Text & foto: Jonas Nordigårds

Strax kommer vi in i december och redan nu har många av oss tillgång till isar som bär. För oss som gillar att kliva ut på de första isarna erbjuds nu utmärkta möjligheter till bra isfiske efter exempelvis inplanterad eller vild öring, röding eller regnbåge. På många platser har sjöarna fått vila några veckor fram tills isen lagt sig och när det är utsättningsfisk man fiskar på så är det inte ovanligt att sjöarna håller helt stängt fram till ispremiären. Det här resulterar ofta i att man kan ha riktigt bra fiske om man ser till att vara bland de första som kliver ut på sjöarna.

Förra året var jag ute med barnen i början av december och eftersom vi var väl förberedda när första isen lade sig så kom vi först ut på en av öringsjöarna hemma i Malungs fiskevårdsområde.

Vädret var fantastiskt och solen står den här tiden så lågt att den precis kryper över trädtopparna och ger lite extra värme om man väljer att fiska när dagen är som ljusast. När vi klev ut på sjön var det full fart på barnen som genast drog igång med att tackla upp sina pimpelspön. Rapala vertikal pirk, Bergmanpirken och klassiska Rödingblänken tacklades snabbt upp med maggot. Jag tänkte jag skulle göra ett gäng hål innan jag slutade borra men Didrik lyckades kroka på första fisken innan jag ens hunnit få igång Filippa och Ebba i sina hål. Fisken var på tag och de andra två var laddade till max när det blev dags för nedsläpp.

Didrik hojta till igen och snart börjar vattnet i hållet pulsera rejält innan en vacker öring på 1,3 kilo bröt ytan och landa sprattlande i snön bredvid hålet. Didrik var riktigt het och vi tog några fina bilder innan vi återgick till fisket.

Plötsligt skrek Filippa till. Nu var det hennes tur och hon drog raskt upp ytterligare en fin öring. Det gick verkligen över förväntan tänkte jag samtidigt som jag snegla på Ebba som verkade nöjd med att glädjas åt de övrigas fiskelycka.

En stund senare hade vi hunnit med att göra en eld och grillkorven och den medhavda varmchokladen var redo. Barnen hade fått fem fina öringar runt kilot och solen har började sänka sig under trädtopparna igen. Det blir snabbt kallt på isen den här tiden på året och det kändes att det var dags att runda av medans humöret fortfarande var på topp. Blöta vantar och kalla fötter kan snabbt få även den bästa fiskedagen att sluta med missnöjda miner så vi packade ihop och begav oss hem igen samtidigt som vi hade en livfull diskussion om dagens fiskeäventyr och om när vi kunde tänkas åka ut igen.


Det är nu det händer så se till att fixa till era grejer och bege er ut. Vi har redan fått in många av rapporter om bra fiske från olika platser i dalarna och norröver.

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se