Hoppa till innehåll
Jonas

Humminbird Onix - Nu fick vi CHIRP :)

Recommended Posts

Tänkte vi kunde dra igång en tråd där vi diskuterar Onix. Jag kör själv med en Onix 8 Combo SI sen några år tillbaka som jag flyttar mellan min Ockelbo B16AL och en Linder 410 fishing och det är fantastiskt kul att se hur man hela tiden lyckas komma med nya uppdateringar som avsevärt förbättrar lodet. Första stora revolutionen kom med 2.3 då ekolodet gick från att vara lite segt till snabbt. I och med 2.7 som kom i slutet av februari blev lodet blixtsnabbt och man la även till fullt stöd för CHIRP i 2D-ekolodet. Jag har bara hunnit testa CHIRPEN på havet i samband med havsöringsfiske än och ska återkomma med en uttömmande kommentar så snart jag varit utan på gödfiske en dag. Men det råder oavsett ingen tvekan om att CHIRP gjort lodet avsevärt bättre. Allt man ser tecknas numera betydligt skarpare och man får nästan lite rundande konturer på det som visas. Anledningen är att man istället för en stråle på 200kzh numera skickar multipla strålar från 175-225khz.

Som sagt jag återkommer med ett set bilder och en uttummande kommentar så snart jag hunnit med en tur med vertikalspöt.

 

Jag har även noterat en miss i 2.7. Jag har kopplat på en barometerplugg genom NEMA 2000 men tyvärr har man missat att få med stödet för den i 2.7. Jag har påtalat problemet hos Comstedt som har vidarebefordrat infon till USA. Förhoppningsvis kommer det en patch som löser problemet eller så får vi vänta till nästa uppdatering innan det funkar igen.

_56V9017.jpg

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Har nu kört med mina nätverkande Onixlod ett tag nu och jag måste säga att jag är mycket nöjd med nya systemet. Allt funkar klockrent förutom utom Autochart livespeglingen. Problemet är att jag inte kan spegla kartorna som Autochartlive genererar i realtid. Dvs Autochartkartan syns och ritas bara upp på ena lodet och anledning till det är att det är bara ett lod åt gången som kan komma åt kortet. Lite irriterande men ett problem jag påtalat och som man vill lösa så förhoppningsvis kan vi få en uppdatering som gör att det funkar när nästa uppdatering kommer ut.

Fram tills dess så kör jag med två kort. dvs ett Autochartkort i varje enhet. Jag får helt enkelt se till att spegla kortet i "Masterenheten"innan jag ger mig ut så allt är så uppdaterat på båda korten innan jag beger mig ut. Vill man att allt ska funka lika på båda så startar man en inspelning på båda enheterna om man vill att alla uppdateringar från ekolodsgivaren ska visas i båda enheterna i realtid. Det här funkar bra i praktiken men jag hoppas ändå på en framtida lösning som innebär att speglingen i nätverket blir 100% både vad gäller givare och Autochart live.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 12 Gäster (Se hela listan)

