lördag, 26 september 2015 17:48 Skrivet av

Foto: Jonas Nordigårds & Robin Norlén

Gäddfajten 2015 är avgjord och formidable Tomasz Andersson tar härmed sin andra seger i Skandinaviens absolut tuffaste gäddtävling. Totalt har samtliga deltagarna i årets gäddfajt landat 202 gäddor över 100 centimeter och under finaldagen har de sex finalisterna dragit 88 gäddor på fem timmar och fyrtio minuter. Åland har visat sin bästa sida och vi har haft en rafflande final som varit spännande till sista kastet för de deltagande.

Vi har haft mulet väder med växlande vind och temperaturer runt tio grader. Förutsättningarna för gäddfiske har varit goda och Magnus Ranberg inledde med dagens första gädda efter bara tio minuters fiske. Finaldeltagarna har fiskat två i varje båt tillsammans med tre riktigt grymma Ålandsguider. Ulf Rundberg, Hannes Rundberg och Ingmar Eriksson (Sportfiskeansvarig Visit Åland) har varit guider och de har lotsat deltagarna från den ena hotspoten till den andra. Efter lunchen ledde Nicklas Hallnor med 14 fångade gäddor tätt följd av Magnus och Fredrik Larsson som hade nio gäddor var. Tomasz låg vid det här tillfället på sju fångade fiskar. Viktor hade två gäddor och Jens hade en.

Vi fiskade mer samlat före lunch men efter lunchen drog alla båtar åt olika håll och guiderna gjorde sitt bästa för att hitta bästa platsen för just deras finaldeltagare. Ulf och Hannes träffade mest rätt och när vi summerade dagen visade det sig att Nicklas Hallnors ledning hade suddats ut. Nicklas fick bara fyra fiskar till och landade på 18 fisk. Fredrik kom in i en riktig huggsexa och fisk ihop 19 gäddor som räckte till en andraplats samtidigt som Tomasz la in sjätte växeln med nitrotillägg och fullständigt krossade de övriga genom att piska upp 15 gäddor i rask takt. Tomasz vann därmed årets gäddfajt med en total på 22 gäddor. 

Vi önskar ett riktigt stort grattis till Tomasz Andersson, som blir Gäddfajtens första dubbelvinnare, från både arrangörer, sponsorer och guider!

Sugen på riktigt bra gäddfiske? I så fall kan vi rekommendera finalplatsen. Boende finns vid Rundbergs stugor eller Ekströms stugor. Läs mer på www.visitaland.se

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se