Hoppa till innehåll
Norlén

Grundutrustning, vad behöver jag?

Recommended Posts

Är sugen på att testa på vertikalfiske till sommaren, så tänkte be om lite hjälp inför köp av utrustning. Jag behöver egentligen köpa allt. Spö, rulle, lina, huvuden, jiggar osv.

Vad rekommenderar ni? Framför allt när det kommer till jiggar, vad har ni erfarenhet av?

-R

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Exempelvis Bios och Normark har jättefina färdiga set för vertikalfiske. Idag erbjuder de flesta leverantörerna riktigt fina vertikal fiskepaket. Det är lättare att ge ett råd om just spöt ifall du säger hur mycket spö/rulle/lina får kosta?

Jag har själv fyra spön (tre multi och en haspel) och på dem kör jag med 0,10mm flätlina, Sufix Gore 832, Sufix Performance Braid samt Sufix True Braid.

Jiggar.

Om jag kollar på var 80% av min förbrukning ligger så skulle jag säga jiggskallar mellan 10-20g. Kolla så du köper skallar med ett stort krokgap på jiggskallen, 3/0 eller 4/0 brukar bli bra.

Du behöver knytbar vire och trekrokar stl 6-8 för att göra stingers av.

se bilden. två varianter visas där.

post-12-0-40702700-1332060809_thumb.jpg

Jag föredrar jiggar med twintail eller en vanlig avsmalnande stjärt, de trasslar sig minst och jag fiskar mycket med exempelvis Storm, Bass Assasin samt Lunker city jiggar. Men jag vill hålla mig ajour så jag brukar testa det mesta jag kommer över. Jag fick exempelvis tag på ett gäng ruskigt fina kaninhårsjiggar i holland förra året...

Ett bra komplement till jiggarna är doftmedel. Jag brukar köra med Trigger X som är feromonbaserat men det finns andra varianter också.

Nedan ser du bland annat ett exempel på en liten box jag med ett mindre urval som jag brukar ha med i kajaken.

post-12-0-82566800-1332060977_thumb.jpg

post-12-0-97306600-1332061206_thumb.jpg

post-12-0-09807200-1332061204_thumb.jpg

Sen skulle jag rekommendera att du skaffar dig markörbojer. Det är kanonbra att orientera sig efter dem när man väl hittat fisken på ekolodet. Kör du från båt är det betydligt lättare om man använder sig av en elmotor.

Vill man inte köpa markörbojor kan man göra sig en enklare variant själv med hjälp av en petflaska ett snöre och en tyngd av något slag.

post-12-0-81593400-1332061666_thumb.jpg

post-12-0-79983000-1332067560_thumb.jpg

Jag fiskar mycket från både kajak och båt och beroende på sjö och dag så brukar jag rikta mig efter både gös, gädda och abborre.

Det är även fördelaktigt att lagra GPS punkter på alla fiskeplaster man hittar. Då går det snabbare att hitta rätt nästa gång man åker ut.

Är sugen på att testa på vertikalfiske till sommaren, så tänkte be om lite hjälp inför köp av utrustning. Jag behöver egentligen köpa allt. Spö, rulle, lina, huvuden, jiggar osv.

Vad rekommenderar ni? Framför allt när det kommer till jiggar, vad har ni erfarenhet av?

-R

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Ah, jäklar va bra sammanfattning Jonas! Tackar!

Har väl tänkt att jag skulle vara glad om jag håller mig under 2000, och så klart gärna så långt under som möjligt. Samtidigt vill jag inte köpa ett set som jag ganska snabbt kommer ångra för att det inte räcker till.

Vilken storlek brukar du köra på jiggen?

PS: Nu kör William vertikalfiske på TV4-sport, så ska suga åt mig så mycket som möjligt nu på en gång.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Det där tyckte jag såg kanonfint ut! Det funkar säkert jättebra å snyggt var det ju också :) Och sen var ju priset riktigt bra med. :)

Kan detta vara något att köra på? http://www.berras.se....php?grp=492535

Har nära till Västerås, så varje trip brukar innehålla besök på både Willys sportfiske och Berras.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Det låter som en smart idé! Kom gärna förbi vår 23 meter långa Edgemonter nere vid kastbanorna och säg hej om du vill :)

Får nog bli ett sånt. Fast kanske väntar till Sportfiskemässan och kollar om man kan göra något fynd där kanske. :rolleyes:

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Det blev ett inköp på Sportfiskemässan. Ett Daiwa Megaforceset. Och sedan en jäkla massa jigg och huvuden. Nu ska jag bara fixa stingers och sedan är jag redo för att ta kampen mot fisken. Får återkomma när det är dags för det och ge en rapport. :)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Det blir nog kanon! var det med en sån där smart rulle med en liten trigger uppepå som man kan ta hem lina med utan att behöva röra veven? vet många som säger att de rullarna är jättebra :)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Japp, den lilla praktiska tumgrejen är där. Triggern tar nog hem ca 10-15 cm lina, så den kommer säkert vara väldigt praktisk.

Utseendemässigt påminner det om Black Max, så behövde inte ens gå ner i snygghetsfaktorn :P

Hann tyvärr inte med Edgemontern. Hade 82-åriga farfar med mig så blev endast en snabbvisit på mässan. Han hade bestämt sig för att köpa ny fluglina och tänkte att då är det ju mycket billigare att åka till mässan och köpa, än att gå ner på lokala fiskeaffären. :P Dock fick det vara helt klart värt att ändå få med honom på mässan, än att få gå runt en hel dag och strosa. Hade väl blivit ännu dyrare då. B)

Nästa gång ska jag se till att hinna ända in till Edgemontern :rolleyes:

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Mitt livs första vertikalfiske gick av stapeln förra veckan, och det stod inte på förrän jag också landade min första gös. Två gösar blev det totalt. Nu längtar jag bara tills mitt bygge av båt ska bli färdigt så jag kan ut på riktigt.

