Foto: Jonas Nordigårds & Fredrik Nordenson

Följer man väg 62 längs Klarälven passerar man det lilla samhället Ekshärad. Några minuter sydväst om samhället ligger den lilla byn Basterud inklämd mellan sjöarna Busjön och Mossbergssjön. Båda sjöarna ligger i Busjöns FVOF och håller ett gott bestånd av gös, gädda och fin abborre. Vattnet är mörkt humusfärgat och det är mängder med stim av vitfisk i sjöarna. De båda sjöarna sammanbinds av en kilometerlång å och för den dedikerade vertikalfiskaren finns det goda möjligheter till ett bra fiske oavsett vilken sjö man väljer.Båda sjöarna ingår på samma fiskekortsområde och fiskekort går utmärkt att lösa på den lokala OKQ8-macken i eller i fiskebutiken som ligger efter 62:an precis där man viker av mot sjöarna.

Mossbergssjön ligger högst upp i sjösystemet och den har sitt tillflöde från den lilla ån som rinner ner från Hamratjärnen. Den här delen av sjön kan vara extra bra under försäsong när gösen går upp i ån för lek och man hör ibland om riktiga storfångster i anslutning till ån. Mossbergssjön är en avlång och ganska smal sjö som är runt tre kilometer lång och som längst ungefär 800 meter bred. Mitt primärfiske sker oftast på runt fem till sju meters djup och träffar man rätt kan fisket stundvis vara mycket bra.

Det finns en bro över ån som sammanbinder sjöarna vid Mossbergssjöns utlopp. Här finns en bra båtramp som är till för allmänheten.  Sjön har en ganska långgrund baljkaraktär med djup ner mot en 15-16 meter  i den bredare delen av sjön.Gösen finner man både pelagiskt i de djupare delarna och mer landnära där sjön grundar upp. Nyckeln för ett lyckat fiske brukar varar att hitta betesfisken. Hittar man bara rätt finns det stora stim av vitfisk och gösarna stryker normalt längs botten strax under stimmen.

Busjön är en betydligt större till ytan och mer ovalt formad. Sjön är runt fyra och en halv kilometer lång och två och en halv kilometer bred. Sjön har en långsamt sluttande botten och för de som vill spara tid när det gäller att hitta djuphålor och branter i den stora sjön finns det bra djupkartor att köpa både över Busjön och Mossbergssjön. Den lokala fiskebutiken i Ekshärad har koll på var kartmaterialet kan införskaffas och brukar även bistå med bra information om hur fisket fungerat sista tiden. Det finns en iläggningsplats ganska mitt på sjön längs östra landet som jag brukar nyttja och det finns även möjlighet att hyra båtar i sjön om man inte trailar med sin egen båt.

Mina favoritstorlekar på jiggar och jigghuvuden är runt 14cm långa, gärna med twintail eller en vanlig rak avsmalnande stjärt då jag tycker de jiggarna har minst förmåga att haka upp sig med jiggkroken. Lämplig storlek på jigghuvud brukar vara runt 10-20 gram beroende på vind och fiskedjup. Det viktiga är att man får en så direkt kontakt med betet som möjligt utan att jiggen blir för tung och okänslig. Gösjiggar ska helst alltid utrustas med en stinger, trekroken som fästs mot jiggstjärten, som maximerar chanserna att kroka fisken, speciellt när den är försiktig och kanske bara nafsar lite lätt i jiggstjärten. Jag har alltid med mig trekrokar i stl 6-8 och en mjuk wiretafs så jag kan göra mina egna stingers och anpassa dem efter jiggstorlekarna. Helst fäster jag wiren i jigghuvudet och gör den några centimeter för lång så jag kan anpassa längden efter jiggstorleken genom att vira wiren några varv runt jigghalsen innan jag spänner upp wiren å fäster trekroken så långt bak som möjligt på jiggens undersida utan att den påverkar jiggens gång allt för mycket.

Både Busjön och Mossbergssjön kan ge bra fiske med både mjuka naturfärger och skrikigare chartreusefärger men får jag bara välja en variant blir det de mjukare mer naturnära färgerna som blir favoriten i just de här sjöarna.

Det finns många rapporter om gösar på uppåt åtta kilo och däröver så chanserna på riktigt stor fisk finns även om jag själv inte haft turen att träffa riktigt så rätt ännu. Men jakten fortsätter och förr eller senare så brukar det ge sig för den som är villig att lägga tid på och prioritera ett vatten.

Klicka här för att komma till forumet.

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se