De flesta som fiskar gädda har nog varit med om något tillfälle när antingen håven varit för liten eller för dålig i vissa fall har säkert håven till och med skadat fisken tack vare ett dåligt nät med stora knutar som förstör fiskens slemlager.

Men nu är det slut på det. Branschen har äntligen hunnit ikapp och idag har de flesta välsorterade butikerna någon eller kanske till och med flera gäddhåvar som håller hög klass. Vi snackar rejäla håvar som lätt rymmer en tiokilosgädda utan att det blir trångt. En bra håv har ett rejält handtag och en ram som inte viker sig för tyngden av en stor fisk. Ett gummerat och knutfritt nät är ett krav om man vill minska skadorna på fisken men även för att man ska slippa lägga onödig tid på att lösgöra beten som fastnat i håven.

Den här typen av håvar finns ute på marknaden nu och vi har valt att titta närmare på två håvar som vi tycker lever upp till förväntningarna på det vi tycker kännetecknar en bra gäddhåv.

Fox Rage
Värstinghåven av de två är en Fox Rage Speedflow Net - Extra Large. Håven kostar 1195kr och säljs via Sporting www.sporting.se.

Håven har en rejäl öppning och ramen är hela 90centimeter bred, 98 centimeter lång och 80 centimeter djup. Längden på skaften är 120cm och det kan skjutas in i håven för att underlätta transport. Den här håven är tveklöst den bästa vi sett. Den har en rejäl ram och skaft med ett foamhandtag i botten. Det gummerade nätet håller toppklass och betena är enkla att lösgöra ur håvnätet. Storleken på öppningen och det väl tilltagna nätet gör att man enkelt kan jobba med gäddan i vattnet med håven hängande utanför relingen på båten. Man fattar gäddan med ett gälgrepp och kan sen snabbt lösgöra fisken. Behöver man fixa till i båten innan fotografering är det bara att låta gäddan ligga och vila i håven och sen lyfter man upp en pigg och fräsch fisk när det är dags för att ta trofébilderna. Den enda nackdelen med den här håven är att den är brutalt stor i uppfällt läge. Jag har bland annat haft med håven i en Linder 460 Arkip och även i en så pass stor båt upplevs håven ibland som utrymmeskrävande i uppfällt läge. Å andra sidan är håven fantastisk när man väl behöver den och får man en fisk inom håvningshåll så kan man räkna med att man landar fisken. Alternativet är att fälla ihop håven men gör man det så kanske man tappar några viktiga sekunder och missar första och kanske enda chansen att landa en stor fisk.

I-Fish
Den andra håven vi testat är en gäddhåv från I-Fish som säljs via Bios återförsäljare. Den här håven har ett djupare nät på hela 100 centimeter och en något mindre håvöppning som är 70 centimeter bred och 80 centimeter lång. Skaftet är 100 centimeter långt och kan skjutas in i håven vid transport samt att det kan förlängas vid behov. Även om den här håven inte är lika kraftig som Fox Rage håven så har den ett bra handtag och en stabil ram som pallar en större fisk. Det något mindre formatet gör även att den är enklare att transportera i båten och den upplevs inte alls lika skrymmande som Fox Rage håven. Tyvärr har man missat lite med nätet på I-Fish håven. Formatet är helt rätt men gummeringen i nätet är mjukare och nätmaskorna är något mindre. I praktiken innebär det här att betena fastnar lättare och tyvärr så händer det även att krokarna sätter sig i nätet då gummeringen inte är tillräckligt hård. Å andra sidan kostar den här håven bara halva priset, 599kr, och ser man till det så är det en utmärkt håv för pengarna.

Ser man bara till kvalitet så är Fox Rage den bästa håven men kollar man även på pris och formatet så är I-Fish håven ett utmärkt alternativ. Helt klart är att båda två är riktigt fina Catch & Releasehåvar som jag tror kommer passa de flesta dedikerad gäddfiskare som handsken.


Så håvar du gäddan

En stor gädda är aldrig en given match men är man förberedd och har rätt grejer med sig är det betydligt enklare att landa en fin fångst. Jag föredrar numera alltidatt ha en bra håv med mig. Chansen att man bränner en rekordfisk är mindre om man är förberedd i båten. Håven skall ha storlek i klass med de vi nyss visat och ett gummerat nät tycker jag är självklart om man köper en ny håv idag.

När man väl får på en fin gädda så ska helst håven redan vara i hopsatt. Behöver du lägga tid på att sätta ihop håven i ett stressat läge kan första håvningstillfället gå förlorat. När väl håven är redo, är rätt position i vattnet. Ner med håven i vattnet på den sida du drillar fisken och vänta. Gör man tvärt om och väntar med att ta i håven i vattnet tills fisken kommer nära båten så är risken stor att man skrämmer gäddan och att den då gör en extra rusning, en rusning som kanske innebär attgäddan går förlorad. När fisken kommer nära båten så låter man med fördel båtkamraten håva den. Är man själv får man göra en avvägning, i vissa fall kanske det är bättre och fajta fisken nån minut så den är lite spakare.

Jag brukar alltid försöka få till en snabb håvning. Ta alltid första bästa tillfälle att landa fisken, men ta det lugnt. En stressad håvning är aldrig bra och det är viktigt att man är säker på att fisken är i håven innan man lyfter upp och säkrar fångsten. En snabbt håvad gädda har krafterna kvar och en eventuell återutsättning lyckas med största sannolikhet om fisken är pigg när den får simma tillbaka.

Klicka här för att komma till forumet.

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se