Hoppa till innehåll
Silver79

Shimano Rarenium CI4 FA

Recommended Posts

Hejsan, tänkte dra ut en liten kort recension om rullen som inköptes tidigt i våras.

Efter att ha sökt runt en massa på nätet om info och rulltester så föll mitt val på ovan Shimano rulle i storlek 2500.

Den är använd till havsöring, sen har det blivit bifångster i form av ett par hundra horngäddor och någon torsk på grunt vatten.

Linupplägg,

Rullen är använda ca 2ggr/vecka i 3½månad nu i allt mellan 12-15m/s blåst ner till stiltje, på hela denna tiden har jag haft 1 lintrassel i form av en vindögla på rullen.

Kastlängden,

Jag jämför med mina två gamla rullar en shimano sahara och en abu cardinal samt fiske kamratens shimano stradic.

Jag upplever det som att jag nu kastar längre framför allt mindre lintrassel, jämfört med kamratens stradic så är det jämt skägg både vad gäller tjusigt upplägg av linan samt kastlängd.

Broms

Havsöring runt 4kg är inga problem överhuvudtaget, oerhört jämn och fin upplever jag den som. Reglaget fram är stort och små justeringar märks tydligt vilket är oerhört skönt då man plötsligt drar på en 2,5-4kg öring och linan sprutar ut.

Ett annat helt ofrivilligt test blev den utsatt för då min son var med ute för att prova fiska horngädda, en 5meterbåt med en 40hp motor tyckte han skulle ge en bättre fight än en dålig horngädda på 5hg, båtfan lyckades tömma halva spolen på rullen innan jag hann fram med saxen, men bromsen lät som en väloljad maskin och verkade inte bita fast alls någon gång.

Upplevelser av rullen.

Positiva

Den är oerhört lätt, den är faktiskt så lätt att jag kunde skruva på den på mitt UL-spö beastmaster 1-7g då rullen till det spöet slogs sönder mot en sten (min älskade son). Man trodde ju att det skulle kännas konstigt men icke blev faktiskt bara skönare då man fick bättre utväxling på rullen samt att den byggde på spöet lite i handen så att det blev skönare att hålla i. Då jag kom hem så vägde jag de båda rullarna Rarenium vägde in på 12g högre med lina på båda rullar. Står man sedan en heldag och dänger på kusten med 9 eller 10 fotare så tänker man också på att setet nu känns mycket lättare.

Rullknoppen är klädd med neopren vilket faktiskt kändes varmt mot fingertopparna när man var ute tidigt i våras, detta upplevde jag som behagligt jämfört med de kalla hårdplast knopparna man annars är van vid.

Negativt

Rullknoppen är ganska stor och rund. Precis när jag fick rullen upplevde jag just knoppen som klumpig man fick liksom inget bra grepp i den, men ju mer jag fiskar med den desto skönare blir den.

Bygeln, har vid ett antal tillfällen försökt stänga sig precis då man påbörjar utkast, jag har kommit fram till att den inte går riktigt över i alla läge, nu när man fiskat med den ett tag så känner man direkt när den inte öppnat sig riktigt ordentligt. Detta har inte kostat mig några drag än, har dock trott att så varit fallet flera ggr men på något vis så öppnar den sig med en snärt i utkastet.

Finns säkert mer att skriva om denna rulle men kommer inte på mer just nu.

Slutbetyg

Jag kan varmt rekommendera denna rulle, hade jag vetat vad jag vet idag så hade jag köpt denna igen.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Ska rullen testas, så ska den testas ordentligt. Bra gjort av sonen att verkligen gå in för det B)

Bra recension i övrigt också :) Har själv också goda erfarenheter när det gäller Shimanos rullar.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 7 Gäster (Se hela listan)

