Foruminlägg

Text: Jonas Nordigårds
Foto: Jonas Nordigårds, Robin Norlén

Gäddfajten 2016 har avgjorts och i år är det årets wildcard, Andreas Ingrids från Dalarna, som efter en fantastisk fiskedag visade att han var en klart värdig vinnare. I år är det femte året vi kör tävlingen Gäddfajten och för tredje året i rad har finalen i Gäddfajten avgjorts mitt i gäddeldoradot på Åland. Precis som vanligt har det varit en spännande och krävande fiskedag för finalisterna. Vi hade en förhoppning om bra väder men istället fick vi kämpa med en stundvis bitig och kylig nordostvind som gjorde fisket både trögt och svårt för våra finalister. Vattentemperaturen har även störtdykt i slutet på veckan och när vi drog igång i morse var den nere på bara 7-8 grader.

Andreas visade sig däremot vara av det rätta virket och han vann både spurtpriset på 1000 kronor för första fisken samt priset på 1000 kronor för flest fisk innan lunch. Även Andreas hade downperioder och många missade chanser men han kunde till slut summera sin finaldag till tolv gäddor. Sju innan lunch och fem under eftermiddagen. Det här gav Andreas Ingrids förstapriset på 15 000 kronor samt titeln Gäddfajtvinnare 2016. Vi riktar ett stort grattis till Andreas från hela arrangörsteamet samt från samtliga sponsorer och samarbetspartners.

Närmsta konkurrent blev Jon Persson som drog tio gäddor och på tredje plats hittade vi Robert Johansson med åtta gäddor. Nicklas Hallnor fick åtta gäddor, Niklas Töndel fick sex gäddor och Daniel Granholm drog två gäddor. Det var med andra riktigt tufft för finalisterna det här året. 

Nicklas Hallnor vann årets kval med en snudd på oslagbar totalsumma på hela 615 centimeter fördelat på fem gäddor och med en längsta fisk på otroliga 134 centimeter. Ett specialpris i form av en unikt graverad ABU Ambassadeur guldrulle har tilldelats Nicklas då han är den första någonsin lyckats kvala med +600 centimeter.  

Finalen är individuell men finalisterna fiskar i par med varsin guide och på bilderna kan ni se hur vi haft det under dagen. Avslutningsvis vill vi rikta ett stort tack till Visit Åland, våra guider och Rundbergs Stugor för finalarrangemanget. Vi vill även tacka våra samarbetspartners, CWC, ABU, BIOS, Comstedt och Ockelbo Boats för att de gått in som huvudsponsorer för årets arrangemang.

Nu laddar vi om och börjar förberedelserna inför Gäddfajten 2017.

Jonas Nordigårds, Jan Olsson & Robin Norlén
Edgesportfisning.se & Fisheco.se

Läs Liverapporteringen från finaldagen här:
http://www.edgesportfishing.se/forum/topic/303-liveuppdatering-final-gäddfajten-2016/?page=2#comment-1884

Läs mer om fisket på Åland här:
http://www.visitaland.com/gora/fiske-aland/gaddfiske/

Boka stuga där vi bodde på finalen här:
http://www.aland.com/rundbergs_stugor

Läs om finväderfisket Edgesportfishing hade på Åland dagen före finalen här:
http://www.edgesportfishing.se/sportfiske/reportage/item/59-stora-gaddor

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se