Hoppa till innehåll
Norlén

Grundutrustning, vad behöver jag?

Recommended Posts

Är sugen på att testa på vertikalfiske till sommaren, så tänkte be om lite hjälp inför köp av utrustning. Jag behöver egentligen köpa allt. Spö, rulle, lina, huvuden, jiggar osv.

Vad rekommenderar ni? Framför allt när det kommer till jiggar, vad har ni erfarenhet av?

-R

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Exempelvis Bios och Normark har jättefina färdiga set för vertikalfiske. Idag erbjuder de flesta leverantörerna riktigt fina vertikal fiskepaket. Det är lättare att ge ett råd om just spöt ifall du säger hur mycket spö/rulle/lina får kosta?

Jag har själv fyra spön (tre multi och en haspel) och på dem kör jag med 0,10mm flätlina, Sufix Gore 832, Sufix Performance Braid samt Sufix True Braid.

Jiggar.

Om jag kollar på var 80% av min förbrukning ligger så skulle jag säga jiggskallar mellan 10-20g. Kolla så du köper skallar med ett stort krokgap på jiggskallen, 3/0 eller 4/0 brukar bli bra.

Du behöver knytbar vire och trekrokar stl 6-8 för att göra stingers av.

se bilden. två varianter visas där.

post-12-0-40702700-1332060809_thumb.jpg

Jag föredrar jiggar med twintail eller en vanlig avsmalnande stjärt, de trasslar sig minst och jag fiskar mycket med exempelvis Storm, Bass Assasin samt Lunker city jiggar. Men jag vill hålla mig ajour så jag brukar testa det mesta jag kommer över. Jag fick exempelvis tag på ett gäng ruskigt fina kaninhårsjiggar i holland förra året...

Ett bra komplement till jiggarna är doftmedel. Jag brukar köra med Trigger X som är feromonbaserat men det finns andra varianter också.

Nedan ser du bland annat ett exempel på en liten box jag med ett mindre urval som jag brukar ha med i kajaken.

post-12-0-82566800-1332060977_thumb.jpg

post-12-0-97306600-1332061206_thumb.jpg

post-12-0-09807200-1332061204_thumb.jpg

Sen skulle jag rekommendera att du skaffar dig markörbojer. Det är kanonbra att orientera sig efter dem när man väl hittat fisken på ekolodet. Kör du från båt är det betydligt lättare om man använder sig av en elmotor.

Vill man inte köpa markörbojor kan man göra sig en enklare variant själv med hjälp av en petflaska ett snöre och en tyngd av något slag.

post-12-0-81593400-1332061666_thumb.jpg

post-12-0-79983000-1332067560_thumb.jpg

Jag fiskar mycket från både kajak och båt och beroende på sjö och dag så brukar jag rikta mig efter både gös, gädda och abborre.

Det är även fördelaktigt att lagra GPS punkter på alla fiskeplaster man hittar. Då går det snabbare att hitta rätt nästa gång man åker ut.

Är sugen på att testa på vertikalfiske till sommaren, så tänkte be om lite hjälp inför köp av utrustning. Jag behöver egentligen köpa allt. Spö, rulle, lina, huvuden, jiggar osv.

Vad rekommenderar ni? Framför allt när det kommer till jiggar, vad har ni erfarenhet av?

-R

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Ah, jäklar va bra sammanfattning Jonas! Tackar!

Har väl tänkt att jag skulle vara glad om jag håller mig under 2000, och så klart gärna så långt under som möjligt. Samtidigt vill jag inte köpa ett set som jag ganska snabbt kommer ångra för att det inte räcker till.

Vilken storlek brukar du köra på jiggen?

PS: Nu kör William vertikalfiske på TV4-sport, så ska suga åt mig så mycket som möjligt nu på en gång.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Det där tyckte jag såg kanonfint ut! Det funkar säkert jättebra å snyggt var det ju också :) Och sen var ju priset riktigt bra med. :)

Kan detta vara något att köra på? http://www.berras.se....php?grp=492535

Har nära till Västerås, så varje trip brukar innehålla besök på både Willys sportfiske och Berras.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Det låter som en smart idé! Kom gärna förbi vår 23 meter långa Edgemonter nere vid kastbanorna och säg hej om du vill :)

Får nog bli ett sånt. Fast kanske väntar till Sportfiskemässan och kollar om man kan göra något fynd där kanske. :rolleyes:

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Det blev ett inköp på Sportfiskemässan. Ett Daiwa Megaforceset. Och sedan en jäkla massa jigg och huvuden. Nu ska jag bara fixa stingers och sedan är jag redo för att ta kampen mot fisken. Får återkomma när det är dags för det och ge en rapport. :)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Det blir nog kanon! var det med en sån där smart rulle med en liten trigger uppepå som man kan ta hem lina med utan att behöva röra veven? vet många som säger att de rullarna är jättebra :)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Japp, den lilla praktiska tumgrejen är där. Triggern tar nog hem ca 10-15 cm lina, så den kommer säkert vara väldigt praktisk.

