Hoppa till innehåll
Norlén

Service av Daiwa Lexa 300 HSL

Recommended Posts

Tror jag får inleda detta med en liten story om varför min Daiwa behövde service. Det blir roligare så, i alla fall för den som läser. 

 

Tidigare i höstas så lyckades jag vinna en Daiwa Lexa 300 HSL. Efter att ha läst grymma recensioner om den och bara hört goda ord, så var jag ivrig att få komma ut och testfiska med den.

 

Den var fantastisk. Ända tills jag efter några kast förbryllat insåg att rullen flög iväg i kastet. Jag hade helt enkelt skruvat åt för löst när jag satt fast den på spöt. Innan jag insåg vad som hade hänt så hade rullen landat fyra meter under mig i älven. Något irriterad över mitt misstag så börjar jag dra i linan och inser något lättad att den måste ha landat på veven så att rullen låst sig. Jag slapp helt enkelt dra ut hela linan för att få upp rullen.

 

Vi fortsätter fiska, rullen går fortfarande fint. Tills jag 20 minuter senare ännu en gång kastar iväg rullen.  Än i dag fattar jag inte hur jag kunde skruva fast rullen så j*vla illa två gånger. Det blåser en hel del och är strömt, så båten driver sakta iväg samtidigt som jag börjar dra in lina. Den här gången har jag inte lika tur, jag tvingas dra ut all lina innan jag kommer kunna få upp rullen. När jag väl dragit ut all lina från rullen så har båten drivit iväg en bit, vilket innebär att rullen släpas en bit längs sandbotten.

 

Därav servicebehovet. Rullen rasslar lite hjärtskärande när jag försöker fiska med den efter det.

 

post-12038-0-75543000-1382633818_thumb.j

 

Så, väl hemma har jag inte så mycket annat val än att ta fram skruvmejsel, olja och fett för att ge den en omgång. När jag väl fått isär den är det en glad överraskning över hur enkel denna rulle är att göra rent och smörja. På bilden ser det ut att vara väldigt mycket smådelar, men jag upplevde denna rulle som ändå väldigt enkel att förstå till skillnad mot andra jag skruvat med.

 

Nästa gång jag servar den, vilket säkert blir någon gång i vinter, så ska jag försöka ta lite fler bilder och göra en liten guide för denna.

 

Finns det någon som är duktig och verkligen servar sina rullar i alla fall en gång per år?

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Jag pillar med min Ambassadeur 7000 någon gång emellanåt. Skulle uppskatta det till vart 5:e år kanske :)

 

Hur som helst, jag tror det var sommaren 2006, då var jag ute på Gule Rev och fick ett monsterhugg på nersläppet. Uppskattningsvis på 10-15 meters djup kan ha varit mer.

Firren drog iväg utav bara satan och rullen började rassla. Frenetiskt vevade jag in allt vad jag orkade mellan rusningarna och till slut fick jag ropa på kompisen som fick hälla vatten på rullen med en hink. Rullen skar ihop och det var nog rena turen att jag fick upp fisken. En felkrokad Gråsej på 10 kilo :)

 

Jag sökte runt bland vänner och bekanta om vad jag skulle göra med min klenod. Jag fick den trots allt i Konfirmationspresent 1979 så jag kände att det fanns ett visst affektionsvärde i rullen. Hittade till slut fram till en kille som hade firman UT Reel och han åtog sig att serva min klenod.

 

Skickade iväg den och det tog nog en vecka innan jag hade den på posten igen, 250 kronor fattigare.

Rullen var som ny!

 

Fortfarande är det min djuphavsrulle nummer 1 :)

 

 

Just det - hittade killen på nätet nu när jag kollade; http://www.utreel.com/se/

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skön historia!  :)  Inte mindre affektionsvärde i den efter det heller. 

 

Det är väl det som är det fina när man skaffar sig riktiga rullar med rejäl kvalitet. Då går bara enskilda delar sönder när det väl går sönder, och det är lätt och billigt att laga.

 

En billigare rulle har en tendens att skapa en kedjereaktion när något går sönder. Och vips har hela rullen brakat ihop.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 5 Gäster (Se hela listan)

