Hoppa till innehåll

Recommended Posts

Nu är det dags för ny båt och den här gången blev det en Ockelbo B18 CC https://www.ockelboboats.se/ockelbo-b18cc. Jag har varit otroligt nöjd med min gamla B16 AL men nu känner jag att jag är redo för en en något större båt. B18 CC är modellen med den framflyttade pulpeten och som grundsetup har jag valt en vit 75 hästars Evinrude, dynkit samt pulpetöverdrag. Jag har även varit och tittat ut en massa kul elektronik och på fredag morgon åker jag till Kode maskin http://www.kodemarin-maskin.se/marin/ockelbo/ och instruerar hur jag vill att allt ska installeras.

Det satt ett Garmin 72DV monterat i båten så det ska vi börja med att riva ut. Jag tänker fälla in ett Humminbird Solix 10 MSI https://www.comstedt.se/produkt/solix-10-chirp-mega-si-gps i pulpeten så vi måste fräsa ut lite mer så det lodet går in. Det sitter två instrument monterade i panelen men de är för en Evinrude 90 HO så de ska bort. Istället blir det tre instrument åt vänster (ett stort och två små) och åt höger mot ekolodet till kommer jag sätta min nya MOB+ G2 https://www.comstedt.se/produkt/mob-wimea-basepack-gra-gen-2. Med den nya setupen instrument så tror jag att Solix 10:an kommer rymmas fint. Det var tur jag inte valde en 90 HO för då hade det blivit för trångt för det lodet.

Garmingivaren är monterad på Ockelbos höj och sänkbara skena. Den litar jag inte på efter diskussionerna i B16 tråden så vi ska skruva bort skenan och montera Solixgivaren direkt mot skrovet istället. Jag kollade placeringen på den svetsade förstärkta plattan mot skrovet där skenan satt monterad och den är någorlunda rätt placerad. Hade velat ha givaren lite mer åt höger men jag tror vi börjar med att testa montera i förstärkningen så får vi se hur det blir. 

Headdingsensor till Solixen ska installeras. https://www.comstedt.se/produkt/gps-ci-gpsheading-mottagare Tror jag sätter den där Garminpucken sitter om jag inte kommer på något annat.

Orginalratten ska bort och Carlottaratten jag hade på min B16 ska sättas på https://www.comstedt.se/produkt/ratt-carlotta-laderss-med-nav

Har placerat två Exide AGM 100Amp i främre luckan som ska driva Elmotorn och ett till under soffan bak som jag ska ha som startbatteri samt för att driva Solix 10:an och Talonen. https://www.comstedt.se/produkt/exide-batteri-agm-12v-100ah

Ska börja med att testa med montera en https://www.comstedt.se/produkt/mk-210e-laddare-12v-2x5a batteriladdare som laddar batterierna i fören och se om det räcker med motorladdningen för att ladda det tredje batteriet som är startbatteri samt driver solixen och talonen.

Tänkte sätta en lite starkare elmotor fram så det blir samma variant som jag hade på min B16 fast 80lb 24 volts versionen istället så jag får lite mer kraft då det är en större båt. https://www.comstedt.se/produkt/riptide-terrova-bt-ip-link Kommer att nätverka ihop elmotorn med solixen så jag kan köra I-pilot link. Har bestämt mig för att avvakta med med extra ekolod i fören och känna in båten först så i dagsläget finns det inget behov av ett nätverk. Tror däremot att jag drar fram en nätverkskabel extra så det är draget och klart ifall jag vill sätta ett lod till längre fram.

Vi ska montera Ockelbos elmotorplatta samt fräsa ut för ett extra vred som låser luckan i fören bättre så vi stabiliserar upp luckan precis som jag gjorde på min B16. Sätter även på ett snabbfäste för elmotorn så jag kan ta bort den

Det blir en vit Talon BT 12 bak https://www.comstedt.se/produkt/talon-bt-12-vit 

Jag inbillar mig att det kan bli rätt snyggt med en vit evinrude, en vit Talon och en vit Riptide i fören. Vi får väl se? På fredag drar allt igång och förhoppningsvis blir båten klar under kommande vecka? 

8A041C17-1934-4B89-A553-0E6A9A40AD54.jpeg

806C9336-82AD-4FEB-A213-102731DE95A1.jpeg

57609DB3-DC3E-4693-9D96-041F0F375861.jpeg

D88DEACE-E18A-44B0-A6E1-AE0563B92C1D.jpeg

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Tack @Seaman! Det finns en chans att jag får båten i veckan känns det som :)

Angående givarfästet så struntade vi helt i den förbestämda givarplaceringen och monterade istället givaren direkt i durken en bit längre ner under länshålen mot kölen på båten. Det är samma placering jag hade på min B16 och den har ju funkat väldigt bra så varför chansa? Ska bli väldigt kul att se hur slutresultatet blir.

