Text & foto: Jonas Nordigårds

Att ta fisken på sina egna beten är alltid extra kul och att tillverka egna jiggar av kaninzonker och jigghuvuden i varierande storlek är ett perfekt tidsfördriv för de mörkare månaderna innan isen går upp igen. På bilden nedan ser ni allt som behövs för att sätta i gång förutom flugbindarstädet. 

Från vänster: Kaninzonker i olika färger, Jiggskallar i olika vikter, Zap Gel (epoxylim för att fästa ögonen med), Fishin Glue (superlim för att lacka kevlartråden med), Epoxy Eyes i olika färger samt kevlartråd, en sax och en knutavslutare. Binder man redan flugor har man förmodligen tillgång till det mesta.

Steg 1

Börja med att klippa en lagom lång bit kaninzonker och trä på den på kroken innan du fäster den i bindstädet. Lämplig längd är runt 5-15 cm beroende på vad man vill ha.

Steg 2

Linda några varv kevlartråd runt krokskaftet.

Steg 3

Pensla på med Fishin Glue (superlim)

Steg 4

Vik över kaninzonkern och linda fast den.

Steg 5

Fäst kevlartråden med tre halvslag och pensla på Fishin glue.

Steg 6

Sätt en liten dutt med Zap Gel på jiggskallen och tryck dit ett Epoxyöga på varje sida. Torka bort eventuellt överflöd med lite papper. 


Klart!

Det går snabbt, är enkelt och det bästa är att jiggarna är utomordentligt bra att fiska med. Jag använder mina kaninhårsjiggar till abborre, gös och gädda och de funkar lika bra som gummibeten, ibland till och med bättre så kaninhårsjiggar har varit ett givet inslag i mina betesaskar under senare år. 

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se