Hoppa till innehåll
Edgesportfishing.se

MinnKota Talon ankarspjut


Jonas

Recommended Posts

I våras slog jag till och monterade en MinnKota Talon http://www.comstedt.se/produkt/talon-12-svart-ankringssystem till min Ockelbo B16AL. En Talon är ett elektroniskt ankarspjut som trycker ner ett teleskopsikt spjut ner till 3,7 meter och på så sätt ankrar båten i en fast position vid fiske på grundare vatten. Jag har kört med MinnKota I-pilot i runt 6-7 år nu och även där har man en ankringsfunktion men problemet med den är är att den är satellitbaserad via GPS. I praktiken innebär det att båten kan flytta sig runt 5-10 meter trots att den är ankrad pga varierande satellitmottagning. På en större sjö spelar det mindre roll men väljer man, som jag, att ofta fiska strömmande vatten, sjöar med komplicerad klippbotten eller väldigt grunt och trångt så duger det inte att ankra med GPS. Man behöver stå mer still och för det är en Talon oöverträffat bra. Med en enkel knapptryckning åker ankarspjutet ner på några få sekunder.

Man gör dubbeltryck på ner för ner av säkerhetsskäl och enkeltryck för upp på uppknappen. Det här för att man inte ska riskera att råka fälla ner Talonen under gång om man råkar komma åt fjärrkontrollen.

Ni som har varit ute och fiskat grynnor eller grunt tidig vår eller sen höst med vanlig ankring vet vilket kallt slit det här är. Med Talonen är båten betydligt renare och man klarar även av att enkelt hantera allt själv. Fisket blir mycket effektivare.

Kvalitet på Talonen är helt suverän och jag har ankrat både i hård vind och stark ström med bottenstrukturer från stora klippor och stenar till lera och sand och man förvånas över hur otroligt bra kvalitet det är på den här produkten. Är det tuffare förhållanden kan man välja ett läge som heter Rough där man ankrar hårdare och man kan även välja ett läge som heter Soft bottom. Jag kör normalt på inget läge alls och blir det tuffare trycker jag på Rough.

Både Talon och en frontmonterad motor är två grymma grejer men fick jag bara ha en av dem i båten så väger det just nu över mot att jag skulle satsa på Talonen först. 

Jag har satsat på ett 115amp AMG batteri som driver båda mina Onix 8 ekolod samt Talonen och det har fungerat perfekt. Min bedömning är att den frontmonterade motorn som har ett likadant batteri fram i båten rit generellt gör av med mer ström på en dag. Jag skulle säga att jag utan problem kan fiska två hela fiskedagar på en laddning med den här setupen.

Produkten är helt enkelt asgrym och rekommenderas varmt.

_56V6573.jpg

_56V2848.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

 • 1 year later...

Va inne hos comstedt och servade Talonen för första gången i fredags. Har använt den i alla typer av miljöer och förhållanden sen jag fick den och är extremt nöjd.

Bytte ut en plastdetalj som klickar i när Talonen är i upplägget. Plastbiten var rejält nednött och ibland hade den börjat hoppa runt så Talonen gav en varningssignal (tre pip) för att den inte kunde dra in sista centimetern. Bytte även två skenor som sitter mellan fästet på båten och Talonen. Skenorna hade början till sprickor så det var dags att byta ut dem. I övrigt var allt i toppskick. Imponerande kvalitet på den här produkten med tanke på vad den får utstå.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 1 Gäst (Se hela listan)

