Det är i början av oktober och vi har ett fantastiskt brittsommarväder hemma i Malung. Min gode vän Staffan Jorup anlände från Stockholm kvällen innan och efter frukosten ska vi lägga upp kajakerna på bilen och åka till Ekshärad i Värmland och vertikalfiska gös.

Det ligger en lätt frosthinna på bilrutan när vi lyfter upp kajakerna på taket och plockar in alla utrustning i bilen. Vi har en dryg timmes resväg framför oss innan vi når sjön vi ska fiska och magkänslan säger oss båda att det här kan bli en riktig toppendag på sjön. Det är helt vindstilla och himlen är absolut klarblå. Just nu är det lite kyligt men allt talar för att det blir en varm dag på sjön.

Kajakerna vi använder oss av är av märket Hobiecat och är så kallade sit-on-top kajaker, en modell av kajak som är gjord i en slagtålig plast och som är helt sluten invändigt innebärande att kajaken har full flytkraft även om den välter. Man sitter alltså ovanpå kajaken istället för inuti vilket är det normala med en klassisk kajak. Kajakmodellerna vi använder är även extremt stabila och man kan, om man vill, resa sig upp i kajakerna utan någon större risk för att välta. Men den största fördelen och vad jag tycker verkligen utmärker just de här kajakerna är att de har ett eget drivningssystem som gör att man kan trampa sig fram istället för att använda paddeln, ungefär som när man cyklar. Man har alltså händerna fria för fiske även när man förflyttar sig. Min kajakmodell heter Outback SUV och jag har använt den modellen de senaste fem åren och brukar den även vid jakt med bra resultat.

Vi är båda flitiga kajakanvändare men just vertikalfisket är en teknik jag själv inte hunnit med att prova från kajaken ännu och det faktumet har givetvis dragit med sig en del extra förberedelser. Normalt sett har jag bara använt GPS och spöhållare i min kajak men vertikalfisket kräver mer teknik och därför har jag köpt mig ett nytt fäste till min scotty utrustningsbar så jag får plats med ett ekolod på ett bra vis. Tyvärr passade inte fästet rakt av om jag skulle montera GPS och ekolodet ihop så min vän Pontus Säfström på VMI i Malung fick i uppdrag att göra mig en sandblästrad rostfri fästplatta på så grejerna kunde positioneras optimalt.

Man är väldigt mobil och naturupplevelsen och fisknärheten blir maximal när man använder sig av kajaken vid fiske.

Lösningen blev perfekt och jag har nu en bra översikt över lodet samtidigt som jag enkelt kan lägga upp och se nya hotspots på min GPS. Merparten av sjöarna jag fiskar inom tio mil från Malung saknar sjökort och då är min Magellan GPS med Lantmäteriets kartor över Dalarna/Värmland ett stort plus som gör att jag alltid har full översikt på sjöarnas utformning och mina waypoints oavsett om jag har båten eller kajaken.

Det ligger en lätt dimslöja över sjön när vi anländer vid iläggningsplatsen. Vi är på ett strålande humör och i takt med att kajakerna görs klara för fisket så lättar dimman och den spegelblanka sjön visar sin fulla vattenspegel för oss. Vi glider ut genom vassmynningen och jag tar sikte på några lagrade waypoints som ligger nästan en kilometer ut. Just den här sjön har fått ett flertal besök av mig under sommaren och det bästa fisket har legat på runt 6-8 meters djup. Sjön är lite baljbottnad och djupet ökar successivt. Jag noterar några bågar på botten vid 3-4 meters djup men paddlar vidare. Staffan är här för första gången och är mer försöksbenägen än mig så han stannar upp och gör ett nedsläpp. Någon minut senare hör jag Staffan vissla och vänder kajaken. Han har fisk och förmodligen en finare bit då han sökt min uppmärksamhet. När jag närmar mig ser jag en lycklig Staffan som visar upp en rejäl abborre. 1140g väger fisken och vi får en riktigt fin bildserie i det vackra morgonljuset. Fisken får simma tillbaka och vi söker av området. Det visar sig ligga en rejäl risvål bara några meter åt sidan men vi lyckas inte lura någon mer abborre i samma storlek. Vi markerar platsen på gpsen och trampar vidare. Risvålen ska få en andra chans innan vi åker hem.

Vi fiskar med anpassade vertikalfiskespön vilka kännetecknas av att de är runt 7 fot och har en kraftig ryggrad med en känslig topp. Vi använder lågprofilade multirullar i för spöna anpassade storlekar med tunna flätlinor på 0,12 eller 0,10mm så linan påverkar jiggen minimalt när man ligger i långsam drift och pirkar. Man vill alltså ha en så rak linje som möjligt ner mot jiggen så man känner en lätt gösstöt på bästa vis och kan kroka så snabbt som möjligt. Jiggarna vi använder oss av är runt 13-15cm långa och våra jigghuvudena är på mellan 10-20g beroende på förhållanden och djup. Vi riggar alltid våra jiggar med en extra stålvajerförsedd trekrok som vi fäster i jiggens undersida långt bak på jiggen. Man ska sikta på att placera kroken så långt bak som möjligt men utan att den stör ut jiggsvansens gång. Anledningen till det är att en del tröga och svårfiskade gösar kan vara extremt försiktiga i huggen och ibland nafsar de bara i jiggsvansarna. Vid de tillfällena kan den extra trekroken vara skillnaden mellan ett hopplöst fiske med missade fiskar och ett lyckat fisket med bra fångst.

