Foruminlägg

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
fredag, 25 september 2015 20:52 Skrivet av

Foto: Ingmar Eriksson & Jonas Nordigårds

Mitt emellan det svenska och finska fastlandet ligger Åland insprängt i en arkipelag med över sextusen öar och kobbar. Åland är en av skandinaviens bästa destinationer för gäddfiske och det är därför vi valt att avgöra Gäddfatjen 2015 i de här vattnen.

Finalen i Gäddfajten är alltid ett sniprally då flest fångade gäddor avgör vem som vinner och vi tänkte att det kunde vara kul att istället ta en fisketur i lite lugnare tempo och satsa på att dra lite finare fisk när vi fått en dag tillgodo innan finalen. Så idag har jag varit ute på en eftermiddagstur tillsammans med Ingmar Eriksson (sportfiskeansvarig på Visit Åland) och Thomas Strandvik (fiskeguide).

Vi anlände till dagens fiskeplats i lätt gråmulet väder med spridda regnstänk och några få sekundmeter västlig vind. Ganska perfekta förhållanden tyckte vi alla tre samtidigt som packade i båten och begav oss av mot första stoppet.

Ingmar siktade in sig på en berghäll i början av en större vik och berättade att han ville inleda med att fiska av en kort men markant djupbrant som sluttade från tio-tolv meter upp till ett par meters djup. Ingmar spände upp spöt och hans extra förtyngda jigg susade iväg samtidigt som jag och Thomas började fiska av det mer landnära grundflaket med mindre jerkbaits.

Vi gled vidare in i vassviken och efter första kvarten var det fortfarande fisklöst i båten trots att vi vet att platsen normalt håller mycket gädda. Bottnen har sporadisk natevegetation och en riktigt fin vasskant med massor av fina gömställen för jagande gäddor. Ingmar skoja om att gäddorna nog låg och sov och påpekade att den typen av kommentar är som att be om ett hugg. I nästa andetag smacka första gäddan på hans Vikinglinemålade Buster Jerk. Vi skrattade gott och medan Ingmar fighta dagens första passade Thomas på att kroka en gädda han också. Fisket är i gång och en stund senare har vi landat tiotalet gäddor med en snittvikt runt en till fyra kilo. Det är välmatade gäddor med härlig fajtvilja men vi vill ha större fisk och beslutar oss för att testa en strandlinje på en ö lite mer utomskärs innan vi återgår till att fiska av viken.

Efter en kort båttur är vi framme och vi drar direkt på ett gäng gäddor med en finare fisk på närmare fem kilo som avslutning.

Vi möter en annan gäddfiskare lite längre fram längs vår drift och när vi kommer fram presenterar han sig som Daniel von Essen. Han fiskar ofta i området och berättar att han precis dragit tiotalet gäddor på kort tid med en topp på lite över fyra kilo. För Daniel har gummibete funkat bäst och när vi vinkar av honom sneglar jag mot betesboxen där mina egna gummibeten ligger och lurar.

Vi byter position och lägger oss i en ny drift någon kilometer bort. Min grönvita McRubber är riggad och klar och jag laddar spöt för ett långt kast i riktning mot en större sten som visar sig bara någon meter ut från land. Stora stenar brukar ibland vara riktiga storgäddmagneter och det känns ruggigt hett när den tunga jiggen bryter ytan i ett rejält plask. Jiggen sjunker några sekunder innan jag gör några vevtag följt av ett kort spinnstop. Jag fortsätter på samma spår och efter bara några meter så belönas jag med dagens hårdaste hugg. Det här känns bra, tänker jag, och gör en rejäl krokning som direkt följs av några tyngre spöbugningar. Gäddan gör bra motstånd och går och tjurar längs botten samtidigt som jag sätter full press för att få kontroll på fighten. Fisken kommer närmre och efter ett par fina lyfthopp kan vi landa gäddan. Det är en tjockis på strax under metern och dagen andra fisk med lite bättre storlek är i båten.

I samma veva har det börjat spricka upp och ett par havsörnar glider ut över vattnet för att jaga i finvädret. Det är fantastiskt vackert på att fiska i den storslagna skärgårdsmiljön och det råder inga tvivel om att det finns gott om både vilda djur, fåglar och gäddor i det här öriket. Ett par timmar senare har vi landat en bit över trettio gäddor med flera fiskar på strax under metern och vi har haft fyra-fem dubbelhugg också. Ska man summera den här gäddfiskeeftermiddagen är det svårt att ge annat än toppbetyg och det ska bli väldigt att intressant att se vad sex av Sveriges absolut vassaste gäddfiskare kan åstadkomma under sex timmars Gäddfajtfinal imorgon.

Missa inte finalen 9-16 imorgon, lördagen den 26 september. Följ hela eventet live i vårt forum: http://www.edgesportfishing.se/forum/topic/260-final-i-gäddfajten-2015/

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se