Hoppa till innehåll
Edgesportfishing.se

Driva utan elmotor?


Norlén

Recommended Posts

Vad jag har förstått är en elmotor att föredra när man ska vertikalfiska. Men det måste väl funka att driva med strömmen också? Kommer fiska i dalälven på ställen där strömmen inte är särskilt stark, utan båten borde hålla lagom hastighet.

Eller är det bättre i så fall att lägga ankar och stå still med båten, kasta ut och jigga längs botten mot båten?

Fler tips inför fisket tas gärna emot. Vilken tid på året tycker ni är bäst? (förutsett att det är en isfri tid på året så klart)

Skitfiske på er!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Risken är nog att du driver för fort men du får väl prova och se om du hittar en bra lösning. Men det är en stor fördel med elmotor, den saken är klar... Tänk även på att du kan behöva gå upp i storlek på jigghuvudena för att få en bra vertikal vinkel mellan spötoppen och jiggen om det är strömt.

Är det strömt kan du ju få en svävande drift på båten om du ankrar. Den modellen fungerar nog hyffsat bra. Har du ekolod så du ser var fisken är?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

vad har du för båt? är den inte jättestor räcker det ju utmärkt med en mindre modell och de är ju inte speciellt dyra idag. Du ska ju bara ha motorn till vertikalningen och kan använda den vanliga så fort du behöver en snabbare förflyttning? eller?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag kan nämna att jag har själv har tre motorer och den äldsta är nog snart 15 år och jag har aldrig upplevt tillstymmelsen till problem med någon av dem. El-motorer är fruktansvärt driftsäkra maskiner som jag ser det.

Jag har en Mercury, en Motorguide och en Minnkota... inköpta i samma ordning.

vad har du för båt? är den inte jättestor räcker det ju utmärkt med en mindre modell och de är ju inte speciellt dyra idag. Du ska ju bara ha motorn till vertikalningen och kan använda den vanliga så fort du behöver en snabbare förflyttning? eller?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

 • 4 months later...

Inga problems. Du kommer klara dig finfint med en 30lb modell som det låter. :)

Det har blivit ett inköp av en Watersnake 44lb.

Är riktigt nöjd med den än så länge. Stör mig dock lite på att det är ett glapp mellan växel 2 och 3, så motorn hoppar till lite när man växlar upp för att den stannar däremellan. Brukar det vara så, eller är det något jag borde kolla upp?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

 • 2 weeks later...

Man vill ju helst ha en steglös motor men det brukar funka fint oavsett så länge det finns en riktigt låg växel. Största problematiken som kan uppåt är ju om du inte får till en tillräckligt långsam drift. Man vill ju helst vertikala... Inte trolla ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ja, en steglös hade ju varit det ultimata. Motorn har fem växlar framåt och två bakåt. Så det går inte att köra non-stop, utan får lägga i en växel ett tag och sedan slå av, annars går det för fort.

Problemet med glappet mellan växel 2-3 märker man ju mest när man ska trolla eller liknande.

Det är en Watersnake FWT 44lb/36" i alla fall :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 0 Gäster (Se hela listan)