Allt annat är på rull så förhoppningsvis kan jag lägga upp ett gäng bilder på den färdiga båten snart. Man får ju abstinens av att vara utan båt så det känns kanon om jag hinner få den till midsommar i alla fall. Sen drar det med sig en massa att köpa större båt... jag guidar ju exempelvis från min båt ibland och är båten över 5 meter behöver man en Fartygsbefäl VIII examen så den kursen läser jag just nu intensivt med sluttenta på torsdag. Kan meddela att det är en väldigt nyttig kurs och man lär sig otroligt mycket bra som man har nytta av på kursen. https://www.sjosportskolan.se/yrke/kurs/fartygsbefalsexamen-viii/

 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Såg b16 och b18 sida vid sida på land - b18 är bra mkt större både på bredden å längden. Vad tror du om skillnaden vid sjösättning? Fördelen med b16 är ju att allt är enkelt att göra själv när man trailar. Sedan kan ju en fördel med b18 vara att man sitter mer skyddad från vattenstänk vid sidovind. För å nackdelar med allt 😊

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Hämtade båten i går eftermiddag. Blir premiärtur på midsommarafton.

B18 är rejält mycket större. Återkommer med ett gäng bilder på allt jag gjort i båten så snart jag kommit ut på havet och fått testa allt.

85FBB331-4EBB-457C-B005-C74BD10B0B1B.jpeg

E360B56F-DE84-4455-B815-830C7FFB2B8B.jpeg

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Premiärturen avklarad. 8 Distans till Svanesunds midsommarfirande. Helt fantastisk båt. Går som en dröm och tar sjön hur slätt som helst.

98610462-A9D2-4D4A-AD7A-72ADA3CD5043.jpeg

46B24448-51C5-45D3-BE78-14503C9A7719.jpeg

952E69D2-7816-40ED-A3EC-EB5ADEA264B0.jpeg

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Ruggigt bra givarplacering. Får korrekt djup vid 34 knop och skvätter inget. En eloge till Micke på Kode Marin som vet hur grejerna ska sitta! 

7E4C78D0-6F1E-4781-B5C2-185A8B05458B.jpeg

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Hej Jonas !

Se till och svetsa pulpeten , om dom inte gjort om

konstruktionen på18 modellen, min pulpet satt lös

efter sprickbildning i utmattat material efter ca 100tim

på grund av en usel konstruktion .

 

oy0otchLTXKd3xuVLvVzeA.jpg

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
På 7/7/2018 at 10:35 AM Norlén sa:

Riktigt snygg båt Jonas, bra val! Ser fram emot att se den live! :D

Tackar :) är helt löjligt nöjd med båten. Den här veckan har vi varit ute varje dag och glidit runt i fjordarna och badat, solat, myst och tagit några strökast.

bilden togs igår vid Slubbersholmen utanför Mollösund.

 

51D29618-ECF6-40A6-98A3-DF375174ADF5.jpeg

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
På 7/6/2018 at 5:52 PM svonsy sa:

Hej Jonas !

Se till och svetsa pulpeten , om dom inte gjort om

konstruktionen på18 modellen, min pulpet satt lös

efter sprickbildning i utmattat material efter ca 100tim

på grund av en usel konstruktion .

Intressant. Har inte hört om det problemet förr men jag ska följa upp och hålla koll på hur det ser ut för min del när jag har samma gångtid.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Har använt båten flitigt under sommaren och är fortfarande otroligt nöjd. B18CC med min nuvarande utrustning är en suveränt fin kombination av familjebåt och sportfiskebåt. Jag gillar hur fint den tar sjön och ligger i vattnet. B18CC är också en betydligt rymligare båt än min tidigare B16AL. Här är ett klipp från när jag var ute och guida havsöring för ett par dagar sedan: 

 

 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Här är nästa projekt. Ska flytta på bränslefiltret till motorn och sätta det på den plana ytan framför motorn mot soffans toft istället så jag får in tre spöhållare till höger om motorn också. Gillade den lösningen på min B16 starkt så det blir en repris på det konceptet. Regnar ikväll så börjar rodda med det imorgon tänkte jag :)

B351DBA1-715C-4895-A096-E75868FF99F6.jpeg

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt samhälle. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 0 Gäster (Se hela listan)

