Hoppa till innehåll
StefanNyberg

Nytt gäddspö

Recommended Posts

Gäddspön är hett för tillfället. Jag måste erkänna att jag gör mest flugspön. Men senaste tiden har det bara vart gäddspön. Närmare sagt de 8 senaste. Så detta är nr 8 i ordningen.

Detta är till mig själv och ett spö som jag kommer visa upp på Huntyard och Berras i Eskilstuna om en månad. Innan dess så ska det till ett par spön som kommer visas som första visning i helhet under den helgen. 3-6spön till kommer göras till detta jippo. Jag kommer under helgen även sitta i butiken och göra ett flugspö från klinga till färdigt spö.

Detta är i alla fall ett snabbt spö med kraftig ryggrad som är klassat 1/2 - 4oz. En delat med trebenta titanringar. Stilrent och utan onödiga krusiduller.

Längre mellan butt och trigger med ett avstånd som jag själv vill ha när jag kastar stora beten (från 70-120g).

ec07376d2245437a79d007c664a7276f.jpg

Följ mig gärna på Instagram och Facebook under namnet Uniquerods

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Ta gärna för vana att lägga upp en bild där man ser hela handtaget så man får ett hum hur du tänkt längdmässigt för handtaget och hur rullfästet ligger. Själv föredrar jag ganska långa bakhandtag då jag tycker det ger en helt annan stabilitet och swing i kasten. Ett exempel på ett väldigt bra spö handtagsmässigt är ABU/Svartzonkers jerkspön som jag tycker är har en perfekt längd på bakhandtaget.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Ta gärna för vana att lägga upp en bild där man ser hela handtaget så man får ett hum hur du tänkt längdmässigt för handtaget och hur rullfästet ligger. Själv föredrar jag ganska långa bakhandtag då jag tycker det ger en helt annan stabilitet och swing i kasten. Ett exempel på ett väldigt bra spö handtagsmässigt är ABU/Svartzonkers jerkspön som jag tycker är har en perfekt längd på bakhandtaget.

Japp jag ska tänka på det och givetvis ska du få en bild på hela utformningen [emoji106]

Skickat från min D5803 via Tapatalk

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Tog även fram vågen och testade att väga spöt efter att jag fotograferade spöt. Vågen stannade på 190g.

Efter lite provfiskningar på spöt så är det snabbt och klarar beten som jag tycker upp till 120-130g. En som provade spöt tyckte att det gick kanon även på 170g. Dock tycker jag själv att det är långt över vad jag vill kasta med spöt. Vikter runt 70-100g är de som funkar bäst enligt mig med den rullen jag kör med.

Känslan i spöt är fin fin. Underbar att drilla fisk på och man känner varje strå som stöter emot betet. Detta kommer helt klart bli min vapendragare vid gäddfisket.

46c043fd9e717b20114ade31c54a01bc.jpg

c5dff359857852fec453dbbba1b2dd1d.jpg

a6454080032c0c0df2fc91fb3e0363b5.jpg

Skickat från min D5803 via Tapatalk

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Snyggt! Men försök fota mer vinkelrätt mot spöt nästa gång bara. Har du bakhandtaget närmre kameran så förvrängs bilden och handtaget ser längre ut än vad det är ;)

Vad tar du för ett spö?

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Det ska jag tänka på 👍

Uppskattar verkligen alla tips man kan få 😀

Skickat från min D5803 via Tapatalk

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 12 Gäster (Se hela listan)