Utseendemässigt påminner det om Black Max, så behövde inte ens gå ner i snygghetsfaktorn :P

Hann tyvärr inte med Edgemontern. Hade 82-åriga farfar med mig så blev endast en snabbvisit på mässan. Han hade bestämt sig för att köpa ny fluglina och tänkte att då är det ju mycket billigare att åka till mässan och köpa, än att gå ner på lokala fiskeaffären. :P Dock fick det vara helt klart värt att ändå få med honom på mässan, än att få gå runt en hel dag och strosa. Hade väl blivit ännu dyrare då. B)

Nästa gång ska jag se till att hinna ända in till Edgemontern :rolleyes:

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Mitt livs första vertikalfiske gick av stapeln förra veckan, och det stod inte på förrän jag också landade min första gös. Två gösar blev det totalt. Nu längtar jag bara tills mitt bygge av båt ska bli färdigt så jag kan ut på riktigt.

Vi hade inte tillgång till elmotor, så vi var anpassade till vinden och drivankare. Det blåste lite väl mycket, men det gick ju bra ändå.

En härlig känsla när första hugget kom. :)B)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 5 Gäster (Se hela listan)

  Det finns inga registrerade användare online

 • Inlägg

  • Tog med mig grabben, Didrik, och hans kompis Elliot och åkte och fiskade Vätternröding med min före detta kollega Martin Lidén i fredags. Martin hade koll på fiskeplatserna och det var gott om fisk men de var svårflörtade. Till slut fick vi i upp ett par fina rödingar. Kan däremot tänka mig att vi kunde ha fått betydligt fler om fisken hade varit på bättre tag. Oavsett var det väldigt mycket fisk och vi hade ett mycket aktivt fiske där rödingarna ofta följde våra beten 10-20 meter innan de vek av ner mot botten igen. Vi  fiskade lite olika beten och betet jag fick min fina röding på var ett japanskt speedjiggingbete från Storm som heter Gomuko och väger 35 gram https://wollmars.com/produkt/storm-gomoku-spoon-jig-slim-35g/ Det är ett rätt tungt bete som påminner om ett havsöringsbete men som sjunker snabbt mot botten. Spöna vi använde var vanliga vertikalutrustningar för abborre och gös med flätlina på 0,16 mm samt med en spets i fluorcarbon på runt 0,30-0,35 mm. Som i allt fiske får man prova sig fram tills man hittar rätt teknik för dagen men grunden man utgår ifrån är oftast att man lokaliserar en eller helst flera rödingar på botten eller i mellanskiktet med hjälp av ekolodet. Sen släpper man ner sitt bete mot fisken. Stanna med betet en eller ett par meter vanför och jigga några gånger tills rödingen börjar stiga mot betet. Sen är det bara att veva uppåt och hoppas att fisken tar. Man ser her hur fisken följer betet i realtid och när fisken hinner ikapp betet så är det drar att hoppas på ett hugg... tyvärr är det vanligare att fisken stannar upp och vänder neråt men då är det bara att börja om och testa igen. Jag har två Solix 10 MSI ekolod i båten. Ett generation 1 och ett generation 2. Det fina är att bara man har ett G2 lod med nya Mega Imaging+ givaren så kan man feeda upp den nya givaren i G1 lodet om man nätverkar loden. Jag använde mig däremot enbart av traditionell 2D givare med full Chirp (140-200 Hertz). Inställningar kan variera dag från dag och med djup (vi fiskade runt 32-44 m) men bästa återgivningen där vi kunde tracka betena och fisken absolut bäst tyckte jag att vi fick när man slog på fullt brusfilter (4 av 4 möjliga) samt att man satte bildframmatningen till 10, känsligheten runt 17-18 och kontrast runt max. Det bästa av allt är att chirptekniken slår så pass brett och tecknar så bra så att vi kunde se allas beten samtidigt trots att vi fiskade på olika platser i båten och givaren var monterad på akterspegeln.  Det här är ett fantastiskt kul fiske som ger klar mersmak och det blir snart en tur igen. Här kommer lite bilder från dagen och avslutar även med ett par bilder på grannbåtarna som även de fick flera rödingar, bland annat drog tjejen i båten närmast oss en riktigt fin på hela 72 centimeter som de återutsatte efter en snabb mätning.    
