I våras kom jag i kontakt med Göran Brindell Liljefors och Nicklas Blomgren på Saunaeverywhere. Tillsammans driver de tvåmansföretaget sedan de för några år sedan upptäckte ett behov och bestämde sig föratt presentera en ny produkt på den svenska marknaden. De hittade finska Savotta som specialiserat sig på just bastutält, något de själva länge hade saknat på sina fjällturer.

Min första tanke var att det skulle vara väldigt komplicerat att få till ett bra bastutält utan att det vägde för mycket, men nyfiken- heten väcktes när jag insåg att det kunde paketeras i tre små paket som man enkelt kan stuva ner i en gummibåt, kanot eller knöka in i en helikopter utan att vikten sticker i väg alltför mycket.

Bastun väger 26 kilo, komplett med bastu- kamin, och har plats för 4–5 normalbyggda vuxna som sitter runt kaminen. Den är väldigt enkel att montera, och när man satt upp mittpelaren och hakat fast sidopelarna i duken är det bara att spänna upp de grova repen som stagar upp tältet. Det medföljer ett gäng kraftiga tältpinnar och det råder inget tvivel om att det här är en rejäl konstruktion, som från början designats för den finska militären. Det är helt enkelt väldigt få saker som kan fallera eller gå sönder.

Man använder en stålkamin med sju rör- delar för att få upp värmen. Det medföljer två nätburar som fästs på kaminens sidor och fylls med sten i lämplig storlek. Man bör även lägga sten ovanpå kaminen för bästa effekt. Stenar direkt från forsen har fungerat utmärkt, när vi har testat. Alla kaminens delar är dimensionerade så att de passar perfekt inuti kaminen så att man minimerar antalet kollin vid transport.

Bastutältet saknar golv men har rejäla markkappor som man viker in för att maxi- mera tätheten. Det finns ett större plastfönster så man kan få en fin vy över fjället när man sitter och svettas och kanske delar en pilsner med fiskekollegerna. Jag tyckte att det gick väldigt fort att få upp värmen i tältet. Från det att man börjar packa upp och resa tältet till dess att bastun är varm nog för att bada tar det mindre än en timme, om man eldar hårt.

Det går att montera upp tältet själv och det går förstås att använda den som ett vanligt vildmarkstält, med kamin. Men då finns bara sovplats för två personer. Bastutältet som helhet får högsta möjliga betyg av mig. Det är ruskigt trevligt och fint – perfekt att köpa in för i första hand guideföretag, kom- pisgäng eller fiskeklubbar. 

Pris: 12 995kr
Läs mer om och köp ditt eget bastutält här:
http://www.saunaeverywhere.se/

Klicka här för att komma till forumet.

Jonas Nordigårds

Äger och driver Edgesportfishing.se samt Edgeflyfishing.com. Mina största intressen är fiske, outdoor, jakt, all form av sport och familjen. 

www.wildfishsweden.se