  Det finns inga registrerade användare online

 • Inlägg

  • Här kommer en bild på stenskyddet Uffe bytte till när han monterade tillbaka propellern.  
  • Om ett par veckor är det äntligen dags för Båtmässan i Göteborg. Edge har som vanligt en egen monter och i år har vi dubblat monterytan till 50 kvm. Vi står i Sportfiskearean på andra våningen och i montern hittar ni min Ockelbo B18CC och en delbar Point 65 trampkajak. Jag pushar även på min guideturer med https://www.wildfishsweden.se och visar bilder från guideturer i Bohuslän, Dalarna och från Kiruna. Fjordguiderna är också med i montern och pushar på havsöringsfisket i Bohuslän. På sportfiskedagen den 2 februari håller jag föredrag på Scenen om Havsöringsfiske i Bohuslän. Varmt välkomna att komma förbi och kolla föreläsningen eller gå förbi montern och säg hej så kan vi snacka lite prylar och fiske Läs mer om mässan på https://batmassan.se
  • Angående sjösättning så fungerar det utmärkt att hantera en B18CC själv. Däremot har jag bytt till en tvåväxlad vinsch på min trailer (BK 1100 - http://www.brandtilagan.com/index.cfm?x=battrailer) då det var i tyngsta laget att vinscha med enväxlad. Det var så pass tungt att jag efter en halv säsong lyckades böja handtaget på orginalvinschen. Det är stor skillnad med hur skyddat man sitter precis som du säger. Pulpeten på B18CC är väl tilltagen och sitter man i stolarna så är det ett utmärkt skydd mot både vinddrag och stänk.  
  • Hur går det för dig med båten? Från 2018 körde man ju nya upphöjda durken på B16. Jag trodde det löste problemet med självlänsen? Fast när man står fram i båten och kör med frontmonterat så kanske det inte räcker till?  Är du fortfarande nöjd med lösningen för givaren? Annars vet jag att Comstedt har tagit fram ett stänkskydd som även ökar givarens möjlighet att hålla kontakt med botten i högre fart.
  • Tack, jag har lagt ner en hel del tid på att få till min drömbåt  Ja, det är stor skillnad i sjöegenskaper mellan B16AL och B18CC. Speciellt när det blir lite tuffare sjö. Jag bor på Orust och använder båten till 90% i fjordarna samt ytterskär i Bohuslän. Jag tycker B18CC är en helt fantastiskt bra båt för de förhållanden som råder här. Det är ganska stor skillnad i båtstorlek mellan båtarna då B18 inte bara är längre utan även ganska mycket bredare. Gillar även den framflyttade pulpeten på B18CC. Du kommer märka en väsentlig skillnad i sjöegenskaper om du uppgraderar från B16AL.
  • Flott båt du har. Har selv en B16AL og vurderer oppgradering til B18CC. Er det store forskjeller i sjøegenskaper? Tenker da på evnen til å kjøre relativt raskt gjennom typisk frisk bris sjø (bølgehøyde opp til 1 m). Syns B16 slår en del og blir ubehagelig og lurer på om B18 er vesentlig bedre? 
  • Tänkte jag skulle visa hur lösningen för ekolodet fram blev också. Jag drog ju klart alla kablar och installera ström och nätverk för ytterligare ett lod i samband med att jag köpte båten förra året men det var först i somras som jag hade utrymme att skaffa mig en Solix till. Jag hade ju en Solix 10 MSI generation ett i pulpeten så nu lyfte jag ut den och placera den där fram istället och så satte jag in en Solix 10 MSI+ G2 i pulpeten. https://www.comstedt.se/produkt/solix-10-chirp-msi-gps-g2  Lodet är lite snabbare men framförallt så har det Mega side imaging plus. Har man bara MSI+ i det ena lodet så kan man feed upp Mega side imaging i det gamla lodet också via nätverket så nu är det bästa upplösning på båda loden. Jag har kört ett gäng göspass och men även varit i vätter någon vända. det är en fantastisk upplösning med det här lodet och vid vätternfisket, vid fiske på runt 35 meters djup, så klarade lodet av att tracka fyra jiggar samtidigt så att alla som fiskade i båten kunde hålla koll på sitt eget bete även när alla fiskade ihop.  Gillar även lösningen med Ramfästet med D-kula som gör att jag kan placera lodet perfekt vid vertikalfisket men samtidigt kunna byta till en helt annan lösning om jag exempelvis fiskar gädda eller havsöring och vill se lodet i en annan vinkel.
  • En av de bättre grejerna jag fixat till båten i år är en spöhållare från Attwood som jag har satt på insidan av båten. https://www.westgear.se/produkt/transportspohallare-for-upp-till-6st-spon/ Spöhållaren är perfekt för att förvara tre kastklara flugspön men man kan även sätta i andra spön. det bästa är att spöna följer insidan på relingen så man slipper ha spön som sticker upp i båten. fiskar man fluga är det här extra bra. Till nästa säsong ska jag montera en likadan spöhållare även på andra insidan av båten.  Till spöhållaren medföljer ett corduraband med kardborre som spänner fast spöna i spöhållaren. Jag använder inte den utan spöna sitter bra trots att man bara lägger dem i spöhållaren, spöna får ju visst spänn mot insidan då spöna böjs naturligt när de följer båtens insida.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...