Foto: Jonas Nordigårds

Havsöringsäsongen på västkusten går mot sitt slut och för oss som gillar jakten på kustens silvertorpeder är det nu bara en handfull dagar kvar innan det är dags att lägga spöna på hyllan.

Frida och jag brukar ta de tillfällen som ges och idag var det en kortare eftermiddagstur som erbjöds. Solen står fortfarande högt och en lätt bris svalkar någorlunda i brittsommarvärmen. Vi har tänkt att variera mellan att kasta från klipphällarna och att vada av några favoritvikar. Det är grunt där vi fiskar och vi har haft frånlandsvind under dagen så vi väljer att satsa på att fiska av en udde som trots vinden haft pålandsvind till viss del. I väntan på att vattnet ska börja strömma och aktivera fisken så går vi ner till ett av våra ”straffspark-ställen”.

Vi fiskar med snabba och toppstyva haspelspön på runt 8-9 fot och 10-30 gram, linan är en flätlina runt 0,17 millimeter och vi har båda riggat spöna med Viking Herrings hologramfärgade skeddrag på 15 gram. Vi tittar på varandra och laddar spöna för kast. Det visslar till i luften och dragen susar iväg långt ut på havet innan de bryter ytan med ett lätt plask. Fisket är inlett och vi vevar in våra skeddrag i jämn takt. Plötsligt hojtar Frida till och jag vänder mig och hinner precis att se hur hon tappar en fin öring ett par meter framför fötterna. Vilken start! Hugg på första kastet och Frida skiner upp som en sol trots att hon missat dagens första chans. Frida står redan utvadad till knäna men jag väljer att fortsätta mitt fiske från land och traskar iväg en bit till så Frida får fortsätta fiska av sin position i fred.

Efter några kast lägger vinden sig och vi har inga fler känningar utan väljer att traska vidare mot uddens yttersta spets där det ser ut att börja strömma på. Jag känner inget utom en och annan tångkänning men Frida är het och berättar att hon precis hade en efterföljare med ända in till land. Några kast senare drar hon upp dagens första, det är en liten men vacker öring som har en säsong eller två kvar innan den blir lovlig. Öringen återfår sin frihet och vi fiskar vidare. Det går sådär för mig men jag ser att Frida verkar ha en ny fisk på gång så jag tar ett kliv fram så jag kan se bättre. Plötsligt dyker en finare fisk upp och gör flera utfall mot skeddraget innan Frida får till krokningen och kan börja fajta fisken. Det är en vacker höstfisk som kämpar på väl. Frida tar några steg ut i havet och lösgör håven samtidigt som hon styr fisken. Efter ett par försök kan hon säkra öringen med ett leende som skvallrar om hur nöjd hon är med att ha landat den fina fisken. Öringen är lätt lekfärgad och har utvecklat en snygg och klädsam liten krok i underkäken. Det är ett vackert par som poserar framför kameran innan dansen är slut och kavaljeren får återgå till de sina. Vi tar några kast till och har några efterföljare till innan vi väljer att avsluta fisket och återgå till sysslorna i hemmet.

Fisket är väldigt bra just nu i 8-fjordarområdet runt Orust och Tjörn och har ni möjlighet rekommenderar vi absolut en tur innan årets säsong är till ända. Sista fiskedagen är onsdagen den 30 september.

Läs mer på www.8fjordar.se

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se