  • Tack för återkoppling ! Saken är att jag har köpt en ersättare även om det inte är precis samma som det som gick sönder. Spöt jag köpte är 8 # långt och specat till 12-30 gram, inte fullt så mjukt som det tidigare, men betydligt mjukare än de kvastskaft jag känt på tidigare, och det vägs upp av att jag fick betala 499 :- för det.
  • Mm Det där är nog lite halvkomplicerat att få tag på tror jag. Precis som du säger är aktionen på det som säljs i Sverige idag snabb. Aktionen du söker används inom mete och bland annat till sikspön ute i Europa. Jag funderar lite... återkommer.
  • Tack för tipset, tanken har slagit mig, men du vet, spöt är nog dryga 20 år gammalt.
  • Har du provat att kolla med dem i Svängsta? Vet inte om de kan fixa men det kan vara värt ett telefonsamtal iaf
  • Jag vet, det är ett long-shot, men jag ger det en chans. Söker en felfri topp till ett gammalt ABU Garcia spinnspö med modellbeteckning Abu-Garcia Bm 90-2p, 914921. Det kan väl inte bara jag som sitter och häckar på gamla antika (!) saker, eller  ? Älskar verkligen detta spöt, men tyvärr har toppen gått sönder under några olyckliga omständigheter. Om någon vet med sig att dom har det eftersökta och känner att vederbörande är beredd att skiljas från denna del, är personen ifråga välkommen att kontakta mig via Pm eller via tråden.
  • Hej hopp ! Då jag lyckats göra sönder mitt underbara gamla spinnspö från ABU så söker jag ett nytt för att ersätta det. Eftersökta egenskaper är ett spinnspö (ett spö med trigger m a ord), som är i runda slängar 9-10 " och har en kastvikt på upp till ~20 gram och dessutom är mjukt i aktionen, d v s precis motsatsen till de kvastskaft jag tidigare i veckan var och kände på. Då jag inte följer strömmen i prylhetsen, får det gärna vara snällt mot plånboken, men det primära är att det kommer så nära de eftersökta egenskaperna som möjligt. De bör i sammanhanget nämnas att det var väldigt länge sedan jag köpte någon fiskeutrustning ö h t, så jag har noll koll på vad som finns på marknaden idag eller vad det är som "gäller" nu för tiden. Förslag !?
  • Bytte till en 17" Evinrude Viper stålpropeller på Evinrude E-Tec 75:an. Förutom att det är väldigt mycket snyggare så blev det faktiskt ganska stor skillnad på båtens prestanda också. Båten planar märkbart snabbare och man har betydligt bättre bett när man svänger. Jag kan absolut rekommendera en stålpropeller. Med 17" orginalproppellern varvade båten runt 4500 varv/min vid lämplig tiltning av motorn. Med stålproppelern varvar motorn 4800 v/m och jag kommer upp i strax över 32 knop. dvs toppfarten är i stort sett samma som med gamla propellern men båten upplevs som mycket tajtare i styrningen och den är startsnabbare.
  • Jag har en Helix 7 själv till min kajak som jag är väldigt nöjd med. Det är ett enkelt manövrerat och mycket bra lod. Köper du en Minnkota elmotor i framtiden så har du fullt stöd för den i Helix 9:an https://www.comstedt.se/produkt/helix-9-chirp-msi-gps-g3n och jag gillar även att man kan köra Autostart live som ritar upp sjökort i realtid när du är ute och fiskar. Det är perfekt om man snabbt behöver kartlägga en grynna. Mega side imaging+ ger en fantastiskt bra sideimagingbild så jag tror du kommer bli mycket nöjd om du slår till på en Helix 9:a. du får gärna ge en rapport när du bestämt dig. Och kolla noga på hur jag monterat givaren. använd inte Ockelbos egen lösning utan montera givaren direkt mot durken och mellan två lameller under båten. då får du bra återgivning även i högre fart och du slipper att givaren skvätter.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...