Foto: Jonas Nordigårds

Edgesajterna, Edgesportfishing och Edgeflyfishing, hjälper Älvräddarna att få fram sitt budskap och Edgeflyfishing har varit guldsponsor sen ett antal år tillbaka. Men vi gör gärna mer en vad vi redan gör när det finns utrymme och i samband med mässan valde jag att skänka bort en guidedag med valfritt fiske. Mitt förslag var havsöring på Orust alternativt valfritt fiske i Malung där vi har bra fiske efter gädda, abborre, harr och öring. Närheten till Värmland ger oss även möjlighet till fint gösfiske inom en timmes bilfärd. 

Kenneth Karlsson ropade hem guidedagen med det vinnande budet på 4500 kronor, en bra summa som gick oavkortat till Älvräddarnas kassa.
Kenneth är en driven fiskare som varit framstående medlem i Svenska Gäddklubben under många år. Eftersom Kenneth har stuga i Malungsfors så passade det fint att vi tog guidedagen i samband med att han skulle upp veckan efter midsommar. Just nu är det mesta fisket i Malung väldigt bra men jag kände att Gösfisket kändes lite extra spännande och föreslog en tur till Värmland. Kenneth hade inte hunnit fördjupa sig i vertikalfisket än så han tyckte det lät trevligt att få lägga en dag på en ny fiskemetod.

Min plan var shortsfiske i strålande solsken men junivädret bjöd på ett rejält hällregn i samband med att vi ankom vid sjön. Regnet slutade påpassligt nog lika snabbt som det uppenbarade sig och efter några minuter var båten sjösatt och vi var påväg ut mot några heta platser.

Min plan var att följa djupbranter på 6-9 meter samt att prickskjuta på lite större fisk. Fisket flöt på bra och Kenneth hade regelbundna kontakter. Första fisken blev en gädda men sen drog han gösar med jämna mellanrum. 

 

Hetaste färgen var gul/orange och den stod för fångsterna den här dagen. Efter några timmars fiske slog klockan halv fem och vi började se tendens till bättre fiske med något större gösar. Under dagen hade vi lagt en hel del tid på att glida runt och reka sjöbotten med hjälp av Autochart Live funktionen i ekolodet och i samband med att vi letade pelagisk fisk på djupare vatten så hittade vi en grynna med en topp på 5,6 meter. Vi snurrade runt grynnan några varv så vi fick en tydlig bild och sen fiskade vi av sidan där vinden legat på. Ganska omgående får jag se ett bättre eko på 2D-Ekolodet och Jag ber Kenneth släppa ner på ekot. Jiggen läger sig i linje med fisken och Kenneth höjer sakta jiggen. Man ser tydligt att fisken följer med och sekunderna senare sitter gösen. Efter en härlig fight landar Kenneth dagens finaste fisk. 

Nya fiskar uppenbarar sig på lodet och minuterna senare är det min egen tur att få tampas med en bättre fisk. En stund senare är vi nöjda och vi avslutar dagen med ett leende på läpparna. Jag riktar ett stort tack till Kenneth för en härlig dag på sjön och framför allt för det fina bidraget han lämnade i samband med Älvräddarnas välgörenhetsaktion tidigare i vår.

Vill du stödja Älvräddarna genom medlemskap eller kanske utökad sponsring? Mer information i länken: http://www.alvraddarna.se/sponsor

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se