Hoppa till innehåll
Edgesportfishing.se

Nästa generation sportfiskare


Silver79

Recommended Posts

Beväpnade med flytväst, en stor hink, ul-spö, ett 5m metspö och en burk mask lämnar jag och min 5åring frun med en vilt kämpande skrikande gråtande 2åring hjärtskärande skrik "varför inte jag fiska" ekar mellan villorna. Lätt svettig och med en stor portion dåligt samvete var det nära att topplocket gick på en när Alfred (den stora pojken) vänder sig om en sista gång och gnider in det i själen på Hugo (den lille) hånleende "ooooooj va mycket fisk vi ska fånga idag pappa" riktigt nära att pappa åkte själv efter detta...

Vi kör bort till båten tömmer den på allt regnvatten lastar i grejorna och sparkar ut från kanten, glider ut från trädet där båten ligger fastbunden och lägger i klumpankaret. Nu är vi på platsen som Alfred blev riktigt fiskebiten på. Jag ska göra ett tafatt försök att försöka förklara hur denna underbara lilla pärla till plats ser ut.

En liten bäck rinner ut 30m uppströms som gör att en stark strömfåra på 10-15 meter bildats precis där denna tar slut bildas en stor pool i ån med ett 20m långt näckrosbälte på ena sidan och 2 gigantiska träd som hänger ut över ån på andra sidan mitt mellan finns svagt strömmande vatten som är mellan 4-6meter brett.

Alfred som nu är i lätt exstas över att vi ääääntligen ska fiska abborre igen börjar dra och slita i sitt metspö, man kan inte få på en mask snabbt nog i dessa lägen. Med masken på plats svingas flötet in mot träden som förra sommaren gömde så många abborrar.

Men oj, lite kastträning i våras efter alla horngäddor visar sig ha gett resultat... Upp med ankaret in till träden och trassla loss, ut i ån igen i med ankaret och banna pågen lite sen började vi fiska igen.

Första 10 min hände inte något alls, sen satt första abborren på mitt ul-spö, vatten i hinken och ner med en vacker randig fisk som vägde runt 5hg. 3kast senare längs med träden resulterade i att flötet dök ner och en mycket stolt pojke landade årets första abborre. Nu var fisken lite upphetsad så jag fick lägga ner mitt spö för en stund och ägna mig åt att kroka av fisk och agna med ny mask sitta och prata med Alfred njuta av naturen. Efter 20-30 min tyckte jag att det nu var min tur att fiska lite igen 8-9 riddare i hinken underhöll Alfred medans jag kastade av kanterna 5 abborrar och 1 gädda på 20 minuter. Dax att släppa ut fiskarna, som nu spenderat en stund i spannen. Vilken syn att se honom stoppa ner handen bland alla dessa taggar för släppa i dem försiktigt en åt gången med ett sorgset litet "hej då".

En snabb titt på klockan visade att vi hann med en liten stunds fiske till innan det var dax att åka hem och starta grillen.

En underbar eftermiddag resulterade i runt 20 abborrar och en liten gädda.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Härlig läsning :rolleyes:

Jag planerar för fullt hur jag ska få brorsdottern att bli fiskeintresserad så att hon kan följa med mig och sin pappa (Min bror alltså) ut och fiska. Än så länge är hon bara 8 månader, så vi har lite tid kvar att planera, men oj vad vi längtar :rolleyes:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jaha, då var man ute en sväng idag igen men nu med vuxet sällskap.

Segt var ordet 2 hugg första 2h när vi sedan var på väg tillbaka med båten så började de plötsligt hända grejor, tyvärr blev det förlust för min del idag 6-7borrar 1liten gädda mot 10-11borrar och en missad gädda runt 2kg som tuggade av linan för fiskekamraten.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det lär väl inte bli mer än några minuters fiske, men den lilla stunden är härlig. Ännu bättre om vi lyckas få något, men 45 mil hemifrån har jag ute jättebra koll på bra metställen faktiskt, så får hålla tummarna :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

 • 1 year later...

Hur har det gått?

Hänger fiskeintresset kvar hos småttingarna?

