Varierat väder och löfte om mer eller mindre storm stoppade inte oss. Jag drog, tillsammans med Robin Norlén, till Åland och väl där fick vi lite av varje. Torsdagen blev blöt och kylig men vi fick några gäddor trots usla förhållanden. För att höja spänningen slog vi vad om att den som fisk flest gäddor fick välja ett bete ur motpartens betesbox. Så det var det lite lätt halvskönt med ett jämt resultat efter första kvällen. Två mot två. Inget och skryta med direkt men vädret hade nog gjort att de flesta hade föredragit ett parti Trivial Pursuit framför brasan. 

Idag fick vi däremot uppleva Åland från sin bättre sida. Vädret var varierat och duntröjan innanför min torrdräkt gick av och på flera gånger under dagen. Solglimtar och brislägen bytte av tuff vind och kyla. Det gör extrem skillnad med lite sol på hösten och idag fick vi allt. Fisket var lika varierat det och vi inledde med ett mjukare race med efterföljare och försiktiga nafs eller stötar på betena. Ulf Rundberg var guide för dagen och fiskar man med rutinerade killar kan man alltid luta sig mot tryggheten i att man i alla fall fiskar där det finns bra med fisk. För att ytterligare krydda dagens fiske så stod givetvis gårdagens vad kvar. Den som drog flest gäddor plockar ett bete ur förlorarens box.

Förmiddagen bjöd på flest kontakter för Robin och men en jämn ställning fångstmässigt. Efter lunch så drar så drar däremot Robin på en riktig dundergädda. Efter en hård kamp där gäddan bestämt sig för att suga sig fast i botten så får han tillslut upp dagens fisk. En gädda på runt metern och 6,3 kilo i en riktig toppkondition. En riktig kanonfisk. Robin körde en Pig Shad Jr i en mörkblå variant som hela dagen kändes rätt vass med ett antal fångster och flera missade fiskar, ända tills de många kontakterna blev för mycket och paddeln på betet lossnade.

Efter finfisken tar vi en paus i gäddfisket och går över på abborrfiske. Vi har planerat att käka abborrfiléer till kvällsmat och Åland bjuder på extremt bra möjligheter för att fiska upp en riktigt god middag så vi dyker ner i jiggboxen och tacklar upp våra haspelspön. 

Efter en riktigt trevlig eftermiddag med bra abborrfiske och ytterligare några gäddor ger vi upp och åker hem för att fixa middag. Åland har i vanlig ordning levererat och Uffe bjöd oss med på en fisketur där Åland visade sina bästa sidor. Nu gör vi oss redo för att möta upp Årets gäddfajtfinalister och vi kan av egen erfarenhet lova att fångstmöjligheterna inför finalen håller toppklass även i år.

Följ gäddfajtfinalen imorgon på https://www.edgesportfishing.se/forum/topic/334-liveuppdatering-gäddfajten-2017/

 

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se