Hoppa till innehåll
Edgesportfishing.se

Grundutrustning, vad behöver jag?


Norlén
 Share

Recommended Posts

Är sugen på att testa på vertikalfiske till sommaren, så tänkte be om lite hjälp inför köp av utrustning. Jag behöver egentligen köpa allt. Spö, rulle, lina, huvuden, jiggar osv.

Vad rekommenderar ni? Framför allt när det kommer till jiggar, vad har ni erfarenhet av?

-R

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Exempelvis Bios och Normark har jättefina färdiga set för vertikalfiske. Idag erbjuder de flesta leverantörerna riktigt fina vertikal fiskepaket. Det är lättare att ge ett råd om just spöt ifall du säger hur mycket spö/rulle/lina får kosta?

Jag har själv fyra spön (tre multi och en haspel) och på dem kör jag med 0,10mm flätlina, Sufix Gore 832, Sufix Performance Braid samt Sufix True Braid.

Jiggar.

Om jag kollar på var 80% av min förbrukning ligger så skulle jag säga jiggskallar mellan 10-20g. Kolla så du köper skallar med ett stort krokgap på jiggskallen, 3/0 eller 4/0 brukar bli bra.

Du behöver knytbar vire och trekrokar stl 6-8 för att göra stingers av.

se bilden. två varianter visas där.

post-12-0-40702700-1332060809_thumb.jpg

Jag föredrar jiggar med twintail eller en vanlig avsmalnande stjärt, de trasslar sig minst och jag fiskar mycket med exempelvis Storm, Bass Assasin samt Lunker city jiggar. Men jag vill hålla mig ajour så jag brukar testa det mesta jag kommer över. Jag fick exempelvis tag på ett gäng ruskigt fina kaninhårsjiggar i holland förra året...

Ett bra komplement till jiggarna är doftmedel. Jag brukar köra med Trigger X som är feromonbaserat men det finns andra varianter också.

Nedan ser du bland annat ett exempel på en liten box jag med ett mindre urval som jag brukar ha med i kajaken.

post-12-0-82566800-1332060977_thumb.jpg

post-12-0-97306600-1332061206_thumb.jpg

post-12-0-09807200-1332061204_thumb.jpg

Sen skulle jag rekommendera att du skaffar dig markörbojer. Det är kanonbra att orientera sig efter dem när man väl hittat fisken på ekolodet. Kör du från båt är det betydligt lättare om man använder sig av en elmotor.

Vill man inte köpa markörbojor kan man göra sig en enklare variant själv med hjälp av en petflaska ett snöre och en tyngd av något slag.

post-12-0-81593400-1332061666_thumb.jpg

post-12-0-79983000-1332067560_thumb.jpg

Jag fiskar mycket från både kajak och båt och beroende på sjö och dag så brukar jag rikta mig efter både gös, gädda och abborre.

Det är även fördelaktigt att lagra GPS punkter på alla fiskeplaster man hittar. Då går det snabbare att hitta rätt nästa gång man åker ut.

Är sugen på att testa på vertikalfiske till sommaren, så tänkte be om lite hjälp inför köp av utrustning. Jag behöver egentligen köpa allt. Spö, rulle, lina, huvuden, jiggar osv.

Vad rekommenderar ni? Framför allt när det kommer till jiggar, vad har ni erfarenhet av?

-R

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ah, jäklar va bra sammanfattning Jonas! Tackar!

Har väl tänkt att jag skulle vara glad om jag håller mig under 2000, och så klart gärna så långt under som möjligt. Samtidigt vill jag inte köpa ett set som jag ganska snabbt kommer ångra för att det inte räcker till.

Vilken storlek brukar du köra på jiggen?