  • Det finns inga registrerade användare online
 • Inlägg

  • Man hittar dem exempelvis här: https://jiggar.nu/tillbehor/trekrokar/bkk-spear-21-ss-uvo.html
  • Fick tag på ett helt gäng superfina BKK-krokar jag ska testa till havsöringsfisket i vår. Sjukt bra UV färg på krokarna och självklart sylvassa. Ser fram lite extra mot havsöingssäsongen nu👌🏻
  • Du behöver ett sjökort. Navionics + eller Navionics Platinum+ för det området där du befinner dig.
  • Hej! Är det någon som vet hur jag får en karta på gps funktionen?   Som det är nu så är "kartan" bara gul och den blå pilen åker runt där. Hur gör jag för att få en karta?
  • Finns ju mycket bra. Tror både Berkleys och Rapalas vågar är godkända för registrering numera. Har och gillar båda
  • Försöker hitta en bra fiskevåg men är ny till fiskevärlden och undrar om ni kan komma med tips. Har läst denna guiden https://webbkollen.se/basta-fiskevagen-bast-i-test/ men vill ha flera bra alternativ att välja mellan
  • Idag fick jag äntligen hem min Mega Live givare. ska se om jag kan montera den imorgon och åka ut på en provtur. Återkommer med bild och film.
  • Jag noterade samma problem efter årets säsong. Tyckte jag upplevde lite skakningar under hummerfisket mot slutet av säsongen som jag inte känt tidigare och kom ihåg din kommentar. Mycket riktigt hade även jag fått sprickbildning där. Jag påtalade problemet till Kode marin där jag köpt båten. Problemet löstes enkelt med några svetsningar och det hanterades som ett kostnadsfritt garantiärende via Ockelbo Boats.
  • Humminbird APEX anländer till Sverige i januari. Den stora skillnaden mot Solix är att man får ett snabbare lod med ljusstarkare och klarare full HD skärm med 1920x1080 upplösning. Man byter även till en bredare skärm, från 16:10 (Solix) till 16:9 format på nya APEX loden. Skärmarna utrustas även med HDMI ut/in vilket gör att man kan ansluta i stort sett vad som helst med HDMI stöd till skärmen. Apex kan även nätverkas med Solix och den stödjer samma MSI+ givare som passar till exempelvis en Solix G2/G3. Man behöver alltså inte riva ut gamla givaren på båten om man uppgraderar. Läs mer här: https://www.comstedt.se/innovativ-teknik/humminbird/apex och här: https://www.comstedt.se/produkt-kategori/gps-plotter-och-ekolod/apex Den riktigt stora nyheten 2021 kommer utan tvekan bli Humminbirds nya Mega Live Imaging givare som stödjer lod från Helix G3N MSI+ till samtliga Solix och APEX. Mega live kommer visa en 140 graders vy i realtid med Mega+ upplösning. I praktiken borde det här ge en oöverträffad realtidsbild över fisken man fiskar efter. Givaren anländer till Sverige under mars/april och är i dagsläget prissatt till 20 995kr inkl moms för svenska marknaden. Information om Mega Live Imaging läkte ut i USA för några dagar sen och fram till Humminbird kommer med en officiell pressrelease är det det här vi har att gå på. Källa för läckan: https://www.thehulltruth.com/russell-marine-products/1127176-humminbird-mega-live.html
  • Hi @Karvik I actually upgraded from the Riptide Terrova BT IP-Link 80lb 60'' 24V to an Ulterra Riptide BT IP-Link 80lb 60'' 24V in the beginning of this summer. https://www.comstedt.se/produkt/riptide-ulterra-bt-ip-link I fish anything from shallow waters in the fjords to more off shore with higher waves. In my opinion 60'' is enough for the the Ockelbo B18CC. If the weather should require more I don't think you want to be out fishing anyway?  I would say that an 80lb MinnKota Ulterra or 80lb Terrova 24V will hold my Ockelbo B18CC steady in winds up to around 14-15 m/s depending on how strong current you have in the water. If I want to continue a drift towards the wind in 1 knot it usually gets tougher when the wind is blowing around  10-12 m/s. That's if I get the wind and the current straight towards the drift. I currently uses two of the 115AMP batteries in this link:  https://www.comstedt.se/produkt/tudor-dual-batteri-80-115-ah I also use a RAM mount to fix the engine firmly to the boat when I want to go faster and the weather is tough: https://www.comstedt.se/produkt/ram-kompl-faste-elmotor-c-kula   My thoughts about the Upgrade from the Terrova to an Ulterra. The Ulterra is an amazing engine and it makes me so much more effective and it makes my fishing more easy to manage. I use my boat for guided tours as well and this is one of the best upgrades that I have done to the boat. If you have tried the Ulterra there is no way back in my opinion. Its so easy to handle the Ulterrra engine. To change the depth of the engine or to make it go in or out of the water.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...