  Det finns inga registrerade användare online

 • Inlägg

  • För några dagar sedan monterade jag en Raymarine AXIOM 9 PRO på min Linder 410 fishing och körde det under en fiskedag efter gädda. Egentligen hade jag tänkt sätta den på en av mina Native kajaker men RAM-fästet jag behöver för bästa möjliga montering är tyvärr försenat så till slut blev lusten för stor och jag monterade AXIOM lodet i båten istället. Både lodet och givaren är väldigt tunga så man behöver en riktigt tight och bra lösning för att det ska sitta bra. Fördelen med RAM's kajakfäste är att det är mobilt så bara det anländer så får jag en bra lösning som kommer fungera både på kajaken och i båten. Den främsta anledningen att jag skaffat mig ett AXIOM 9 PRO lod är att de har tagit fram en ny funktion som heter RealVision 3D som tecknar bottnen tredimensionellt och visar fiskens exakta placering i förhållande till båten och bottnen. Det är en fräck funktion som i kombination med det snabba ekolodet gör att man enkelt flyttar vyn precis som man vill med hjälp av touchskärmen. Däremot tycker jag det är svårt att veta vad som är vad om man bara kör med RealVison 3D vyn. Det ger en intressant översikt men när man väl vill börja fiska behöver man både klassisk 2D vy och sidevision i kombination för att skapa sig absolut bästa koll på vad som händer under ytan. Jag har bara fiskat med lodet under en dag än så länge och förutom att jag tidigare kört med Raymarines Dragonfly 7 PRO så är min ekolodsvana som störts med Humminbirds Solix/Helix. Ett stort plus med AXIOM är att deras Lighthouse 3 gränssnitt är logiskt och enkelt att handha. Den största skillnaden mellan en Solix med Mega Imaging, bortsett från den för Raymarine unika Realvision3D funktionen, är att loden tecknar lite olika. AXIOM 9 PRO ger en bättre översikt men Humminbirds Solix med Mega Imaging ger mig en tydligare bild av hur bottnen ser ut. RealVision 3D tecknar fisken som bollar i olika färger och det är inte helt enkelt att tyda ut exempelvis storlek på fisk, det är därför jag kör med sidevision och 2D i kombination. Jag behöver helt enkelt lägga lite mer tid på det här lodet innan jag har för avancerade åsikter. Är det någon annan som kör med ett AXIOM 9 PRO så kom gärna med lite synpunkter på funktionen i lodet. Nu har jag precis uppdaterat gränssnittet från Lighthouse 3.2 till 3.6 och det ska bli väldigt intressant att se vad den förändringen gör för klarheten på RealVison 3D och Sidevision. Kom föresten ihåg att ni alltid måste sätta in kortet ni ska uppdatera enheten med innan ni slår på lodet. Av någon anledning hittar inte lodet uppdateringen om man stoppar in kortet när lodet är igång? det samma gäller om man sätter in ett navionicskort. Jag använder ett 12V 22 Ah batteri till lodet och det klarar utan problem en längre fiskedag och mer där till. Jag har tyvärr inte lyckats få AXIOM lodet att visa batterispänningen men det är möjligt att det är handhavandefel. Här är RAM fästet jag ska montera på kajaken:
  • Det var länge sedan man körde Havsöring på spinn men jag håller ändå på att det bara finns två alternativ; Toby Silver Toby Svart   28 gram är en schyst allroundstorlek!
  • https://www-wral-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.wral.com/a-controversial-comeback-for-a-highly-prized-tuna/17803260/?version=amp Vi ser ju en klar ökning av tonfisken i Skagerak. Men är vi redo att börja beskatta bestånden? Jag är mycket tveksam till det och jag håller med artikelförfattaren som trycker på vikten av att ha någon form av samlad plan för fisket i hela Atlanten då bestånden rör sig över så otroligt stora ytor. Märkningsprojekten i Sverige och Danmark har ju visat att exempelvis en märkt fisk i Skagerak kan befinna sig utanför Portugal efter bara några veckor.
  • Tänkte vi kunde snacka lite havsöringsbeten här. Vad kör ni för grejer? Jag gillar att testa nya grejer och just nu kör jag nog mest med de nya viktade Rapalabetena, en del Sebillebeten och Viking Herring. Fiskar i stort sett uteslutande på västkusten och mina beten är runt 8-12 cm långa.
  • Har ett komplett dynkitt till Ockelbo B16 AL med sidopulpet och spöbox liggande. 5 dynor totalt. Nypris 9400kr. Dynorna är i fint skick. Vill ha 2000kr  
  • Den blå är såld. Har den gröna i samma fina skick kvar
  • Säljer av två av mina Native Watercraft Slayer 10 Propel. Kajakerna är i mycket gott skick och finns i färgen blå eller sand. Tror årsmodellen är 2016 alt 2017. Vill ha 20 000kr styck. nypris 29000kr Hämtas på Orust. ring 070-6310444 eller maila jonas@edgeflyfishing.com Läs mer om kajakerna här: http://www.nativesweden.se/slayer/
  • Här är nästa projekt. Ska flytta på bränslefiltret till motorn och sätta det på den plana ytan framför motorn mot soffans toft istället så jag får in tre spöhållare till höger om motorn också. Gillade den lösningen på min B16 starkt så det blir en repris på det konceptet. Regnar ikväll så börjar rodda med det imorgon tänkte jag
  • Har använt båten flitigt under sommaren och är fortfarande otroligt nöjd. B18CC med min nuvarande utrustning är en suveränt fin kombination av familjebåt och sportfiskebåt. Jag gillar hur fint den tar sjön och ligger i vattnet. B18CC är också en betydligt rymligare båt än min tidigare B16AL. Här är ett klipp från när jag var ute och guida havsöring för ett par dagar sedan:     
  • Intressant. Har inte hört om det problemet förr men jag ska följa upp och hålla koll på hur det ser ut för min del när jag har samma gångtid.
 • Ämnen

×