PS: Nu kör William vertikalfiske på TV4-sport, så ska suga åt mig så mycket som möjligt nu på en gång.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det där tyckte jag såg kanonfint ut! Det funkar säkert jättebra å snyggt var det ju också :) Och sen var ju priset riktigt bra med. :)

Kan detta vara något att köra på? http://www.berras.se....php?grp=492535

Har nära till Västerås, så varje trip brukar innehålla besök på både Willys sportfiske och Berras.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det låter som en smart idé! Kom gärna förbi vår 23 meter långa Edgemonter nere vid kastbanorna och säg hej om du vill :)

Får nog bli ett sånt. Fast kanske väntar till Sportfiskemässan och kollar om man kan göra något fynd där kanske. :rolleyes:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

 • 2 weeks later...

Det blev ett inköp på Sportfiskemässan. Ett Daiwa Megaforceset. Och sedan en jäkla massa jigg och huvuden. Nu ska jag bara fixa stingers och sedan är jag redo för att ta kampen mot fisken. Får återkomma när det är dags för det och ge en rapport. :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Japp, den lilla praktiska tumgrejen är där. Triggern tar nog hem ca 10-15 cm lina, så den kommer säkert vara väldigt praktisk.

Utseendemässigt påminner det om Black Max, så behövde inte ens gå ner i snygghetsfaktorn :P

Hann tyvärr inte med Edgemontern. Hade 82-åriga farfar med mig så blev endast en snabbvisit på mässan. Han hade bestämt sig för att köpa ny fluglina och tänkte att då är det ju mycket billigare att åka till mässan och köpa, än att gå ner på lokala fiskeaffären. :P Dock fick det vara helt klart värt att ändå få med honom på mässan, än att få gå runt en hel dag och strosa. Hade väl blivit ännu dyrare då. B)

Nästa gång ska jag se till att hinna ända in till Edgemontern :rolleyes:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

 • 1 month later...

Mitt livs första vertikalfiske gick av stapeln förra veckan, och det stod inte på förrän jag också landade min första gös. Två gösar blev det totalt. Nu längtar jag bara tills mitt bygge av båt ska bli färdigt så jag kan ut på riktigt.

Vi hade inte tillgång till elmotor, så vi var anpassade till vinden och drivankare. Det blåste lite väl mycket, men det gick ju bra ändå.

En härlig känsla när första hugget kom. :)B)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 3 Gäster (Se hela listan)

