Text och foto: Jonas Nordigårds

Det är mitten av september. Vindmätaren stannar på 14 m/s och det känns skönt att vi har så fantastiskt fina kläder att tillgå numera. Vädret är växlande och när jag går ner mot Mathias Holgerssons välutrustade sportfiskebåt kommer fiskekamraten Fredrik Nordensson och möter upp och hjälper till och bära. Vi ska fiska feta abborrar med Vertikaljigg ochDropshot samt med en helt ny teknik som heter Texas Rig som tydligen ska vara väldigt effektiv.

Mathias är en av Sveriges mest meriterade guider på gädd- och abborrfiske och hans anläggning vid sjön Runn i Falun är en också av de bäst rustade för den typen av fiske. Runn är en ganska stor sjö och den har grovvuxna bestånd av de arter den håller. Mycket tack vare gruvdriften som länge gjort att sjön varit svartlistad och därför har fått vara relativt ofiskad av både husbehovsfiskare och bland sportfiskare. När Mathias drog igång sin verksamhet 2007 lyckades man även få igenom väldigt bra regler för sjön, som säkrar bestånden trots det ökade fisketrycket en fiskecamp och den mediaboom den typen av satsning innebär. Det är enbart tillåtet att ta upp max en gädda mellan 55-75cm och för abborre gäller att all fisk över 35cm ska återutsättas samt att man får ta upp max fem fiskar per dag. Mathias har även ett eget tillägg som innebär att för hans gäster så gäller 100% Catch and Release. Mathias kundgrupp är främst tyskar och fiskare från de forna öststaterna. För dem, som i de flesta fall är rena proffsfiskare, är det här självklara regler som bara bidrar till att öka intresset för Runn och Mathias sportfiskeverksamhet. 
 
Att Mathias är proffs råder det inget tvivel om och när jag kliver in i den fullutrustade fiskefästningen så finns all den senaste tekniken på plats samt att båten är speciellt utvecklad för just sportfiske. Det är gott om yta och smarta lösningar överallt. Vi glider ut mot första stoppet och jag och Fredrik suger i oss av Mathias kunnande så gott vi kan.

 

Mathias berättar att den här tiden på året, mitten av septemberoch oktober ut så ligger vattentemperaturen ofta runt 15-5 grader och de större abborrarna söks med fördel på djup mellan 3-8 meter. Han vill inte fiska djupare än så då man riskerar att fiskens simblåsa blir förstörd om den drillas från större djup. Vi söker stora löjstim, abborrarna följer dem, och vill man ha den största fisken är det en grundförutsättning för att lyckas få mycket fisk. Bra platser är exempelvis strömsatta sund eller grynnor på frivatten, här är det nästan alltid stor fisk. Efter flera år på sjön med guidning sju dagar i veckan från april-november vet Mathias precis var de bästa ställena i sjön ligger och vi är milt sagt laddade när vi gör vår första ankring med I-piloten. Det är fem meter djupt, mängder med löjor på lodet och man ser även några större bågar som ligger precis under stimmen halvmetern från botten.

Jag släpper ner min vertikaljigg till botten och hoppas på det bästa. Fredrik kör med ett dropshotspö med en vanlig jigg i större storlek och Mathias tar fram ett spö laddat med senaste tekniken - Texas Rigg.

Texas Rigg är något han snappat upp från sina tyska gäster och riggen består enkelt sagt av en 50-60cm långfluorcarbontafs på runt 0,35mm med ett lekande mot flätlinan samt en widegapkrok riggad med en valfri jigg. Man sätter en gummistopper på tafsen närmast kroken, därefter en deladglaspärla och sen ett frigående volframsänke från Reins på mellan 5-17 gram. Man fiskar riggen med en jiggande gång och får en väldigt svävande lösning som avger ett klickljud när glaspärlan slår ihop mot volframsänket. Texasriggen fiskas helst med ett dropshotspö på runt 7 fot och 5-20grams betesvikt samt en haspelrulle laddad med en flätlina på 0,08 -0,10mm. Det viktiga med spöt är att man har en känslig topp och en kraftfull bottendel som kan hantera större fisk på ett bra vis samtidigt som man behåller maximal känslighet och kan registrera huggen.