  • Det finns inga registrerade användare online
 • Inlägg

  • Man hittar dem exempelvis här: https://jiggar.nu/tillbehor/trekrokar/bkk-spear-21-ss-uvo.html
  • Fick tag på ett helt gäng superfina BKK-krokar jag ska testa till havsöringsfisket i vår. Sjukt bra UV färg på krokarna och självklart sylvassa. Ser fram lite extra mot havsöingssäsongen nu👌🏻
  • Du behöver ett sjökort. Navionics + eller Navionics Platinum+ för det området där du befinner dig.
  • Hej! Är det någon som vet hur jag får en karta på gps funktionen?   Som det är nu så är "kartan" bara gul och den blå pilen åker runt där. Hur gör jag för att få en karta?
  • Finns ju mycket bra. Tror både Berkleys och Rapalas vågar är godkända för registrering numera. Har och gillar båda
  • Försöker hitta en bra fiskevåg men är ny till fiskevärlden och undrar om ni kan komma med tips. Har läst denna guiden https://webbkollen.se/basta-fiskevagen-bast-i-test/ men vill ha flera bra alternativ att välja mellan
  • Idag fick jag äntligen hem min Mega Live givare. ska se om jag kan montera den imorgon och åka ut på en provtur. Återkommer med bild och film.
  • Jag noterade samma problem efter årets säsong. Tyckte jag upplevde lite skakningar under hummerfisket mot slutet av säsongen som jag inte känt tidigare och kom ihåg din kommentar. Mycket riktigt hade även jag fått sprickbildning där. Jag påtalade problemet till Kode marin där jag köpt båten. Problemet löstes enkelt med några svetsningar och det hanterades som ett kostnadsfritt garantiärende via Ockelbo Boats.
  • Humminbird APEX anländer till Sverige i januari. Den stora skillnaden mot Solix är att man får ett snabbare lod med ljusstarkare och klarare full HD skärm med 1920x1080 upplösning. Man byter även till en bredare skärm, från 16:10 (Solix) till 16:9 format på nya APEX loden. Skärmarna utrustas även med HDMI ut/in vilket gör att man kan ansluta i stort sett vad som helst med HDMI stöd till skärmen. Apex kan även nätverkas med Solix och den stödjer samma MSI+ givare som passar till exempelvis en Solix G2/G3. Man behöver alltså inte riva ut gamla givaren på båten om man uppgraderar. Läs mer här: https://www.comstedt.se/innovativ-teknik/humminbird/apex och här: https://www.comstedt.se/produkt-kategori/gps-plotter-och-ekolod/apex Den riktigt stora nyheten 2021 kommer utan tvekan bli Humminbirds nya Mega Live Imaging givare som stödjer lod från Helix G3N MSI+ till samtliga Solix och APEX. Mega live kommer visa en 140 graders vy i realtid med Mega+ upplösning. I praktiken borde det här ge en oöverträffad realtidsbild över fisken man fiskar efter. Givaren anländer till Sverige under mars/april och är i dagsläget prissatt till 20 995kr inkl moms för svenska marknaden. Information om Mega Live Imaging läkte ut i USA för några dagar sen och fram till Humminbird kommer med en officiell pressrelease är det det här vi har att gå på. Källa för läckan: https://www.thehulltruth.com/russell-marine-products/1127176-humminbird-mega-live.html
  • Hi @Karvik I actually upgraded from the Riptide Terrova BT IP-Link 80lb 60'' 24V to an Ulterra Riptide BT IP-Link 80lb 60'' 24V in the beginning of this summer. https://www.comstedt.se/produkt/riptide-ulterra-bt-ip-link I fish anything from shallow waters in the fjords to more off shore with higher waves. In my opinion 60'' is enough for the the Ockelbo B18CC. If the weather should require more I don't think you want to be out fishing anyway?  I would say that an 80lb MinnKota Ulterra or 80lb Terrova 24V will hold my Ockelbo B18CC steady in winds up to around 14-15 m/s depending on how strong current you have in the water. If I want to continue a drift towards the wind in 1 knot it usually gets tougher when the wind is blowing around  10-12 m/s. That's if I get the wind and the current straight towards the drift. I currently uses two of the 115AMP batteries in this link:  https://www.comstedt.se/produkt/tudor-dual-batteri-80-115-ah I also use a RAM mount to fix the engine firmly to the boat when I want to go faster and the weather is tough: https://www.comstedt.se/produkt/ram-kompl-faste-elmotor-c-kula   My thoughts about the Upgrade from the Terrova to an Ulterra. The Ulterra is an amazing engine and it makes me so much more effective and it makes my fishing more easy to manage. I use my boat for guided tours as well and this is one of the best upgrades that I have done to the boat. If you have tried the Ulterra there is no way back in my opinion. Its so easy to handle the Ulterrra engine. To change the depth of the engine or to make it go in or out of the water.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...