Foto: Jonas Nordigårds, Erik Lidesjö

Sväng av mot Röros när du passerar Idre så har du snart passerat norska gränsen. Där bjuds man på ett härligt fjällandskap som kantas av Femundens karga stenslandskap och ett antal högre fjälltoppar där snön ibland ligger kvar hela sommaren.

Jakten på stora fjällgäddor har intensifierats under de sista åren och den här turen börjar vi med att besöka ett klassiskt harr och öringvatten som en gång också höll norskt viktrekord på sik. Det normala är att man åker till Galten Gård med fokus på torrflugfiske men vi har istället valt att ta med det tunga artilleriet och satsar på att dra några av de stora gäddor som vi vet äter sig mätta på ädelfisken i strömmarna och sjön.

Med på resan har jag två inbitna gäddfiskare, Olle & Erik Lidesjö, som lovat göra sitt bästa för att hjälpa till att maximera fångsterna under några dagars riktat gäddfiske. Vi inleder med en och en halv dags fiske vid Galtsjön och sen åker vi vidare en dryg timme till Harsjøen för ytterligare en dags fiske. Vi har trailat med oss båten från Sverige för att kunna kartlägga sjöarna med Autochart Live och kunna fiska effektivare med hjälp av I-pilot elmotorn. Det brukar vara lite halvknivigt med iläggningsplatser i de här miljöerna men vid Galten gård lånar vi Per och Gertruds firmabil, en Landrover Defender, och den sköter jobbet galant trots den tuffa terrängen. För er som vill besöka Galten gård och inte tar med er egen båt så finns det även möjlighet att hyra ett antal Linderbåtar med motor.

Vi börjar fisket i den övre delen av Galtsjön. Det är ganska grunt och där ligger en stor ö som delar inloppet i sjön i två strömfåror. Vi söker effektivt av botten i jakten på en markant djupfåra eller några finare djupkanter. Fisket är trögt men vi skyller det på vädret då barometern går ner i snabb takt samtidigt som det mörknar på rejält längs bergskammarna. Till slut så hittar vi en någorlunda schysst djupfåra samt ett vegetationsbälte på runt två-tre meters djup som känns riktigt hett. Efter att ha kört ett varv runt sjön så har vi en bra bild hur vi ska inleda morgondagens fiske och då kvällsfisket varit trögt så väljer vi att avsluta dagen istället för att ta ut oss i onödan då vi haft en lång resdag.

Nästa dag startar vi med en stadig frukost i restaurangen och sen beger vi oss ut på sjön. Det är rejält blött men det är mängder med sländor i farten och det vakar mycket harr och sik i bra storlek. Det känns hett även för gädda med tanke på all aktivitet och vi börjar direkt beta av våra nyrekade hotspots. Första strömfåran ser fin ut även om man kunde tänkt sig en meter djupare vatten. Vi får en hand full av gäddor i fin kondition men de är lite för små för att platsa i metersligan.

Jakten går vidare och till slut kommer vi fram till ett vegetationsbälte med meterlånga sjögräs som böljar fram längs bottnen. Runt oss vakar stora sikar och harrar och det råder ingen tvekan om att det här är en extremt fin miljö för de största gäddorna i sjön.

Jag känner att jag vill täcka mycket vatten snabbt och tar en ABU Rocket i favoritfärgen blå silver som jag fiskar snabbt pulserande med regelbundna spinnstopp samtidigt som det ihållande hällregnet smattrar mot huvan på skaljackan. Utan förvarning hugger en bättre fisk precis vid båten och jag känner hur ansiktet spricker upp i ett rejält leende när jag inser att det förmodligen är resans första metersfisk som klivit på.

Erik är snabbt på plats med håven och efter en intensiv fight bland sjögräset i strömmen så håvar han gädda. Jag tar över håven och Erik tar upp kameran och tar några snabba bilder när jag lyfter upp fisken. Gäddan är i god kondition och är ljust vackert tecknad. Vi sätter tillbaka gäddan och återgår till att beta av området. Vi får några gäddor till innan vi åker in till land och tar en paus.