  Det finns inga registrerade användare online

 • Inlägg

  • Här kommer en bild på stenskyddet Uffe bytte till när han monterade tillbaka propellern.  
  • Om ett par veckor är det äntligen dags för Båtmässan i Göteborg. Edge har som vanligt en egen monter och i år har vi dubblat monterytan till 50 kvm. Vi står i Sportfiskearean på andra våningen och i montern hittar ni min Ockelbo B18CC och en delbar Point 65 trampkajak. Jag pushar även på min guideturer med https://www.wildfishsweden.se och visar bilder från guideturer i Bohuslän, Dalarna och från Kiruna. Fjordguiderna är också med i montern och pushar på havsöringsfisket i Bohuslän. På sportfiskedagen den 2 februari håller jag föredrag på Scenen om Havsöringsfiske i Bohuslän. Varmt välkomna att komma förbi och kolla föreläsningen eller gå förbi montern och säg hej så kan vi snacka lite prylar och fiske Läs mer om mässan på https://batmassan.se
  • Angående sjösättning så fungerar det utmärkt att hantera en B18CC själv. Däremot har jag bytt till en tvåväxlad vinsch på min trailer (BK 1100 - http://www.brandtilagan.com/index.cfm?x=battrailer) då det var i tyngsta laget att vinscha med enväxlad. Det var så pass tungt att jag efter en halv säsong lyckades böja handtaget på orginalvinschen. Det är stor skillnad med hur skyddat man sitter precis som du säger. Pulpeten på B18CC är väl tilltagen och sitter man i stolarna så är det ett utmärkt skydd mot både vinddrag och stänk.  
  • Hur går det för dig med båten? Från 2018 körde man ju nya upphöjda durken på B16. Jag trodde det löste problemet med självlänsen? Fast när man står fram i båten och kör med frontmonterat så kanske det inte räcker till?  Är du fortfarande nöjd med lösningen för givaren? Annars vet jag att Comstedt har tagit fram ett stänkskydd som även ökar givarens möjlighet att hålla kontakt med botten i högre fart.
  • Tack, jag har lagt ner en hel del tid på att få till min drömbåt  Ja, det är stor skillnad i sjöegenskaper mellan B16AL och B18CC. Speciellt när det blir lite tuffare sjö. Jag bor på Orust och använder båten till 90% i fjordarna samt ytterskär i Bohuslän. Jag tycker B18CC är en helt fantastiskt bra båt för de förhållanden som råder här. Det är ganska stor skillnad i båtstorlek mellan båtarna då B18 inte bara är längre utan även ganska mycket bredare. Gillar även den framflyttade pulpeten på B18CC. Du kommer märka en väsentlig skillnad i sjöegenskaper om du uppgraderar från B16AL.
  • Flott båt du har. Har selv en B16AL og vurderer oppgradering til B18CC. Er det store forskjeller i sjøegenskaper? Tenker da på evnen til å kjøre relativt raskt gjennom typisk frisk bris sjø (bølgehøyde opp til 1 m). Syns B16 slår en del og blir ubehagelig og lurer på om B18 er vesentlig bedre? 
  • Tänkte jag skulle visa hur lösningen för ekolodet fram blev också. Jag drog ju klart alla kablar och installera ström och nätverk för ytterligare ett lod i samband med att jag köpte båten förra året men det var först i somras som jag hade utrymme att skaffa mig en Solix till. Jag hade ju en Solix 10 MSI generation ett i pulpeten så nu lyfte jag ut den och placera den där fram istället och så satte jag in en Solix 10 MSI+ G2 i pulpeten. https://www.comstedt.se/produkt/solix-10-chirp-msi-gps-g2  Lodet är lite snabbare men framförallt så har det Mega side imaging plus. Har man bara MSI+ i det ena lodet så kan man feed upp Mega side imaging i det gamla lodet också via nätverket så nu är det bästa upplösning på båda loden. Jag har kört ett gäng göspass och men även varit i vätter någon vända. det är en fantastisk upplösning med det här lodet och vid vätternfisket, vid fiske på runt 35 meters djup, så klarade lodet av att tracka fyra jiggar samtidigt så att alla som fiskade i båten kunde hålla koll på sitt eget bete även när alla fiskade ihop.  Gillar även lösningen med Ramfästet med D-kula som gör att jag kan placera lodet perfekt vid vertikalfisket men samtidigt kunna byta till en helt annan lösning om jag exempelvis fiskar gädda eller havsöring och vill se lodet i en annan vinkel.
  • En av de bättre grejerna jag fixat till båten i år är en spöhållare från Attwood som jag har satt på insidan av båten. https://www.westgear.se/produkt/transportspohallare-for-upp-till-6st-spon/ Spöhållaren är perfekt för att förvara tre kastklara flugspön men man kan även sätta i andra spön. det bästa är att spöna följer insidan på relingen så man slipper ha spön som sticker upp i båten. fiskar man fluga är det här extra bra. Till nästa säsong ska jag montera en likadan spöhållare även på andra insidan av båten.  Till spöhållaren medföljer ett corduraband med kardborre som spänner fast spöna i spöhållaren. Jag använder inte den utan spöna sitter bra trots att man bara lägger dem i spöhållaren, spöna får ju visst spänn mot insidan då spöna böjs naturligt när de följer båtens insida.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...