 cm in på botten. I år har jag uppgraderat duken till den dyrare då den skall hålla längre, och inget är för bra för en Ockelbo:D

1442753479693.jpg

DSC_0590.JPG

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Första halvan av fiske-säsongen avklarad med Ockelbon:o , ca 100 h på motorn och 600 Nm  gjorda! Trodde aldrig att jag skulle vara så nöjd med en båt, min åttonde motorbåt sedan -94, men den har verkligen levererat i så väl hög sjö, fiske och bad. Det enda jag saknar är en livewell när jag fiska abborre, någon som har förslag på hur lösa det?

DSC_0774.JPG

mms_20170722_141442.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

23 hours ago Purra sa:

Första halvan av fiske-säsongen avklarad med Ockelbon:o , ca 100 h på motorn och 600 Nm  gjorda! Trodde aldrig att jag skulle vara så nöjd med en båt, min åttonde motorbåt sedan -94, men den har verkligen levererat i så väl hög sjö, fiske och bad. Det enda jag saknar är en livewell när jag fiska abborre, någon som har förslag på hur lösa det?

DSC_0774.JPG

mms_20170722_141442.jpg

Kul att du är nöjd. Även jag är mycket nöjd med min båt. Men jag har gjort några enklare modifieringar för att bli nöjd. Gjort om självlänssystemet som jag tycker är uselt från början, monterat större bränsle tank, ny fastsättning av batteriet, byte av lanterna. Så nu är den prfekt :)

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej! Jag får sälla mig till de nöjda ägarna av Ockelbo. Köpte min för ca en och en halv månad sedan. Förutom att det är grymt skönt att ha en båt helt i aluminium så är jag nöjd med nästan allt - gångegenskaperna i förhållande till storleken på båten, snabbt upp i plan, sidostabil å grymt retrosnygg till rimlig peng. 

De saker som jag tycker man ska se över från Ockelbo är, som flera nämnt innan, självlänsen. Har det regnat står det alltid vatten kvar vid förarplatsen. Detta försvinner när man kör båten men tycker att man kunnat undvika detta med en bättre konstruktion. Ytterligare en sak som i alla fall jag inte lyckats få till är ekolodet som fäst på medföljande metallskena. Antingen tappar jag bottenkontakt i högre farter eller så stänker ekolodet ner både mig och motor. Hur jag än justerat detta så går det inte att få till. Eller kanske någon annan här på forumet lyckats?

Detta är nu min tredje båt i ordningen. En rolig sak med båten är att jag aldrig varit med om att så många kommer fram och vill prata om båten - de berömmer utseendet och de gedigna intrycket å tycker samtidigt det är roligt att höra om hur man har tagit tillvara på Ockelbo med initiativ från kungahus å hockeyproffs. 

IMG_1477.thumb.JPG.bd7914e58a0f3056e8f823846541c07c.JPG

Bra jobbat, Ockelbo!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu tror jag äntligen att jag börjar landa i spöhållarlösning bak. Ska se om man skulle kunna montera fyra-sex stycken av de här Cannonhållarna mot utsidan av tofterna jämte motorn bak.  (två-tre på var sida) Tiltar man ner spöhållaren 90 grader och snemonterar railsen borde man kunna få till en väldigt snygg lösning som inte stör i båten alls. Tänker mig att spöna får en lutning på runt 35 grader bakåt.

http://www.comstedt.se/produkt/justerbar-spohall-enkel-axel

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Fick dit spöhållarna i morse och åkte direkt ut och testa. Satsade på Dualaxisvarianten av Cannons spöhållare och monteringsskena på 18" (45cm). Lösningen blev ruggigt bra och tack vare skenan kan jag enkelt ta bort samtliga spöhållare om jag inte behöver dem samt att man kan tilta dem i olika lägen med enkla handgrepp. Är supernöjd med den här lösningen.

Köpte ny ratt också. Ratten jag hade förut var lite väl rak så det blev tight mot skärmen för handen när jag tilta upp lodet. Hitta en riktig drömratt som gav mig fem centimeter till mot lodet när jag var in på comstedt och testa ut spöhållarna så den fick det bli.

SZ3B6868.jpg

SZ3B6870.jpg

SZ3B6874.jpg

SZ3B6876.jpg

SZ3B6879.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Passade även på att kolla om man kan få in en Humminbird solix 12 i pulpeten och det funkar utmärkt. http://www.comstedt.se/produkt/solix-12-chirp-mega-si-gps

Däremot börjar det bli väldigt tight i min kabeltrumma så jag tänker vänta med den uppgraderingar tills säsongen är slut ifall det strular. Vi kollade även upp min givarinfästning och jag nämnde att jag tappar signal vid runt 20 knop. Min nuvarande infästning var delvis exemplarisk (stänket ej) men när jag byter givare ska vi flytta den nya givaren fem-sex centimeter åt höger. Det är väldigt viktigt att givaren ligger så nära båten som möjligt i bakkant och att man monterar den så den ligger precis mellan lamellerna på båtens undersida. Man hade missat att en lamell låg långt fram på båten och de tror det är den som sabbar givarmottagningen vid över 20 knop. 

IMG_7479.JPG

IMG_7482.JPG

IMG_7484.JPG

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Förstod jag rätt är det avståndet mellan givare och båt som skapar eventuellt sprut. Turbulens från lamellerna under båten gör att givaren störs ut och visar bottendjup på uppåt 1000 meter i högre hastigheter. Därav val av nya placeringen. Se riktmärket på bilderna ovan.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Var nere på Skånska Jakt och Fiskemässan vid Bosjökloster Slott i helgen och visade båten och körde ut med intresserade på Ringsjön så de fick känna på hur båten fungerade lite mer handgripligt. Kanonfin mässmiljö och träffade många trevliga sportfiskare och andra besökare som fattade tycke för båten.

Passade även på att testa lite grejer. Wimea dödmansgreppet bryter båten när man är runt 7-8 meter från båten samt efter runt tre sekunder under vatten. I-pilot fjärrkontrollen till min Minn Kota Terrova Riptide BT 55lb kan utan problem navigera båten och ankra minst 100 meter från bryggan (fortfarande fyra pinnar i mottagning på det avståndet). 

 

_56V8330.jpg

_56V8306.jpg

_56V8290.jpg

_56V8338.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 5 Gäster (Se hela listan)

    • Det finns inga registrerade användare online





×
×
  • Skapa ny...