Regnet håller i sig och efter en uppiggande fika och lite varmt kaffe är vi åter på plats. Erik byter till ett rejält tailbete som ser ruskigt hett ut där det glider fram precis över det strömsatta sjögräset. Det tar inte många minuter innan han gör ett rejält mothugg. Det djupa spögunget vittnar om att det är en finare fisk som klivit på och Olle gör sig redo med håven medan Erik sätter press och jobbar hem gäddan mot båten. Efter några tuffa rusningar håvar Olle gäddan och dagens andra metersfisk är säkrad.

 

Det råder inget tvivel om att Galtsjön håller fin gädda och vi får några till fiskar i fin kondition som inte riktigt klarar metern innan vi ger upp och åker tillbaka för en god middag tillsammans med de andra gästerna som valt att boka kvällens tre rätters meny på Galten Gård. Per och Gertrud gör all mat själva med lokala råvaror som en röd tråd. Maten kan serveras med väl utvalda viner om man väljer det upplägget.

Som gäddestination är det ingen tvekan om att Galten Gård är ett utmärkt alternativ. Vi lyckades få två gäddor över metern trots uselt väder med fallande lufttryck och samtliga fiskar vi fick höll god kondition med bra medelvikt vilket skvallrar om att det är gott om mat för gäddorna i sjön. Vill man fiska i vacker fjällmiljö och bo bra med hög service samt ha gångavstånd till fisket är det här ett alternativ i absolut toppklass.

Nästa morgon packar vi ihop och beger oss av mot Harsjøen som ligger vid Övre Rendal mellan Rena älv och Glomma. Det här är en högt belägen sjö som enligt utsago ska hålla väldigt mycket sik och det har även skvallrats om stora gäddor sista åren. Jag har fiskat en del harr och öring i älvarna i det här området och självklart lockar det att återvända och se om gäddfisket levererar på samma nivå.

Destinationen Harsjøen saknar helt de faciliteter vi upplevt vid Galten gård och vi provianterar i Övre Rendal innan vi beger oss upp till sjön. Vi bor i en fäbodstuga utan el som ligger på gångavstånd från sjön. Sjön saknar en riktig ramp men det gick fint att lägga i båten i norra ändan med Olles Volvo XC60. Det är riktigt grunt så vadarbyxor är nödvändigt för att hantera iläggningen smidigt.

Sjön är tre kilometer lång och runt 500 meter bred. Vi saknar sjökort på sjön och fiskar i praktiken ett helt blankt kort även om vi nere i byn lyckades ta reda på att sjön är djupare i södra ändan. Vi börjar med att reka sjön och bygga upp ett eget sjökort. Det vakar småfisk i den grunda viken där vi lagt i och vi tiltar upp motorn högt och glider långsamt fram med riktning mot andra ändan av sjön. Vi har noterat ett par mindre inlopp och utlopp och beslutar oss för att starta fisket vid en vasskant som följer en vik in mot en av bäckarna. De första minuterna händer ingenting men sen lägger jag ett långt kast mot andra sidan av viken och ett brutalt ythugg kommer blixtsnabbt. Jag gör ett rejält mothugg och känner direkt att det är en bättre fisk.

- Det här börjar ju bra, säger jag, och Erik och Olle instämmer medan de gör sig redo för att landa fisken.

Minuterna senare lyfter jag upp en 103:a för några snabba trofébilder.

Gäddan går tillbaka och vi fortsätter att fiska oss runt sjön och beta av landlinjen. Sjön är mestadels grund men det blir bättre djup i södra delen och där får vi även en hel del mindre fisk vid några heta uddar och vikar. Vi väljer att lämna det landnära fisket och reka djuphålan med Auto Chart Live och hittar djup på en bit över 20 meter.

Vi använder samtidigt Side Image och 2D lodet för att hitta pelagisk fisk men vi slås snabbt av hur otroligt lite betesfisk och större ekon vi ser. Till slut hittar vi ett större eko på 15 meters djup som vi försöker aktivera med några rejält förtyngda jiggar men vi får ingen reaktion.

Vi får tyvärr inte samma heta känsla vid Harsjøen som vi upplevde vid Galtsjön och efter att ha avslutat med ett aktivt fiske med tjugotalet landade smågäddor runt två små öar så väljer vi att ta middagspaus och sen bege oss hemåt.

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se