Min yngsta dotter älskar alla djur och följde gärna med och fiskade. Hon fick ett eget spö och var hur intresserad som helst. Så en kväll i april maj förra året fick hon välja om hon ville stanna med mig och rida eller följa med Jonas och fiska. Då hon helst inte åker ifrån mig och dessutom älskar att rida blev jag väldigt förvånad när hon valde att fiske före mig och hästarna, men det kunde ju bara bero på att intresset för fiske hade växt sig starkare. Jättekul tyckte jag! För det finns ju inget mysigare än när man kan dela ett intresse med sina barn och hästarna hade jag mer eller mindre lagt på hyllan.

Jonas tog flugspöt och Annie med sig och slöt upp med Niklas, en fiskekompis som bor på vägen ner mot ett av "våra" havsöringsställen. Det var en oerhört vacker kväll och fisket var bra så Annie fick hjälpa till att håva öringar på löpande band :) jag har sett bilderna i efterhand och det går inte att ta miste på hur kul hon har.

Men det började bli lite sent för en sjuåring och fisket hade dött så Annie undrade lite först om inte mamma kommer snart. Ring du henne, vi är snart klara här svarade Jonas. Varpå Annie börjar gå från strandkanten upp mot berget och ringer mig.

Jag står på gårdsplanen i ridbyxor efter ett pass i paddocken och är på väg in för att byta om och åka ner till fiskarna när jag får samtalet.

Hej mamma hör jag... Sen hör jag bara skrik, jämmer och ylande! ANNIE, vad har hänt?! ropar jag i telefonen men får bara skrik och gråt till svar. Jag springer mot bilen beredd att slänga mig i väg för att åka de två kilometrarna ner till stranden. Vet inte vad jag ska tro. Så hör jag Jonas röst med ett tillkämpat lugn.... Det är ingen fara, jag tror bara hon har fått en krok i ryggen.....

Ingen fara! Nä, allt är ju relativt... Stackars unge. Jag kommer och hämtar er, svarar jag. Ja det är nog bra säger Jonas.

Jag skyndade mig allt vad jag kunde för att möta de tre molokna fiskarna, en som hade väldigt ont och två som hade väldigt dåligt samvete. Det var ren otur. Annie hade kommit i vägen för Niklas fluga.... I bakkastet..... Då håller flugan en hastighet upp mot 70 km/h och trängde lätt igenom den mjuka, lena barnhuden. Jonas fick nypt av kroken så nära öglan som möjligt för att det skulle finnas något att dra i men det gick inte att göra utan bedövning så det blev till att åka in till Uddevalla med stackars Annie.

Nu kom nästa problem.... Hur sätter man ett barn i bilen när hon har en krok i ryggen? Man vill ju inte gärna spänna fast henne med säkerhetsbälte.... Hursomhelst så tog vi oss in och fick träffa läkare som bedövade och sen var de två man som tryckte och drog i kroken tills den kom ut genom huden och tillsist kunde lirkas bort.....

Sen var ju hennes fiskeintresse som bortblåst och hon kan knappt se åt en krok. Vi är mest nöjda över att det inte fastnade nån krok i ögat eller i ansiktet. Vi får väl muta henne i sommar att försöka meta eller vertikala istället, då är ju krokarna mera under vattnet :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Vem är Online    0 Medlemmar, 0 Anonym, 7 Gäster (Se hela listan)

