Sensommarfisket efter havsöring är i full gång längs Bohuskusten och sista veckornas rapporter vittnar om bra fiske med mycket kontakter och en hel del finare fångster. Mina hemmavatten ligger runt Orust och ett av favoritområdena är Stigfjorden som bjuder på mängder av öar, strömsatta sund och fina ålgräsområden där öringen har mycket mat att tillgå. I helgen hade jag med mig Alexander Erlandsson på spinnfiske och vi hade en riktigt härlig fiskedag med mycket action i båten.

När jag lägger upp en fiskedag är vinden, tidvatten och barometertryck några av de parametrar som jag kollar mest på. Jag vill helst att det ska vara bra rörelse i vattnet och lufttrycket ska vara stabilt eller stigande. Vi hade en vind på runt 6-8 m/s och då är det bra fart i vattnet även när tidvattenströmmen är låg. Det gör att huggperioderna blir fler och det blir mer otydligt att läsa ut när fisket är som bäst. I praktiken kan man få en huggperiod nästan när som helst så det viktigaste är att man nöter på. En annan faktor som var bra just den här dagen var att vi hade ett varierat väder med blandade moln och solförhållanden. Erfarenheten har lärt mig att öringen ofta får en kortare huggperiod precis när solen bryter igenom molnen så då ska man alltid vara redo för fiske.

Jag föredrar en haspelutrustning på runt 8-9 fot och 10-30 gram med ett längre bakhandtag samt en snabb och spänstig topp som gör att jag enkelt kan ladda spöt och få riktigt långa kast. Jag kör med flätlina på 0,17mm och knyter alltid på mina beten direkt mot linan. Min bild är att lekanden försämrar gången på betena så de används ej vid havsöringsfiske. Jag byter sällan beten och de gånger jag byter får jag samtidigt en ny och fräsch knut. Passa även på att kolla av nedersta metern på flätlinan med jämna mellanrum. Är linan fransig så kapa av den slitna delen och knyt om betet. Normalt spelar det kanske mindre roll men får man på en större öring är risken stor att man råkar ut för ett linbrott om inte grejerna är tipp-topp. 

Vid första stoppet började vi fisket vid ett skär där det låg fem sälar. Sälen är ett vanligt inslag runt hela Orust och på våren och hösten kan det vara en hel del säl inne i fjordarna. Under sommaren är de däremot oftast ute på öppet vatten. Sälen tar säkerligen en och annan öring men jag tycker inte man ska avstå från fiske för att det ligger sälar i närheten. Det är många gånger som jag fått fin fisk i närheten av både säl och skarv. 

Vi stannade en kastlängd från skäret och stoppade i den frontmonterade elmotorn. Jag föredrar att låta elmotorn jobba mot vinden då det ger bäst kontroll på båten. Den här dagen valde vi att knyta på ett par beprövade Rapalabeten. Det ena fiskar på runt en meters djup och det andra går ner på närmare två meter. Rapala har en riktigt fin kollektion med viktade beten på mellan 8-12 centimeter som ger bra kastlängder och fångar mycket fisk. Mjukare naturfärger hör till favoriterna men även mer färgglada beten funkar också. I praktiken tycker jag att val av fiskeplats och vevhastighet är det som gör den stora skillnaden. Det gäller i första hand att fiska där det finns fisk och i andra hand brukar rätt gång på betet vara avgörande. Det händer ibland att jag fiskar flera dagar i sträck utan att byta bete vid havsöringsfiske så det säger en hel del om vad jag tycker är avgörande för framgång.

Vi hinner bara fiska av femtio meter landlinje innan Alexander hojtar till att han har fisk. Ett välplacerat bete innanför tremeterskurvan precis där den sluttar brant upp mot ett mindre strömsatt sund ger dagens första hugg och strax därefter håvar vi dagens första öring. Det är en välmatad och lätt färgad sensommaröring med början till krok. Fisken håller godkänt mått, vilket är 45 centimeter, och den återutsätts snabbt efter avkrokning. Dagen har börjat bra och minuterna senare missar vi en öring till i samma område. Hittar man fisken på en plats ska man alltid ge det lite extra tid. Det är ofta som det står flera öringar på samma plats. 

Vi ligger väldigt fint med vinden rakt emot oss och landlinjen så jag lägger snabbt upp en rutt på kartplottern som elmotorn kan följa. Den nya tekniken med I-pilot Link gör att jag kan ställa in el-motorn på att följa en ritad linje och sätta hastigheten i knop. Är man två spinnfiskare som vill beta av en sträcka med fem meter mellan kasten brukar runt 1,3 knop vara en lämplig hastighet. Får man en fisk trycker man på ankringsknappen på fjärrkontrollen och då stannar båten och håller position medan man håvar fisken. När man är klar att fortsätta trycker man ankring igen och båten fortsätter då rutten. I just det här fallet är tekniken en otrolig tillgång som gör att båda i båten kan fiska med i stort sett samma effektivitet. I år har jag även börjat använda mig av Side Imaging funktionen även vid havsöringsfiske. Förr hade jag bara kartplottern uppe men att fiska med side imaging fönstret aktivt gör att man hittar mängder med nya rev på botten och man kan även snabbt notera när bottnen går från exempelvis sand till ålgräs. I praktiken hittar man väldigt många nya fiskeplatser och man blir även betydligt bättre på att koncentrera sitt fiske till de platser som har bäst förutsättningar för att hålla mycket fisk.

Dagen flyter på och vi har ett riktigt aktivt och trevligt fiske med flera godkända öringar i båten och ett par riktigt fina missade fiskar. Vattentemperaturen är nu nere på 18 grader och fisket är riktigt bra så är ni sugna på att prova på havsöringsfiske är det fina förutsättningar. Havsöringssäsongen på västkusten håller på till 30 september så det är en dryg månad kvar till säsongen är slut för i år.

 


  

Sugen på att hänga med Jonas på en guidad tur i området? 

https://www.wildfishsweden.se/full-width/

 

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se
Mer i denna kategori: Höstfisket på Åland levererar »