Hoppa till innehåll
Edgesportfishing.se

Service av Daiwa Lexa 300 HSL


Recommended Posts

Tror jag får inleda detta med en liten story om varför min Daiwa behövde service. Det blir roligare så, i alla fall för den som läser. 

 

Tidigare i höstas så lyckades jag vinna en Daiwa Lexa 300 HSL. Efter att ha läst grymma recensioner om den och bara hört goda ord, så var jag ivrig att få komma ut och testfiska med den.

 

Den var fantastisk. Ända tills jag efter några kast förbryllat insåg att rullen flög iväg i kastet. Jag hade helt enkelt skruvat åt för löst när jag satt fast den på spöt. Innan jag insåg vad som hade hänt så hade rullen landat fyra meter under mig i älven. Något irriterad över mitt misstag så börjar jag dra i linan och inser något lättad att den måste ha landat på veven så att rullen låst sig. Jag slapp helt enkelt dra ut hela linan för att få upp rullen.

 

Vi fortsätter fiska, rullen går fortfarande fint. Tills jag 20 minuter senare ännu en gång kastar iväg rullen.  Än i dag fattar jag inte hur jag kunde skruva fast rullen så j*vla illa två gånger. Det blåser en hel del och är strömt, så båten driver sakta iväg samtidigt som jag börjar dra in lina. Den här gången har jag inte lika tur, jag tvingas dra ut all lina innan jag kommer kunna få upp rullen. När jag väl dragit ut all lina från rullen så har båten drivit iväg en bit, vilket innebär att rullen släpas en bit längs sandbotten.

 

Därav servicebehovet. Rullen rasslar lite hjärtskärande när jag försöker fiska med den efter det.

 

post-12038-0-75543000-1382633818_thumb.j

 

Så, väl hemma har jag inte så mycket annat val än att ta fram skruvmejsel, olja och fett för att ge den en omgång. När jag väl fått isär den är det en glad överraskning över hur enkel denna rulle är att göra rent och smörja. På bilden ser det ut att vara väldigt mycket smådelar, men jag upplevde denna rulle som ändå väldigt enkel att förstå till skillnad mot andra jag skruvat med.

 

Nästa gång jag servar den, vilket säkert blir någon gång i vinter, så ska jag försöka ta lite fler bilder och göra en liten guide för denna.

 

Finns det någon som är duktig och verkligen servar sina rullar i alla fall en gång per år?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag pillar med min Ambassadeur 7000 någon gång emellanåt. Skulle uppskatta det till vart 5:e år kanske :)

 

Hur som helst, jag tror det var sommaren 2006, då var jag ute på Gule Rev och fick ett monsterhugg på nersläppet. Uppskattningsvis på 10-15 meters djup kan ha varit mer.

Firren drog iväg utav bara satan och rullen började rassla. Frenetiskt vevade jag in allt vad jag orkade mellan rusningarna och till slut fick jag ropa på kompisen som fick hälla vatten på rullen med en hink. Rullen skar ihop och det var nog rena turen att jag fick upp fisken. En felkrokad Gråsej på 10 kilo :)

 

Jag sökte runt bland vänner och bekanta om vad jag skulle göra med min klenod. Jag fick den trots allt i Konfirmationspresent 1979 så jag kände att det fanns ett visst affektionsvärde i rullen. Hittade till slut fram till en kille som hade firman UT Reel och han åtog sig att serva min klenod.

 

Skickade iväg den och det tog nog en vecka innan jag hade den på posten igen, 250 kronor fattigare.

Rullen var som ny!

 

Fortfarande är det min djuphavsrulle nummer 1 :)

 

 

Just det - hittade killen på nätet nu när jag kollade; http://www.utreel.com/se/

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Skön historia!  :)  Inte mindre affektionsvärde i den efter det heller. 

 

Det är väl det som är det fina när man skaffar sig riktiga rullar med rejäl kvalitet. Då går bara enskilda delar sönder när det väl går sönder, och det är lätt och billigt att laga.