  • Det finns inga registrerade användare online
 • Inlägg

  • Man hittar dem exempelvis här: https://jiggar.nu/tillbehor/trekrokar/bkk-spear-21-ss-uvo.html
  • Fick tag på ett helt gäng superfina BKK-krokar jag ska testa till havsöringsfisket i vår. Sjukt bra UV färg på krokarna och självklart sylvassa. Ser fram lite extra mot havsöingssäsongen nu👌🏻
  • Du behöver ett sjökort. Navionics + eller Navionics Platinum+ för det området där du befinner dig.
  • Hej! Är det någon som vet hur jag får en karta på gps funktionen?   Som det är nu så är "kartan" bara gul och den blå pilen åker runt där. Hur gör jag för att få en karta?
  • Finns ju mycket bra. Tror både Berkleys och Rapalas vågar är godkända för registrering numera. Har och gillar båda
  • Försöker hitta en bra fiskevåg men är ny till fiskevärlden och undrar om ni kan komma med tips. Har läst denna guiden https://webbkollen.se/basta-fiskevagen-bast-i-test/ men vill ha flera bra alternativ att välja mellan
  • Idag fick jag äntligen hem min Mega Live givare. ska se om jag kan montera den imorgon och åka ut på en provtur. Återkommer med bild och film.
  • Jag noterade samma problem efter årets säsong. Tyckte jag upplevde lite skakningar under hummerfisket mot slutet av säsongen som jag inte känt tidigare och kom ihåg din kommentar. Mycket riktigt hade även jag fått sprickbildning där. Jag påtalade problemet till Kode marin där jag köpt båten. Problemet löstes enkelt med några svetsningar och det hanterades som ett kostnadsfritt garantiärende via Ockelbo Boats.
  • Humminbird APEX anländer till Sverige i januari. Den stora skillnaden mot Solix är att man får ett snabbare lod med ljusstarkare och klarare full HD skärm med 1920x1080 upplösning. Man byter även till en bredare skärm, från 16:10 (Solix) till 16:9 format på nya APEX loden. Skärmarna utrustas även med HDMI ut/in vilket gör att man kan ansluta i stort sett vad som helst med HDMI stöd till skärmen. Apex kan även nätverkas med Solix och den stödjer samma MSI+ givare som passar till exempelvis en Solix G2/G3. Man behöver alltså inte riva ut gamla givaren på båten om man uppgraderar. Läs mer här: https://www.comstedt.se/innovativ-teknik/humminbird/apex och här: https://www.comstedt.se/produkt-kategori/gps-plotter-och-ekolod/apex Den riktigt stora nyheten 2021 kommer utan tvekan bli Humminbirds nya Mega Live Imaging givare som stödjer lod från Helix G3N MSI+ till samtliga Solix och APEX. Mega live kommer visa en 140 graders vy i realtid med Mega+ upplösning. I praktiken borde det här ge en oöverträffad realtidsbild över fisken man fiskar efter. Givaren anländer till Sverige under mars/april och är i dagsläget prissatt till 20 995kr inkl moms för svenska marknaden. Information om Mega Live Imaging läkte ut i USA för några dagar sen och fram till Humminbird kommer med en officiell pressrelease är det det här vi har att gå på. Källa för läckan: https://www.thehulltruth.com/russell-marine-products/1127176-humminbird-mega-live.html
  • Hi @Karvik I actually upgraded from the Riptide Terrova BT IP-Link 80lb 60'' 24V to an Ulterra Riptide BT IP-Link 80lb 60'' 24V in the beginning of this summer. https://www.comstedt.se/produkt/riptide-ulterra-bt-ip-link I fish anything from shallow waters in the fjords to more off shore with higher waves. In my opinion 60'' is enough for the the Ockelbo B18CC. If the weather should require more I don't think you want to be out fishing anyway?  I would say that an 80lb MinnKota Ulterra or 80lb Terrova 24V will hold my Ockelbo B18CC steady in winds up to around 14-15 m/s depending on how strong current you have in the water. If I want to continue a drift towards the wind in 1 knot it usually gets tougher when the wind is blowing around  10-12 m/s. That's if I get the wind and the current straight towards the drift. I currently uses two of the 115AMP batteries in this link:  https://www.comstedt.se/produkt/tudor-dual-batteri-80-115-ah I also use a RAM mount to fix the engine firmly to the boat when I want to go faster and the weather is tough: https://www.comstedt.se/produkt/ram-kompl-faste-elmotor-c-kula   My thoughts about the Upgrade from the Terrova to an Ulterra. The Ulterra is an amazing engine and it makes me so much more effective and it makes my fishing more easy to manage. I use my boat for guided tours as well and this is one of the best upgrades that I have done to the boat. If you have tried the Ulterra there is no way back in my opinion. Its so easy to handle the Ulterrra engine. To change the depth of the engine or to make it go in or out of the water.
 • Ämnen

×
×
 • Skapa ny...