Vi hade inte tillgång till elmotor, så vi var anpassade till vinden och drivankare. Det blåste lite väl mycket, men det gick ju bra ändå.

En härlig känsla när första hugget kom. :)B)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 12 Gäster (Se hela listan)

  Det finns inga registrerade användare online

 • Inlägg

  • Här kommer en bild på stenskyddet Uffe bytte till när han monterade tillbaka propellern.  
  • Om ett par veckor är det äntligen dags för Båtmässan i Göteborg. Edge har som vanligt en egen monter och i år har vi dubblat monterytan till 50 kvm. Vi står i Sportfiskearean på andra våningen och i montern hittar ni min Ockelbo B18CC och en delbar Point 65 trampkajak. Jag pushar även på min guideturer med https://www.wildfishsweden.se och visar bilder från guideturer i Bohuslän, Dalarna och från Kiruna. Fjordguiderna är också med i montern och pushar på havsöringsfisket i Bohuslän. På sportfiskedagen den 2 februari håller jag föredrag på Scenen om Havsöringsfiske i Bohuslän. Varmt välkomna att komma förbi och kolla föreläsningen eller gå förbi montern och säg hej så kan vi snacka lite prylar och fiske Läs mer om mässan på https://batmassan.se
  • Angående sjösättning så fungerar det utmärkt att hantera en B18CC själv. Däremot har jag bytt till en tvåväxlad vinsch på min trailer (BK 1100 - http://www.brandtilagan.com/index.cfm?x=battrailer) då det var i tyngsta laget att vinscha med enväxlad. Det var så pass tungt att jag efter en halv säsong lyckades böja handtaget på orginalvinschen. Det är stor skillnad med hur skyddat man sitter precis som du säger. Pulpeten på B18CC är väl tilltagen och sitter man i stolarna så är det ett utmärkt skydd mot både vinddrag och stänk.  
  • Hur går det för dig med båten? Från 2018 körde man ju nya upphöjda durken på B16. Jag trodde det löste problemet med självlänsen? Fast när man står fram i båten och kör med frontmonterat så kanske det inte räcker till?  Är du fortfarande nöjd med lösningen för givaren? Annars vet jag att Comstedt har tagit fram ett stänkskydd som även ökar givarens möjlighet att hålla kontakt med botten i högre fart.
  • Tack, jag har lagt ner en hel del tid på att få till min drömbåt  Ja, det är stor skillnad i sjöegenskaper mellan B16AL och B18CC. Speciellt när det blir lite tuffare sjö. Jag bor på Orust och använder båten till 90% i fjordarna samt ytterskär i Bohuslän. Jag tycker B18CC är en helt fantastiskt bra båt för de förhållanden som råder här. Det är ganska stor skillnad i båtstorlek mellan båtarna då B18 inte bara är längre utan även ganska mycket bredare. Gillar även den framflyttade pulpeten på B18CC. Du kommer märka en väsentlig skillnad i sjöegenskaper om du uppgraderar från B16AL.
  • Flott båt du har. Har selv en B16AL og vurderer oppgradering til B18CC. Er det store forskjeller i sjøegenskaper? Tenker da på evnen til å kjøre relativt raskt gjennom typisk frisk bris sjø (bølgehøyde opp til 1 m). Syns B16 slår en del og blir ubehagelig og lurer på om B18 er vesentlig bedre? 
  • Tänkte jag skulle visa hur lösningen för ekolodet fram blev också. Jag drog ju klart alla kablar och installera ström och nätverk för ytterligare ett lod i samband med att jag köpte båten förra året men det var först i somras som jag hade utrymme att skaffa mig en Solix till. Jag hade ju en Solix 10 MSI generation ett i pulpeten så nu lyfte jag ut den och placera den där fram istället och så satte jag in en Solix 10 MSI+ G2 i pulpeten. https://www.comstedt.se/produkt/solix-10-chirp-msi-gps-g2  Lodet är lite snabbare men framförallt så har det Mega side imaging plus. Har man bara MSI+ i det ena lodet så kan man feed upp Mega side imaging i det gamla lodet också via nätverket så nu är det bästa upplösning på båda loden. Jag har kört ett gäng göspass och men även varit i vätter någon vända. det är en fantastisk upplösning med det här lodet och vid vätternfisket, vid fiske på runt 35 meters djup, så klarade lodet av att tracka fyra jiggar samtidigt så att alla som fiskade i båten kunde hålla koll på sitt eget bete även när alla fiskade ihop.  Gillar även lösningen med Ramfästet med D-kula som gör att jag kan placera lodet perfekt vid vertikalfisket men samtidigt kunna byta till en helt annan lösning om jag exempelvis fiskar gädda eller havsöring och vill se lodet i en annan vinkel.
  • En av de bättre grejerna jag fixat till båten i år är en spöhållare från Attwood som jag har satt på insidan av båten. https://www.westgear.se/produkt/transportspohallare-for-upp-till-6st-spon/ Spöhållaren är perfekt för att förvara tre kastklara flugspön men man kan även sätta i andra spön. det bästa är att spöna följer insidan på relingen så man slipper ha spön som sticker upp i båten. fiskar man fluga är det här extra bra. Till nästa säsong ska jag montera en likadan spöhållare även på andra insidan av båten.  Till spöhållaren medföljer ett corduraband med kardborre som spänner fast spöna i spöhållaren. Jag använder inte den utan spöna sitter bra trots att man bara lägger dem i spöhållaren, spöna får ju visst spänn mot insidan då spöna böjs naturligt när de följer båtens insida.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...