 

En billigare rulle har en tendens att skapa en kedjereaktion när något går sönder. Och vips har hela rullen brakat ihop.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 0 Gäster (Se hela listan)

  • Det finns inga registrerade användare online
 • Inlägg

  • Man hittar dem exempelvis här: https://jiggar.nu/tillbehor/trekrokar/bkk-spear-21-ss-uvo.html
  • Fick tag på ett helt gäng superfina BKK-krokar jag ska testa till havsöringsfisket i vår. Sjukt bra UV färg på krokarna och självklart sylvassa. Ser fram lite extra mot havsöingssäsongen nu👌🏻
  • Du behöver ett sjökort. Navionics + eller Navionics Platinum+ för det området där du befinner dig.
  • Hej! Är det någon som vet hur jag får en karta på gps funktionen?   Som det är nu så är "kartan" bara gul och den blå pilen åker runt där. Hur gör jag för att få en karta?
  • Finns ju mycket bra. Tror både Berkleys och Rapalas vågar är godkända för registrering numera. Har och gillar båda
  • Försöker hitta en bra fiskevåg men är ny till fiskevärlden och undrar om ni kan komma med tips. Har läst denna guiden https://webbkollen.se/basta-fiskevagen-bast-i-test/ men vill ha flera bra alternativ att välja mellan
  • Idag fick jag äntligen hem min Mega Live givare. ska se om jag kan montera den imorgon och åka ut på en provtur. Återkommer med bild och film.
  • Jag noterade samma problem efter årets säsong. Tyckte jag upplevde lite skakningar under hummerfisket mot slutet av säsongen som jag inte känt tidigare och kom ihåg din kommentar. Mycket riktigt hade även jag fått sprickbildning där. Jag påtalade problemet till Kode marin där jag köpt båten. Problemet löstes enkelt med några svetsningar och det hanterades som ett kostnadsfritt garantiärende via Ockelbo Boats.
  • Humminbird APEX anländer till Sverige i januari. Den stora skillnaden mot Solix är att man får ett snabbare lod med ljusstarkare och klarare full HD skärm med 1920x1080 upplösning. Man byter även till en bredare skärm, från 16:10 (Solix) till 16:9 format på nya APEX loden. Skärmarna utrustas även med HDMI ut/in vilket gör att man kan ansluta i stort sett vad som helst med HDMI stöd till skärmen. Apex kan även nätverkas med Solix och den stödjer samma MSI+ givare som passar till exempelvis en Solix G2/G3. Man behöver alltså inte riva ut gamla givaren på båten om man uppgraderar. Läs mer här: https://www.comstedt.se/innovativ-teknik/humminbird/apex och här: https://www.comstedt.se/produkt-kategori/gps-plotter-och-ekolod/apex Den riktigt stora nyheten 2021 kommer utan tvekan bli Humminbirds nya Mega Live Imaging givare som stödjer lod från Helix G3N MSI+ till samtliga Solix och APEX. Mega live kommer visa en 140 graders vy i realtid med Mega+ upplösning. I praktiken borde det här ge en oöverträffad realtidsbild över fisken man fiskar efter. Givaren anländer till Sverige under mars/april och är i dagsläget prissatt till 20 995kr inkl moms för svenska marknaden. Information om Mega Live Imaging läkte ut i USA för några dagar sen och fram till Humminbird kommer med en officiell pressrelease är det det här vi har att gå på. Källa för läckan: https://www.thehulltruth.com/russell-marine-products/1127176-humminbird-mega-live.html
  • Hi @Karvik I actually upgraded from the Riptide Terrova BT IP-Link 80lb 60'' 24V to an Ulterra Riptide BT IP-Link 80lb 60'' 24V in the beginning of this summer. https://www.comstedt.se/produkt/riptide-ulterra-bt-ip-link I fish anything from shallow waters in the fjords to more off shore with higher waves. In my opinion 60'' is enough for the the Ockelbo B18CC. If the weather should require more I don't think you want to be out fishing anyway?  I would say that an 80lb MinnKota Ulterra or 80lb Terrova 24V will hold my Ockelbo B18CC steady in winds up to around 14-15 m/s depending on how strong current you have in the water. If I want to continue a drift towards the wind in 1 knot it usually gets tougher when the wind is blowing around  10-12 m/s. That's if I get the wind and the current straight towards the drift. I currently uses two of the 115AMP batteries in this link:  https://www.comstedt.se/produkt/tudor-dual-batteri-80-115-ah I also use a RAM mount to fix the engine firmly to the boat when I want to go faster and the weather is tough: https://www.comstedt.se/produkt/ram-kompl-faste-elmotor-c-kula   My thoughts about the Upgrade from the Terrova to an Ulterra. The Ulterra is an amazing engine and it makes me so much more effective and it makes my fishing more easy to manage. I use my boat for guided tours as well and this is one of the best upgrades that I have done to the boat. If you have tried the Ulterra there is no way back in my opinion. Its so easy to handle the Ulterrra engine. To change the depth of the engine or to make it go in or out of the water.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...