Hoppa till innehåll
HåkanViskafors

Knutar till flätlinor

Recommended Posts

Tänkte att detta blir en bra samlingstråd för diverse knutar till flätlinor.

Personligen har jag inga riktigt bra tips frånsett modifierad blodknut till skarvarna. En enkel betesknut också för den delen. Trots det infinner det sig alltid en stor portion osäkerhet när man skall dra upp 15-kilos torsk :)

Vad har ni för tips?

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Ah, det här är spännande, för här behöver jag tips.

Jag kör samma knut till allt (rookie!? :wacko: )

Från fluga på tafsen, till beteslås på flätlinan. :P

Känns som att det är dags för mig att lära mig ordentligt!

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Ah, det här är spännande, för här behöver jag tips.

Jag kör samma knut till allt (rookie!? :wacko: )

Från fluga på tafsen, till beteslås på flätlinan. :P

Känns som att det är dags för mig att lära mig ordentligt!

Jag kör Rapala-knut till flugan. Samma knut på flätlinan glider upp under belastning. Likaså den klassiska betesknuten

Som det är nu så formar jag en stor ögla på flätlinan, tvinnar en jäkla massa varv och gör en dubbel kärringknut. Den håller men den känns inte tillräckligt flashig :)

Skarvknuten jag gör är en vanlig blodknut men jag för tillbaka ändarna ut i de yttre öglorna som bildas innan man drar åt.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Hejsan,

Jag kör samma knutar som ovanstående inlägg, palomarknut på allt som ska knytas fast i flätlinan. Men då jag ofta fiskar med en 1-3m flourkarbon tafs (bombarda, genomlöpande drag eller upphängare fluga) så används rapalaknut(någon som vet om denna är bra till flätlina), betesknut och upphängarknut väldigt frekvent också.

Det som jag har upplevt som ett problem är knuten mellan flät och flourkarbon, men byter material och går från 0,10-0,13 upp till dimensionen 0,30. Jag har använt blodsknuten vilken jag inte alls får att fungera tillfredsställande flera drag och flugor har åkt iväg i utkast och när man har fisk på kroken. Efter en 3-4 misslyckande letade jag då upp en ny knut. Kirurgknuten, inte alls lika smidig att knyta tycker jag den verkar dock mer tålig men även här har jag drabbats av linbrott då flourkarbonen saknas helt. Detta har gjort att jag nu använder ett litet lekande mellan de olika linorna och inga fler oförklarliga linbrott att inrapportera, detta är som sagt mina reflektioner kan ju vara som jag knyter fel eller dåliga linor osv har dock använt blodsknuten sedan barnsben utan dessa problem men då var linorna grövre och vanlig nylon.

När jag skulle skriva detta inlägg så googlade jag för att leta upp namnen på de knutar jag använder, och då hittades en ny som jag ska prova för att binda samman olika material och olika dimensioner. Albrightknuten, återkommer med recensioner om denna knut.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Ja och jag läste nu att du redan provat rapalaknuten på flät Håkan och att den som väntat glider upp. Ja som sagt för att slippa den problematiken byter jag till florkarbon längst ut och då fungerar alla vanliga knutar som man kört sedan länge.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 6 Gäster (Se hela listan)