  Det finns inga registrerade användare online

 • Inlägg

  • Tog med mig grabben, Didrik, och hans kompis Elliot och åkte och fiskade Vätternröding med min före detta kollega Martin Lidén i fredags. Martin hade koll på fiskeplatserna och det var gott om fisk men de var svårflörtade. Till slut fick vi i upp ett par fina rödingar. Kan däremot tänka mig att vi kunde ha fått betydligt fler om fisken hade varit på bättre tag. Oavsett var det väldigt mycket fisk och vi hade ett mycket aktivt fiske där rödingarna ofta följde våra beten 10-20 meter innan de vek av ner mot botten igen. Vi  fiskade lite olika beten och betet jag fick min fina röding på var ett japanskt speedjiggingbete från Storm som heter Gomuko och väger 35 gram https://wollmars.com/produkt/storm-gomoku-spoon-jig-slim-35g/ Det är ett rätt tungt bete som påminner om ett havsöringsbete men som sjunker snabbt mot botten. Spöna vi använde var vanliga vertikalutrustningar för abborre och gös med flätlina på 0,16 mm samt med en spets i fluorcarbon på runt 0,30-0,35 mm. Som i allt fiske får man prova sig fram tills man hittar rätt teknik för dagen men grunden man utgår ifrån är oftast att man lokaliserar en eller helst flera rödingar på botten eller i mellanskiktet med hjälp av ekolodet. Sen släpper man ner sitt bete mot fisken. Stanna med betet en eller ett par meter vanför och jigga några gånger tills rödingen börjar stiga mot betet. Sen är det bara att veva uppåt och hoppas att fisken tar. Man ser her hur fisken följer betet i realtid och när fisken hinner ikapp betet så är det drar att hoppas på ett hugg... tyvärr är det vanligare att fisken stannar upp och vänder neråt men då är det bara att börja om och testa igen. Jag har två Solix 10 MSI ekolod i båten. Ett generation 1 och ett generation 2. Det fina är att bara man har ett G2 lod med nya Mega Imaging+ givaren så kan man feeda upp den nya givaren i G1 lodet om man nätverkar loden. Jag använde mig däremot enbart av traditionell 2D givare med full Chirp (140-200 Hertz). Inställningar kan variera dag från dag och med djup (vi fiskade runt 32-44 m) men bästa återgivningen där vi kunde tracka betena och fisken absolut bäst tyckte jag att vi fick när man slog på fullt brusfilter (4 av 4 möjliga) samt att man satte bildframmatningen till 10, känsligheten runt 17-18 och kontrast runt max. Det bästa av allt är att chirptekniken slår så pass brett och tecknar så bra så att vi kunde se allas beten samtidigt trots att vi fiskade på olika platser i båten och givaren var monterad på akterspegeln.  Det här är ett fantastiskt kul fiske som ger klar mersmak och det blir snart en tur igen. Här kommer lite bilder från dagen och avslutar även med ett par bilder på grannbåtarna som även de fick flera rödingar, bland annat drog tjejen i båten närmast oss en riktigt fin på hela 72 centimeter som de återutsatte efter en snabb mätning.    
  • Tack för återkoppling ! Saken är att jag har köpt en ersättare även om det inte är precis samma som det som gick sönder. Spöt jag köpte är 8 # långt och specat till 12-30 gram, inte fullt så mjukt som det tidigare, men betydligt mjukare än de kvastskaft jag känt på tidigare, och det vägs upp av att jag fick betala 499 :- för det.
  • Mm Det där är nog lite halvkomplicerat att få tag på tror jag. Precis som du säger är aktionen på det som säljs i Sverige idag snabb. Aktionen du söker används inom mete och bland annat till sikspön ute i Europa. Jag funderar lite... återkommer.
  • Tack för tipset, tanken har slagit mig, men du vet, spöt är nog dryga 20 år gammalt.
  • Har du provat att kolla med dem i Svängsta? Vet inte om de kan fixa men det kan vara värt ett telefonsamtal iaf
  • Jag vet, det är ett long-shot, men jag ger det en chans. Söker en felfri topp till ett gammalt ABU Garcia spinnspö med modellbeteckning Abu-Garcia Bm 90-2p, 914921. Det kan väl inte bara jag som sitter och häckar på gamla antika (!) saker, eller  ? Älskar verkligen detta spöt, men tyvärr har toppen gått sönder under några olyckliga omständigheter. Om någon vet med sig att dom har det eftersökta och känner att vederbörande är beredd att skiljas från denna del, är personen ifråga välkommen att kontakta mig via Pm eller via tråden.
  • Hej hopp ! Då jag lyckats göra sönder mitt underbara gamla spinnspö från ABU så söker jag ett nytt för att ersätta det. Eftersökta egenskaper är ett spinnspö (ett spö med trigger m a ord), som är i runda slängar 9-10 " och har en kastvikt på upp till ~20 gram och dessutom är mjukt i aktionen, d v s precis motsatsen till de kvastskaft jag tidigare i veckan var och kände på. Då jag inte följer strömmen i prylhetsen, får det gärna vara snällt mot plånboken, men det primära är att det kommer så nära de eftersökta egenskaperna som möjligt. De bör i sammanhanget nämnas att det var väldigt länge sedan jag köpte någon fiskeutrustning ö h t, så jag har noll koll på vad som finns på marknaden idag eller vad det är som "gäller" nu för tiden. Förslag !?
  • Bytte till en 17" Evinrude Viper stålpropeller på Evinrude E-Tec 75:an. Förutom att det är väldigt mycket snyggare så blev det faktiskt ganska stor skillnad på båtens prestanda också. Båten planar märkbart snabbare och man har betydligt bättre bett när man svänger. Jag kan absolut rekommendera en stålpropeller. Med 17" orginalproppellern varvade båten runt 4500 varv/min vid lämplig tiltning av motorn. Med stålproppelern varvar motorn 4800 v/m och jag kommer upp i strax över 32 knop. dvs toppfarten är i stort sett samma som med gamla propellern men båten upplevs som mycket tajtare i styrningen och den är startsnabbare.
  • Jag har en Helix 7 själv till min kajak som jag är väldigt nöjd med. Det är ett enkelt manövrerat och mycket bra lod. Köper du en Minnkota elmotor i framtiden så har du fullt stöd för den i Helix 9:an https://www.comstedt.se/produkt/helix-9-chirp-msi-gps-g3n och jag gillar även att man kan köra Autostart live som ritar upp sjökort i realtid när du är ute och fiskar. Det är perfekt om man snabbt behöver kartlägga en grynna. Mega side imaging+ ger en fantastiskt bra sideimagingbild så jag tror du kommer bli mycket nöjd om du slår till på en Helix 9:a. du får gärna ge en rapport när du bestämt dig. Och kolla noga på hur jag monterat givaren. använd inte Ockelbos egen lösning utan montera givaren direkt mot durken och mellan två lameller under båten. då får du bra återgivning även i högre fart och du slipper att givaren skvätter.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...