Ett väldigt bra hjälpmedel vid vertikalfiske är markörbojor. När man hittar en fiskrik plats med fina bågar på ekolodet så slänger man helt enkelt i bojen och sen har man en bra och väl synlig markering av en fiskeplats. Vi glömde givetvis våra bojor den här dagen men Staffan löste problemet med en petflaska, lite spectralina och en tyngd. Jag brukar även ibland använda mig enbart av min gps. En bra gps-mottagare slår ofta inte fel på mer än några meter och om man har markerat ut några bra platser i ett begränsat område så räcker ofta gps-markörerna för att man ska kunna hålla sig i rätt område. Men markörbojen ger som sagt en ännu mer exakt markering av en plats. 

Dagen flyter på och vi hittar fisk på våra ekolod men problemet är att gösarna är extremt svårflörtade. Vi får några mindre gösar men inget större. Jag noterar några små slöjmoln och får en fingervisning om vad som kan vara på gång. Efter en snabb titt på min klocka med grafisk barometer så blir det uppenbart att vi trots det vackra vädret har en långsamt nedåtgående barometertrend. Det normala under de förhållandena är att fisket blir trögt och det är oftast bara mindre fisk som bjuder upp till dans när barometern sjunker. 

Bästa fisket kommer under eftermiddagen men det lossnar aldrig riktigt utan det ligger hela tiden hårt slit bakom varje landad gös. Å andra sidan är ju vädret helt underbart och närheten med vattnet och feelingen när man vertikalar från kajaken gör dagen till en fullträff oavsett. När solen går ner dör fisket helt och temperaturen faller snabbt. Vi tar upp och åker hem och laddar inför nästa dag.

Det första jag kollar på när jag stiger upp är min klocka och jag noterar direkt att lufttrycket har stabiliserats under natten. Sista timmen har det till och med stigit en pinne. Det känns bra och med lite flyt kanske fisket blir bättre idag. Timmen senare är vi på väg igen. Gårdagen fiskade vi Busjön utanför Ekshärad och idag ska vi fiska grannsjön, Mossbergssjön, som är förbunden med Busjön genom en kanal. Vädret idag är tyvärr inte alls lika varmt och skönt och det ligger ett tjockt molntäcke över sjön när vi sjösätter. 

Staffan börjar med att vertikala upp tre gäddor i en grundare vik och vi fortsätter mot djupare vatten. Vi hittar en liten djupgrop på 5-6 meters djup som känns het och efter en stund kommer dagens första gös upp. Storleken är liten och efter den så landar vi bara abborrar. Vi byter område och till slut hittar vi dagens hotspot, det är en djupkant på 5-7 meter som sluttar rätt ut i sjön och det är stora mängder betesfisk som uppehåller sig i området. Morgonen har varit kylig och räddningen har förmodligen varit att vi trampat oss fram så vi fått lite extra värme genom motionen. Vi binder ihop våra kajaker och tar en tidig lunch och lite varmt kaffe så vi har laddade batterier ifall fisket visar sig vara så bra som vi tror.

Stunden senare lösgör vi kajakerna och slänger ut en markörboj. Vi driftar så långsamt vi kan och låter jiggen studsa i botten eller bara ligga och glida ett par decimeter ovanför. Gösarna tar förvånansvärt ofta när jiggen bara ligger i drift och är helt still. Ett annat hett scenario är om man lyfter jiggen en meter eller halvmeter och sen följer jiggen mot botten med sträckt lina. Ofta tar gösen på vägen ner eller precis när jiggen stannar upp. Det viktiga när man jiggar gös är att man hela tiden jiggar med linan sträckt så man alltid är med och kan göra ett snabbt mothugg. En av de svåraste huggen att vara med på är om gösen hugger underifrån, då får man ett linslack som gör att man plötsligt tappar kontakten med betet. När man lärt sig känna igen den huggtypen så är det inga problem att kroka då heller men det kan ofta bli några missade fiskar innan man lärt sig notera de huggen bra.

Vi får några gösar över kilot men fisket lossnar aldrig riktigt den här dagen heller. Efter lunch börjar det mulna på igen och i samband med att det kommer in ett lätt duggregn så tar vi beslutet att ge upp för den här gången. Vi har haft två trevliga fiskedagar från kajaken och som vertikalfiskehjälpmedel måste jag ge kajak ett högt betyg. Man är väldigt mobil och naturupplevelsen och fisknärheten blir maximal när man använder sig av kajaken vid fiske.


Foto: Jonas Nordigårds & Staffan Jorup

Information:

Hobiecat fiskekajaker - www.kajakfiske.nu
Gösfiske i Ekshärad, fiskekort mm. - www.vildmarksliv.nu

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se
Mer i denna kategori: « Texas Rig och jiggfiske