  Plötsligt är något och nafsar på min jigg och jag svarar med ett blixtsnabbt mothugg, miss! Fn...
Sekunden senare hojtar Mathias till, Texasriggen har skördat sin första abborre och jag släpper ner jiggen till botten och fattar kameran istället. Mathias öppnar med en rejäl fisk på runt 45cm och 1,3kg. Det är en fin fisk, en löjätare, vilket syns tydligt på den ljusa buken. De kräftätande abborrarna blir röda om buken och är generellt sett ännu fetare.

 Plötsligt noterar jag att min spötopp spänns upp och kan börjar drilla min första fisk. Precis innan abborren landas kliver den av. Det är fin abborre på strax under kilot som sugit i sig jiggen när den låg på botten, ett beteende som man ofta kan få vara med om, speciellt när fisket är lite trögare.

Knappt hinner jag släppa ner igen förens Fredrik meddelar att det är stor fisk på gång. Det är bara att fatta kameran igen och göra sig redo. Fisken tjurar längs botten och Fredriks 14cm jigg med en skalle på runt 15 gram verkar ha fallit en riktig grov fisk i smaken. Efter en stunds hårt slit med rejäla spögungningar kommer dagens första rekordfisk upp. Mathias tar den med vant tumgrepp och sekunderna senare kan en stolt Fredrik annonsera att hans nya abborrekord lyder 1390 gram.

 

Ribban är lagd och lodet visar på massor med fisk. Abborren går tillbaka och precis när jag är klar med kameran och ska släppa ner min jigg igen så har Fredrik en ny fisk på kroken! Även den här är stor och jag återgår till att vara kameraman. När vi ser sidan på den feta abborren han lyckats kroka tror vi knappt det är sant! Den här verkar ju vara ännu större! När fisken landats och vägts så visar det sig att Fredrik slagit sitt abborrekord för andra gången samma dag! Och det inom bara några minuter. Fisken väger imponerande 1430gram och det står klart att Mathias är en av de bästa abborrguiderna jag träffat.

 

Vi fortsätter vårt fiske och Texasriggen Mathias kör med och det traditionella jiggfisket som Fredrik håller på med ger flera fina abborrar. Efter första stoppet har vi fem fiskar över kilot och vi kan konstatera att det här är en jäkligt kul fiskedag. Det är alltid trevligt att vara med när det händer och trots att jag själv knappt hunnit fiska, då grabbarna envisats med att hela tiden dra fotofiskar, så är det här en av de absolut bästaabborrdagarna jag varit ute på.
 

Mathias och hans företag Argos Active - Fishing & Outdoorhar verkligen lyckats skapa en professionell och fungerandefiskecamp som levererar stora inkomster till Falun/Borlänge kommun. Man räknar med att hans sportfiskeprodukter med kringaktiviteter idag omsätter runt tio miljoner kronor i området. Han själv jobbar året runt med företaget samt att han i säsong, april-november, klarar av att sysselsätta ytterligare sex personer. Mathias har nästan full beläggning på boende och sina 14 båtar, sju dagar i veckan, hela säsongen. Båtarna Mathias hyr ut är riktigt välutrustade och är antingen 4,5 meter med 15-hästars motorer, ekolod och elmotor eller femmeters Bassbåtar med 50-hästar, ekolod och elmotor. Det här måste anses som en av de mer lyckade sportfiskesatsningarna vi har i Sverige och det är nästan uteslutande internationella gästereller företagsgrupper som står för gästbeläggningen.

Läs mer om Mathias fiskecamp på: www.argosactive.se

Klicka här för att komma till forumet.

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se