  • Det finns inga registrerade användare online
 • Inlägg

  • Du behöver ett sjökort. Navionics + eller Navionics Platinum+ för det området där du befinner dig.
  • Hej! Är det någon som vet hur jag får en karta på gps funktionen?   Som det är nu så är "kartan" bara gul och den blå pilen åker runt där. Hur gör jag för att få en karta?
  • Finns ju mycket bra. Tror både Berkleys och Rapalas vågar är godkända för registrering numera. Har och gillar båda
  • Försöker hitta en bra fiskevåg men är ny till fiskevärlden och undrar om ni kan komma med tips. Har läst denna guiden https://webbkollen.se/basta-fiskevagen-bast-i-test/ men vill ha flera bra alternativ att välja mellan
  • Idag fick jag äntligen hem min Mega Live givare. ska se om jag kan montera den imorgon och åka ut på en provtur. Återkommer med bild och film.
  • Jag noterade samma problem efter årets säsong. Tyckte jag upplevde lite skakningar under hummerfisket mot slutet av säsongen som jag inte känt tidigare och kom ihåg din kommentar. Mycket riktigt hade även jag fått sprickbildning där. Jag påtalade problemet till Kode marin där jag köpt båten. Problemet löstes enkelt med några svetsningar och det hanterades som ett kostnadsfritt garantiärende via Ockelbo Boats.
  • Humminbird APEX anländer till Sverige i januari. Den stora skillnaden mot Solix är att man får ett snabbare lod med ljusstarkare och klarare full HD skärm med 1920x1080 upplösning. Man byter även till en bredare skärm, från 16:10 (Solix) till 16:9 format på nya APEX loden. Skärmarna utrustas även med HDMI ut/in vilket gör att man kan ansluta i stort sett vad som helst med HDMI stöd till skärmen. Apex kan även nätverkas med Solix och den stödjer samma MSI+ givare som passar till exempelvis en Solix G2/G3. Man behöver alltså inte riva ut gamla givaren på båten om man uppgraderar. Läs mer här: https://www.comstedt.se/innovativ-teknik/humminbird/apex och här: https://www.comstedt.se/produkt-kategori/gps-plotter-och-ekolod/apex Den riktigt stora nyheten 2021 kommer utan tvekan bli Humminbirds nya Mega Live Imaging givare som stödjer lod från Helix G3N MSI+ till samtliga Solix och APEX. Mega live kommer visa en 140 graders vy i realtid med Mega+ upplösning. I praktiken borde det här ge en oöverträffad realtidsbild över fisken man fiskar efter. Givaren anländer till Sverige under mars/april och är i dagsläget prissatt till 20 995kr inkl moms för svenska marknaden. Information om Mega Live Imaging läkte ut i USA för några dagar sen och fram till Humminbird kommer med en officiell pressrelease är det det här vi har att gå på. Källa för läckan: https://www.thehulltruth.com/russell-marine-products/1127176-humminbird-mega-live.html
  • Hi @Karvik I actually upgraded from the Riptide Terrova BT IP-Link 80lb 60'' 24V to an Ulterra Riptide BT IP-Link 80lb 60'' 24V in the beginning of this summer. https://www.comstedt.se/produkt/riptide-ulterra-bt-ip-link I fish anything from shallow waters in the fjords to more off shore with higher waves. In my opinion 60'' is enough for the the Ockelbo B18CC. If the weather should require more I don't think you want to be out fishing anyway?  I would say that an 80lb MinnKota Ulterra or 80lb Terrova 24V will hold my Ockelbo B18CC steady in winds up to around 14-15 m/s depending on how strong current you have in the water. If I want to continue a drift towards the wind in 1 knot it usually gets tougher when the wind is blowing around  10-12 m/s. That's if I get the wind and the current straight towards the drift. I currently uses two of the 115AMP batteries in this link:  https://www.comstedt.se/produkt/tudor-dual-batteri-80-115-ah I also use a RAM mount to fix the engine firmly to the boat when I want to go faster and the weather is tough: https://www.comstedt.se/produkt/ram-kompl-faste-elmotor-c-kula   My thoughts about the Upgrade from the Terrova to an Ulterra. The Ulterra is an amazing engine and it makes me so much more effective and it makes my fishing more easy to manage. I use my boat for guided tours as well and this is one of the best upgrades that I have done to the boat. If you have tried the Ulterra there is no way back in my opinion. Its so easy to handle the Ulterrra engine. To change the depth of the engine or to make it go in or out of the water.
  • What length of Terrova you have in your Ockelbo 60" or 72"? My friends want to install trolling motor for their Ockelbo B18CC and they will use in in Mediterranean Sea. What length, power and model do you recommend?
  • Jag har faktiskt inte kunna prova om det går. Nejdå, jag har två kortplatser och mitt lod HB 998C HD Si Combo klarar Autochart men inte Autochart live. För att kunna logga djupkurvor måste man först köpa ett dataprogran för en 2500:- och sedan ett Zeroline minneskort för en tusing....då är vi uppe i vad jag gav för ekolodet begagnat och det har jag inte riktigt lust att kosta på ett gammalt lod även om det är en bra modell för det är ju trots allt redan gårdagens teknik jag har. Men visst hade det varit smidigt med egna djupkurvor och går det att lägga dom på Terrängkartan så skulle det bli riktigt bra. Nåja, man kan ju lägga waypionts och namnge dom på dom intressantaste ställena som grund, gropar och hårdbottnar på Terrängkartan så man hittar tillbaka i alla fall.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...