  Det finns inga registrerade användare online

 • Inlägg

  • Här kommer en bild på stenskyddet Uffe bytte till när han monterade tillbaka propellern.  
  • Om ett par veckor är det äntligen dags för Båtmässan i Göteborg. Edge har som vanligt en egen monter och i år har vi dubblat monterytan till 50 kvm. Vi står i Sportfiskearean på andra våningen och i montern hittar ni min Ockelbo B18CC och en delbar Point 65 trampkajak. Jag pushar även på min guideturer med https://www.wildfishsweden.se och visar bilder från guideturer i Bohuslän, Dalarna och från Kiruna. Fjordguiderna är också med i montern och pushar på havsöringsfisket i Bohuslän. På sportfiskedagen den 2 februari håller jag föredrag på Scenen om Havsöringsfiske i Bohuslän. Varmt välkomna att komma förbi och kolla föreläsningen eller gå förbi montern och säg hej så kan vi snacka lite prylar och fiske Läs mer om mässan på https://batmassan.se
  • Angående sjösättning så fungerar det utmärkt att hantera en B18CC själv. Däremot har jag bytt till en tvåväxlad vinsch på min trailer (BK 1100 - http://www.brandtilagan.com/index.cfm?x=battrailer) då det var i tyngsta laget att vinscha med enväxlad. Det var så pass tungt att jag efter en halv säsong lyckades böja handtaget på orginalvinschen. Det är stor skillnad med hur skyddat man sitter precis som du säger. Pulpeten på B18CC är väl tilltagen och sitter man i stolarna så är det ett utmärkt skydd mot både vinddrag och stänk.  
  • Hur går det för dig med båten? Från 2018 körde man ju nya upphöjda durken på B16. Jag trodde det löste problemet med självlänsen? Fast när man står fram i båten och kör med frontmonterat så kanske det inte räcker till?  Är du fortfarande nöjd med lösningen för givaren? Annars vet jag att Comstedt har tagit fram ett stänkskydd som även ökar givarens möjlighet att hålla kontakt med botten i högre fart.
  • Tack, jag har lagt ner en hel del tid på att få till min drömbåt  Ja, det är stor skillnad i sjöegenskaper mellan B16AL och B18CC. Speciellt när det blir lite tuffare sjö. Jag bor på Orust och använder båten till 90% i fjordarna samt ytterskär i Bohuslän. Jag tycker B18CC är en helt fantastiskt bra båt för de förhållanden som råder här. Det är ganska stor skillnad i båtstorlek mellan båtarna då B18 inte bara är längre utan även ganska mycket bredare. Gillar även den framflyttade pulpeten på B18CC. Du kommer märka en väsentlig skillnad i sjöegenskaper om du uppgraderar från B16AL.
  • Flott båt du har. Har selv en B16AL og vurderer oppgradering til B18CC. Er det store forskjeller i sjøegenskaper? Tenker da på evnen til å kjøre relativt raskt gjennom typisk frisk bris sjø (bølgehøyde opp til 1 m). Syns B16 slår en del og blir ubehagelig og lurer på om B18 er vesentlig bedre? 
  • Tänkte jag skulle visa hur lösningen för ekolodet fram blev också. Jag drog ju klart alla kablar och installera ström och nätverk för ytterligare ett lod i samband med att jag köpte båten förra året men det var först i somras som jag hade utrymme att skaffa mig en Solix till. Jag hade ju en Solix 10 MSI generation ett i pulpeten så nu lyfte jag ut den och placera den där fram istället och så satte jag in en Solix 10 MSI+ G2 i pulpeten. https://www.comstedt.se/produkt/solix-10-chirp-msi-gps-g2  Lodet är lite snabbare men framförallt så har det Mega side imaging plus. Har man bara MSI+ i det ena lodet så kan man feed upp Mega side imaging i det gamla lodet också via nätverket så nu är det bästa upplösning på båda loden. Jag har kört ett gäng göspass och men även varit i vätter någon vända. det är en fantastisk upplösning med det här lodet och vid vätternfisket, vid fiske på runt 35 meters djup, så klarade lodet av att tracka fyra jiggar samtidigt så att alla som fiskade i båten kunde hålla koll på sitt eget bete även när alla fiskade ihop.  Gillar även lösningen med Ramfästet med D-kula som gör att jag kan placera lodet perfekt vid vertikalfisket men samtidigt kunna byta till en helt annan lösning om jag exempelvis fiskar gädda eller havsöring och vill se lodet i en annan vinkel.
  • En av de bättre grejerna jag fixat till båten i år är en spöhållare från Attwood som jag har satt på insidan av båten. https://www.westgear.se/produkt/transportspohallare-for-upp-till-6st-spon/ Spöhållaren är perfekt för att förvara tre kastklara flugspön men man kan även sätta i andra spön. det bästa är att spöna följer insidan på relingen så man slipper ha spön som sticker upp i båten. fiskar man fluga är det här extra bra. Till nästa säsong ska jag montera en likadan spöhållare även på andra insidan av båten.  Till spöhållaren medföljer ett corduraband med kardborre som spänner fast spöna i spöhållaren. Jag använder inte den utan spöna sitter bra trots att man bara lägger dem i spöhållaren, spöna får ju visst spänn mot insidan då spöna böjs naturligt när de följer båtens insida.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...