  Det finns inga registrerade användare online

 • Inlägg

  • Här kommer en bild på stenskyddet Uffe bytte till när han monterade tillbaka propellern.  
  • Om ett par veckor är det äntligen dags för Båtmässan i Göteborg. Edge har som vanligt en egen monter och i år har vi dubblat monterytan till 50 kvm. Vi står i Sportfiskearean på andra våningen och i montern hittar ni min Ockelbo B18CC och en delbar Point 65 trampkajak. Jag pushar även på min guideturer med https://www.wildfishsweden.se och visar bilder från guideturer i Bohuslän, Dalarna och från Kiruna. Fjordguiderna är också med i montern och pushar på havsöringsfisket i Bohuslän. På sportfiskedagen den 2 februari håller jag föredrag på Scenen om Havsöringsfiske i Bohuslän. Varmt välkomna att komma förbi och kolla föreläsningen eller gå förbi montern och säg hej så kan vi snacka lite prylar och fiske Läs mer om mässan på https://batmassan.se
  • Angående sjösättning så fungerar det utmärkt att hantera en B18CC själv. Däremot har jag bytt till en tvåväxlad vinsch på min trailer (BK 1100 - http://www.brandtilagan.com/index.cfm?x=battrailer) då det var i tyngsta laget att vinscha med enväxlad. Det var så pass tungt att jag efter en halv säsong lyckades böja handtaget på orginalvinschen. Det är stor skillnad med hur skyddat man sitter precis som du säger. Pulpeten på B18CC är väl tilltagen och sitter man i stolarna så är det ett utmärkt skydd mot både vinddrag och stänk.  
  • Hur går det för dig med båten? Från 2018 körde man ju nya upphöjda durken på B16. Jag trodde det löste problemet med självlänsen? Fast när man står fram i båten och kör med frontmonterat så kanske det inte räcker till?  Är du fortfarande nöjd med lösningen för givaren? Annars vet jag att Comstedt har tagit fram ett stänkskydd som även ökar givarens möjlighet att hålla kontakt med botten i högre fart.
  • Tack, jag har lagt ner en hel del tid på att få till min drömbåt  Ja, det är stor skillnad i sjöegenskaper mellan B16AL och B18CC. Speciellt när det blir lite tuffare sjö. Jag bor på Orust och använder båten till 90% i fjordarna samt ytterskär i Bohuslän. Jag tycker B18CC är en helt fantastiskt bra båt för de förhållanden som råder här. Det är ganska stor skillnad i båtstorlek mellan båtarna då B18 inte bara är längre utan även ganska mycket bredare. Gillar även den framflyttade pulpeten på B18CC. Du kommer märka en väsentlig skillnad i sjöegenskaper om du uppgraderar från B16AL.
  • Flott båt du har. Har selv en B16AL og vurderer oppgradering til B18CC. Er det store forskjeller i sjøegenskaper? Tenker da på evnen til å kjøre relativt raskt gjennom typisk frisk bris sjø (bølgehøyde opp til 1 m). Syns B16 slår en del og blir ubehagelig og lurer på om B18 er vesentlig bedre? 
  • Tänkte jag skulle visa hur lösningen för ekolodet fram blev också. Jag drog ju klart alla kablar och installera ström och nätverk för ytterligare ett lod i samband med att jag köpte båten förra året men det var först i somras som jag hade utrymme att skaffa mig en Solix till. Jag hade ju en Solix 10 MSI generation ett i pulpeten så nu lyfte jag ut den och placera den där fram istället och så satte jag in en Solix 10 MSI+ G2 i pulpeten. https://www.comstedt.se/produkt/solix-10-chirp-msi-gps-g2  Lodet är lite snabbare men framförallt så har det Mega side imaging plus. Har man bara MSI+ i det ena lodet så kan man feed upp Mega side imaging i det gamla lodet också via nätverket så nu är det bästa upplösning på båda loden. Jag har kört ett gäng göspass och men även varit i vätter någon vända. det är en fantastisk upplösning med det här lodet och vid vätternfisket, vid fiske på runt 35 meters djup, så klarade lodet av att tracka fyra jiggar samtidigt så att alla som fiskade i båten kunde hålla koll på sitt eget bete även när alla fiskade ihop.  Gillar även lösningen med Ramfästet med D-kula som gör att jag kan placera lodet perfekt vid vertikalfisket men samtidigt kunna byta till en helt annan lösning om jag exempelvis fiskar gädda eller havsöring och vill se lodet i en annan vinkel.
  • En av de bättre grejerna jag fixat till båten i år är en spöhållare från Attwood som jag har satt på insidan av båten. https://www.westgear.se/produkt/transportspohallare-for-upp-till-6st-spon/ Spöhållaren är perfekt för att förvara tre kastklara flugspön men man kan även sätta i andra spön. det bästa är att spöna följer insidan på relingen så man slipper ha spön som sticker upp i båten. fiskar man fluga är det här extra bra. Till nästa säsong ska jag montera en likadan spöhållare även på andra insidan av båten.  Till spöhållaren medföljer ett corduraband med kardborre som spänner fast spöna i spöhållaren. Jag använder inte den utan spöna sitter bra trots att man bara lägger dem i spöhållaren, spöna får ju visst spänn mot insidan då spöna böjs naturligt när de följer båtens insida.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...